ΤΑΞΙΔΙΑ

10 φυλακές-τουριστικά αξιοθέατα!

10-φυλακές-τουριστικά-αξιοθέατα-715508

Ορισμένες πρώην φυλακές και οι ανατριχιαστικές ιστορίες τους, έχουν γίνει πλέον ενδιαφέροντες προορισμοί για τους ταξιδιώτες και μάλιστα αποτελούν μέρη όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία τους, ακόμη και να περάσει μερικά βράδια σε αναμορφωμένα πρώην κελιά.

Από την περίφημη φυλακή του Alcatraz, μέχρι την Old Melbourne Gaol όπου απαγχονίστηκε ο Ned Kelly και από τη φυλακή στο νησί Robben στο Κέιπ Τάουν, όπου ήταν έγκλειστος ο Νέλσον Μαντέλα, μέχρι την Kilmainham Gaol στο Δουβλίνο, όπου εκτελέστηκαν οι ηγέτες της «εξέγερσης του Πάσχα», πρώην φυλακές και οι ανατριχιαστικές ιστορίες τους (όπως αναφέρονται στο cnn.com), έχουν γίνει πλέον ενδιαφέροντες προορισμοί για τους ταξιδιώτες.

1. Alcatraz, ΗΠΑ

Ο ισπανός εξερευνητής Juan Manuel de Ayala, το ονόμασε Isla de los Alcatraces (νησί των πελεκάνων), το οποίο θα μπορούσε να υποδηλώνει κάτι για ένα σύγχρονο θέρετρο αναψυχής.

Κι όμως, καθώς θα βλέπετε από το πλοίο το παρατηρητήριο να ξεπροβάλλει, θα θυμηθείτε ότι πρόκειται για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ. Βρίσκεται στην είσοδο του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, σε μια νησίδα μικρής σχετικής έκτασης και η απόδραση από εκεί θεωρούνταν αδύνατη. Από τις 21 Μαρτίου του 1963 οι ομοσπονδιακές αυτές φυλακές έπαψαν να λειτουργούν, όχι όμως και ο φάρος.

Στους κάποτε κρατουμένους της φυλακής συμπεριλαμβάνεται ο Αλ Καπόνε και άλλοι «διάσημοι» κακοποιοί. Οι επισκέπτες μπορούν να πληροφορηθούν για την ιστορία της φυλακής μέσω ηχητικής ξενάγησης, καθώς θα επιθεωρούν τα κελιά και τους υπόλοιπους χώρους.

2. Φυλακή Old Melbourne, Αυστραλία

Χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1800, όταν η μανία για τον χρυσό, δημιούργησε ένα κύμα εγκληματικότητας. Η φυλακή Old Melbourne Gaol «φιλοξένησε» μικροπαραβάτες, άστεγους και ψυχικά ασθενείς, αλλά και επικίνδυνους εγκληματίες.

Εκεί πραγματοποιήθηκαν 133 εκτελέσεις, με πιο γνωστή αυτή του Ned Kelly, που απαγχονίστηκε το 1880 για τις δολοφονίες τριών αστυνομικών.

Αν και έκλεισε ως φυλακή το 1929, την ανέλαβε μόλις το 1972 το National Trust και οι επισκέπτες μπορούν τώρα να ξεναγηθούν στους χώρους και το μουσείο της και να δουν πως ήταν η ζωή εκεί ή να συμμετάσχουν σε οργανωμένες εκδρομές.

3. Νησί του Διαβόλου, Γαλλική Γουιάνα

Η ζούγκλα φτάνει μέχρι τα εγκαταλειμμένα κελιά στο νησί του Αγίου Ιωσήφ, στη Γαλλική Γουιάνα. Ανοικτά των ακτών της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική, τα νησιά Îles du Salut αποτελούσαν μια διαβόητη γαλλική αποικία καταδίκων τα χρόνια 1852-1953.

Οι εκδρομές επιτρέπονται μόνο στο Île Royale, όπου έζησαν οι φύλακες και το προσωπικό και έχει κάποια κελιά και πλέον ένα ξενοδοχείο και εστιατόριο. Επίσης θα κάνετε μια βόλτα με φουσκωτό στο νησί Ile Saint-Joseph, για να δείτε τα απομονωμένα κελιά της απομόνωσης, που τώρα τα έχει «πνίξει» η ζούγκλα.

Το τρίτο νησί είναι αυτό που όντως ονομάζεται «Νησί του Διαβόλου». Εδώ ήταν πολιτικός κρατούμενος ο καπετάνιος Alfred Dreyfus, ενώ το νησί ήταν επίσης το μέρος της ιστορίας απόδρασης του «Πεταλούδα».

Το θρυλικό νησί είναι περιτριγυρισμένο από καρχαρίες και έχει μολυσμένα νερά και ισχυρά ρεύματα, ενώ η πρόσβαση σ’ αυτό δεν επιτρέπεται πλέον, αν και βρίσκεται μόλις 200 μέτρα μακριά από το Île Royale.

4. Κάστρο Oxford, Αγγλία

Χτισμένο το 1071 από έναν βαρόνο, το κάστρο Oxford χρησιμοποιήθηκε από το βασιλιά Κάρολο ως φυλακή για τους αντάρτες βουλευτές στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο. Αφού λειτούργησε ως φυλακή για εκατοντάδες χρόνια, σταμάτησε να έχει αυτό το ρόλο το 1996.

Το 2004, το μέρος ανακαινίστηκε και περιλαμβάνει πλέον, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης, αλλά βασικά τμήματα της φυλακής έχουν διατηρηθεί.

Πλέον, προσφέρονται ξεναγήσεις που επιτρέπουν στους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της… φυλακής, να αισθανθούν έστω για λίγο την καταπιεστική ατμόσφαιρα της υπόγειας κρύπτης και να ανέβουν στον πύργο Saxon St. George’s Tower για να θαυμάσουν την εκπληκτική θέα της ιστορικής πόλης της Οξφόρδης.

5. Κρατική φυλακή Horsens, Δανία

Μετά από 153 χρόνια, οι πύλες των κρατικών φυλακών Horsens άνοιξαν για τελευταία φορά το 2006. Το ίδρυμα FÆNGSLET έχει αναλάβει πλέον την πολιτιστική διαχείριση αυτών των επιβλητικών κτηρίων που στεγάζουν το μουσείο της πρώην φυλακής και διάφορες συνεδριακές και επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Εδώ επίσης διοργανώνονται μεγάλες συναυλίες κατά τη διάρκεια του έτους.

Κατά την ξενάγηση στη φυλακή, οι επισκέπτες θα ακούσουν ιστορίες των πρώην κρατουμένων, όπως ο Jens Nielsen, που δεν άντεχε να είναι φυλακισμένος και προσπάθησε τρεις φορές να σκοτώσει έναν φύλακα για να τιμωρηθεί στη συνέχει με τη θανατική ποινή. Η εκτέλεσή του το 1892 ήταν και η τελευταία στη Δανία και στη φυλακή θα δείτε το τσεκούρι που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.

6. Ανατολικό, κρατικό σωφρονιστήριο κράτος, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ

Εκδρομές στο ανατολικό κρατικό σωφρονιστήριο του 1829, εξερευνούν τη γοτθική αρχιτεκτονική του, όπως και τον ρόλο του στην ποινική μεταρρύθμιση.

Από το άνοιγμά του το 1829, εκφράστηκαν ανησυχίες για το αμφιλεγόμενο σύστημα της απόλυτης απομόνωσης που εφάρμοζε. Μετά την επίσκεψή του εκεί το 1842 ο Κάρολος Ντίκενς έγραψε: «Το σύστημα είναι άκαμπτο, αυστηρό και χωρίς ελπίδα … και πιστεύω ότι είναι σκληρό και λάθος».

Το σωφρονιστήριο έκλεισε το 1970 και έγινε σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο. Σε αντίθεση με τις πρώτες περιοδείες το 1994, όταν οι επισκέπτες φορούσαν κράνη, πλέον προσφέρεται ηχητική ξενάγηση, που επιτρέπει στους περίεργους να εξερευνήσουν τον χώρο, ακούγοντας πρώην φύλακες και κρατούμενους να περιγράφουν τη ζωή τους εκεί. Σας προτείνουμε επίσης να επισκεφτείτε την ατραξιόν Terror Behind the Walls

7. Φυλακή Kilmainham, Ιρλανδία

Όταν άνοιξε το 1796, η φυλακή Kilmainham του Δουβλίνου, λειτουργούσε ως επαρχιακή φυλακή και στέγαζε διάφορους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 4.000 ατόμων που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αυστραλία.

Αλλά το μέρος αυτό έγινε σύμβολο του ιρλανδικού εθνικισμού, επειδή εδώ φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν πολλά άτομα που επαναστάτησαν κατά της βρετανικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενεπλάκησαν στις εξεγέρσεις και τους πολέμους του 1916, 1919-21 και 1922-24. Ο τελευταίος άνθρωπος που ελευθερώθηκε όταν πια σταμάτησε να λειτουργεί ως φυλακή το 1924, ο Eamon de Valera, έγινε στη συνέχεια πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην πρώην φυλακή και να ξεναγηθείτε μέσω ηχητικού υλικού και περιήγησης στους χώρους της. Επίσης, μπορεί να επισκεφτείτε μια σημαντική έκθεση με λεπτομέρειες για την πολιτική και ποινική ιστορία των φυλακών και την αποκατάστασή της.

8. Port Arthur, Αυστραλία

Το Port Arthur Historic Site αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στέγασε την αποικιακά φυλακή της Τασμανίας από το 1830 μέχρι το 1877. Τα ερειπωμένα κτήρια θυμίζουν τη σκληρή ζωή που έζησαν εκεί οι κατάδικοι.

Σκάφη θα σας μεταφέρουν στο νησί των νεκρών, όπου μόνο 180 από τους 1646 τάφους που έχουν καταγραφεί, είναι εμφανείς.

Εκτός από τις… ανατριχιαστικές περιηγήσεις, τελευταία έχει προστεθεί και μια ακόμη δυνατότητα για όσους επισκέπτονται την περιοχή: το Paranormal Investigation Experience θα σα δώσει τη δυνατότητα μέσω επαγγελματικού εξοπλισμού, να προσπαθήσετε να ανιχνεύσετε την παρουσία…. φαντασμάτων και άλλων παραφυσικών δραστηριοτήτων.

9. Hostel Celica, Σλοβενία κ.α.

Ανακαινισμένα κελιά φυλακών, προσφέρουν διαμονή στο Hostel Celica. Αν και οι εργασίες ανακατασκευής, έχουν αλλάξει την «τρομακτική» εικόνα των κάποτε φυλακών, πρόκειται για μια ιδιόμορφη επιλογή καταλύματος. Η πρώην στρατιωτική φυλακή στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας για παράδειγμα, έχει μεταμορφωθεί στο πολύχρωμο Hostel Celica όπου 20 κελιά έχουν διακοσμηθεί από καλλιτέχνες σε μοναδικά δωμάτια για τους ταξιδιώτες.

Ομοίως, η Hostelling International διαθέτει δύο ξενώνες που βρίσκονται σε ανακαινισμένες φυλακές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ιστορία του κτηρίου και να μείνουν σε κελιά.

Στη Σουηδία, το Langholmen Hostel βρίσκεται στην πρώην φυλακή Crown Remand Prison, ενώ στον Καναδά η Carleton County Jail, είναι τώρα το Ottawa Jail Hostel

10. Νησί Robben, Νότια Αφρική

Ανοικτά των ακτών του Κέιπ Τάουν, στο νησί Robben, λειτουργούσε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας. Πολιτικοί κρατούμενοι και ειδικά οπαδοί αντι-απαρτχάιντ, στέλνονταν στο νησί, με πιο διάσημο κρατούμενο τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος πέρασε 18 από τα 27 χρόνια της φυλάκισής του εκεί. Την περιέγραψε μάλιστα ως, χωρίς αμφιβολία, την πιο σκληρή και αυστηρή φυλακή της Νότιας Αφρικής.

Πλέον, το νησί Robben αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διότι μαρτυρεί «το θρίαμβο της δημοκρατίας και της ελευθερίας ενάντια στην καταπίεση και τον ρατσισμό».

Η βασική περιήγηση εκεί, κρατά 3,5 ώρες και γίνεται από έναν πρώην πολιτικό κρατούμενο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου