ΤΑΞΙΔΙΑ

ΝΑΟΥΣΑ :Πόλη ηρωική και μεθυστική

ναουσα-πόλη-ηρωική-και-μεθυστική-44915

Αγαπημένος χειμερινός προορισμός των εκδρομέων η Νάουσα. Βιομηχανικό και γεωργικό κέντρο του νομού, χτισμένη σε οροπέδιο στους πρόποδες του Βερμίου (υψόμετρο 360 μ.), σε μια περιοχή όπου ο Ηρόδοτος τοποθετεί τους περίφημους Κήπους του Μίδα. Είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας. Αναπτύχθηκε οικονομικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Τον 19ο αι. δημιουργήθηκαν πολλά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, κινούμενα με την ενέργεια του ποταμού Αραπίτσα, που διασχίζει την πόλη, και του καταρράκτη των Στουμπάνων, και με τα χρόνια η πόλη άκμασε, αποτελώντας για δεκαετίες σημαντικό κλωστοϋφαντουργικό κέντρο. Μέχρι τη δεκαετία του ‘80 η Νάουσα ήταν διάσημη για τις κουβέρτες με την επωνυμία «Βέτλανς-Νάουσα».

Σήμερα η ναουσιώτικη κλωστοϋφαντουργία φθίνει και τα περισσότερα εργοστάσια έχουν κλείσει, αλλά ακμάζουν η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία (το 1987, η πόλη ανακηρύχθηκε «Διεθνής Πόλη του Οίνου και της Αμπέλου»). Απέχει 21 χλμ. BΔ από τη Bέροια.

Οι σύγχρονες σειρήνες της πόλης

Το χιόνι σκεπάζει τα βήματα και απελευθερωμένοι από σηματοδοτημένα δρομολόγια, περπατάμε στα λιθόστρωτα δρομάκια για ώρες… Στην είσοδο της πόλης, το δημοτικό πάρκο ή «κιόσκι» όπως συνηθίζεται να λέγεται, ξεχωρίζει για την τεχνητή του λίμνη, μα ακόμα περισσότερο για την άπλετη θέα στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας. Από εδώ ξεκινούν κι οι πεζόδρομοι που ανηφορίζουν τις όχθες της Αραπίτσας και καταλήγουν στον μνημείο θυσίας των γυναικών. Για αυτούς που έλκονται από το υδάτινο στοιχείο, τα σημεία που σχηματίζονται μικροί καταρράκτες, είναι τρία: στους Στουμπάνους, τη γέφυρα Παπαγιάννη και στις παρυφές της πόλης.

Καθ’ όλη τη διαδρομή, η αρχιτεκτονική κληρονομιά σηματοδοτεί το πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν. Αστικά και βιομηχανικά κτίσματα, παραδοσιακοί μύλοι, σησαμοτριβεία, διάσπαρτα πρώην δημόσια κτήρια που συνεχίζουν να λειτουργούν ως σχολεία… Οι «παλιές» γειτονιές, τα σπίτια της παλιάς πόλης, εντοπίζονται μαζικά στα Αλώνια, με τον ιστορικό πλάτανο (πίσω απ’ το Δημαρχείο και τον Πύργο του Ρολογιού), στη γειτονιά Πουλιάνα (λίγο βορειότερα) και στα Μπατάνια, στην αντίπερα όχθη του ποταμού.

Σε απόσταση 4χλμ. από την πόλη, ανεβαίνοντας προς το Βέρμιο, οι ταμπέλες «δείχνουν» το Άλσος του Αγίου Νικολάου. Το αιωνόβιο πλατανόδασος, σήμα κατατεθέν της Νάουσας, αποτελεί έναν μεγαλοπρεπή χώρο αναψυχής, με πολλαπλές υποδομές (ξενοδοχεία, εστιατόρια που σερβίρουν πέστροφες, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις) πόλο έλξης ντόπιων και επισκεπτών.

Αν πάλι, επιθυμούμε να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου, κατευθυνόμαστε στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο, οπού μέσω αναπαραστάσεων και εκθεμάτων της περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα ξεναγούμαστε στο παρελθόν. Στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου μυούμαστε στην ιστορία της οινικής παράδοσης που καλά κρατεί από τον 17ο κιόλας αιώνα. Το εν λόγω κτήριο μάλιστα, αποτελεί από μόνο του «έκθεμα» καθώς πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο του Γιάννη Μπουτάρη (1908). Στο τέλος του έτους, προβλέπεται να λειτουργήσει το νέο μουσείο βιομηχανικής κληρονομιάς, το οποίο θα περιλαμβάνει εκθεσιακό, συνεδριακό κέντρο, αίθουσα προβολών κ.α. και θα συμπληρώνει το πάζλ της ναουσαίικης ιστορικής συνέχειας. Οι λάτρεις των πολιτιστικών δρώμενων, κάντε μια υποσημείωση για το Λύκειο Ελληνίδων, το αξιόλογο γυναικείο σωματείο με τη σημαντική δράση και την πολύχρονη προσφορά.

Χιονοδρομικός παράδεισος

Αν ονειρεύεστε άλματα σε μεγάλες πίστες και φρέσκο, απάτητο χιόνι, ακολουθήστε τον πάντοτε ανοιχτό δρόμο, 17 χλμ. μακριά από την πόλη της Νάουσας. Στην «αγκαλιά» της δυτικής πλαγιάς του Βερμίου όρους, ξεπροβάλλει ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά της Ελλάδας. Στα 3-5 Πηγάδια το σύστημα τεχνητής χιόνωσης και οι χαραγμένες πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας, αποτελούν έναν αναμφισβήτητο πόλο έλξης. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις (chalet, εστιατόρια, cafe, lift και snow bar) σε συνδυασμό με τις δυνατότητες ορειβασίας, πεζοπορίας, ποδηλασίας, αιωροπτερισμού και αλεξίπτωτου πλαγιάς, το κάνουν θελκτικό για παντός είδους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, «σφηνωμένο» στις νοτιοδυτικές κορυφές του Βερμίου και εύκολα προσβάσιμο μέσω της Εγνατίας οδού -αλλά και των επαρχιακών δρόμων Βέροιας και Νάουσας-, το Χιονοδρομικό Κέντρο Σέλι. Με χρονολογία λειτουργίας το 1934, την πρώτη χρονιά διεξαγωγής των πανελληνίων αγώνων, θεωρείται πρωτεργάτης της αθλητικής χιονοδρομίας. Επίδοξοι σκιέρ και φίλοι του trekking καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Η ποικιλία πιστών είναι γεγονός (προστέθηκε και ανεξάρτητη πίστα ελκήθρων), όπως και η ύπαρξη πολλαπλών ορειβατικών διαδρομών, που λόγω ηλιοφάνειας και μειωμένης υγρασίας, «απολαμβάνονται» σε ιδανικές συνθήκες. Στα «συν» οι άρτιες υποδομές για τη παραμονή τροχόσπιτων εντός χιονοδρομικού.

Το περίφημο κρασί Ναούσης

Κρασί ωσάν της Νάουσας το φέρνουν στο μαντήλι» έλεγαν οι παλιότεροι…Το «μαύρο» κρασί Ναούσης, το σημερινό ξινόμαυρο, δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτό καλλιεργούν, παράγουν, εμπορεύονται και αυτήν την ποικιλία διαφυλάττουν τα περίπου 20 οινοποιεία της περιοχής. Η αυστηρά τοπική οινική παράδοση έχει τις ρίζες της στη μυθολογία. Μάλιστα, λέγεται πως η Σεμέλη, η μητέρα του Διονύσου, έζησε στις πλαγιές του Βερμίου και εκεί γεννήθηκε και ο συνοδός του, ο χορευτής Σειληνός. Τα πρώτα στοιχεία για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας ανάγονται στο 1700μ.Χ. ενώ, οι πολλαπλές εξαγωγές αφήνουν στους ξένους την καλύτερη «επίγευση»: «το κρασί της Νάουσας είναι από τα καλύτερα της Μακεδονίας» αναφέρει το 1826 ο περιηγητής Πουκεβίλ.

Πώς θα πάτε

Οδικώς, η Νάουσα απέχει 510 χλμ. από την Αθήνα, 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Εγνατίας Οδού) και 20 χλμ. από τη Βέροια, την πρωτεύουσα του νομού. Στη Νάουσα μπορείτε να μεταβείτε σιδηροδρομικώς (ΟΣΕ: 1110) ή με λεωφορεία των ΚΤΕΛ Ημαθίας (τηλ. 210 5120887).

Πού θα μείνετε

Εάν βρίσκεστε σε κάποιον γειτονικό νομό, η Νάουσα προσφέρεται για μια ημερήσια εκδρομή. Αν έρχεστε από πιο μακριά, ή ούτως η άλλως θέλετε να μείνετε μέρες, τότε υπάρχουν αρκετά καταλύματα (ξενώνες, ξενοδοχεία) για την διαμονή σας είτε μέσα στην πόλη, είτε στην γύρω περιοχή.

Τι θα φάτε

Πιάνουμε τραπέζι στα «Οινο­μαγειρέμα­τα», απέναντι από το Δημοτικό Πάρκο. Αυτό το εστιατόριο έχει κερδίσει Ναουσαίους κι επισκέπτες με τις τοπικές σπεσιαλιτέ του, το φασουλοταβά, το ζυγούρι και το χοιρινό στη γάστρα και, φυσικά, τον μπάτζο σαγανάκι

Ψώνια

Στενά συνδεμένη με την Ιστορία της πόλης είναι και η οινοποιητική της παράδοση, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε κάποιο από τα πολλά οινοποιεία της και να αγοράσετε κρασιά. Εδώ καλλιεργείται η ποικιλία Ξινόμαυρο ( ξηρό ερυθρό κρασί ), η οποία ανήκει από το 1971στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ ).

Χρήσιμα τηλέφωνα

Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας, τηλ.: 23320 59100

Αστυνομικές αρχές Νάουσας, τηλ.: 23320 52560

Δασαρχείο Νάουσας, Γεννηματά 22, Νάουσα, τηλ.: 23320 22280, 23320 52426

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου