ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ: Η παράδοση συναντά το σήμερα

αγιοσ-βλασιοσ-η-παράδοση-συναντά-το-σή-330486

Ο Άγιος Βλάσιος Πηλίου βρίσκεται 16 χλμ. από τη πόλη του Βόλου σε υψόμετρο 300 μέτρων. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο, νιώθεις ότι σταμάτησε ο χρόνος, με την γαλήνια παρουσία των αιωνόβιων πλατάνων και τους ήχους της φύσης να σμίγουν με τον ήχο της πηγής. Τα παλιά λιγοστά σπιτάκια του και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του, θα σας οδηγήσουν στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων ή στην ήσυχη πλακόστρωτη πλατεία του οικισμού, με τα αιωνόβια πλατάνια.

Για να προσεγγίσετε τον Άγιο Βλάσιο πρέπει να ακολουθήσετε την παραλιακή οδό από Βόλο προς Άνω Λεχώνια και εκεί να στρίψετε αριστερά στον δρόμο προς Παλαιόκαστρο, Άγιο Βλάσιο, Άγιο Γεώργιο, Πινακάτες, Βυζίτσα, Μηλιές. Από εδώ αρχίζει μια μαγική διαδρομή 5 χιλιομέτρων που ξεκινάει μέσα από τα Λεχώνια, ακολουθώντας τον ποταμό "Κουφάλα". Δεξιά και αριστερά πλατάνια και οξιές. Σχεδόν σκοτάδι από τα φυλλώματα των δένδρων.

Πρώτο σημείο αναφοράς η είσοδος στον γραφικό οικισμό Παλαιόκαστρο. Αμέσως μετά οι “πέστροφες “, εστιατόριο στο οποίο μπορείτε να γευτείτε ανάμεσα στα άλλα εδέσματα και πέστροφες που ψαρεύονται ζωντανές από το εκτροφείο του.

Ακολούθως βγαίνετε από το ποτάμι και αρχίζετε την ανάβαση προς τον Άγιο Βλάσιο. Εδώ έχει κτήματα με φρουτόδεντρα και ελιές. Πολλά από αυτά βιολογικής καλλιέργειας. Ανεβαίνοντας βλέπετε όλο τον Παγασητικό. Απίστευτη θέα. Αν μάλιστα είναι νωρίς το πρωί η απόγευμα αποκλείεται να μην κάνετε μια στάση για να θαυμάσετε το τοπίο.

Μετά φτάνετε στον Άγιο Βλάσιο. Ο κεντρικός δρόμος δεν περνάει μέσα από το χωριό αλλά περιμετρικά. Θα στρίψετε αριστερά στην είσοδο του χωριού που οδηγεί στην κεντρική πλατεία και στο κοινοτικό χώρο στάθμευσης. Μπορείτε να αφήσετε εδώ το αυτοκίνητό σας ή να οδηγήσετε μέχρι το Αρχοντικό Τέρπου. Από εδώ και πέρα μόνο τετρακίνητα οχήματα εκτός αν είστε μάστορας της οδήγησης. Δεν το συνιστούμε. Εξάλλου γιατί να χαλάσουμε την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

Το χωριό απέχει 5 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Παγασητικού και 20 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Αιγαίου. Η θέση του το καθιστά το ιδανικό ορμητήριο για τις εξερευνήσεις σας στο βουνό των Κενταύρων όλες τις εποχές, ιδιαίτερα τον χειμώνα εφόσον είναι το τελευταίο χωριό του Πηλίου που προβληματίζεται με τα χειμωνιάτικα χιόνια.

Ο Άγιος Βλάσσης είναι από τα πιο προκομμένα χωριά του Πηλίου που στηρίζουν ακόμα την οικονομία τους στη γεωργική παραγωγή, χάρη κυρίως στα ξακουστά λεμονάτα ροδάκινα που παράγει. Παράλληλα όμως ενδιαφέρεται πάντα και για την από παράδοση πολιτιστική του ανέλιξη και το κύριο βάρος για αυτή την προσπάθεια έχει επωμιστεί ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού, που καταφέρνει να οργανώνει πάντα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

«Στις 24 Ιουλίου πραγματοποιείται το λαϊκό πανηγύρι στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια μέχρι το πρωί και στις 11 Φεβρουαρίου στην εκκλησία του Άγιου Βλάσση γίνεται θρησκευτική πανήγυρης για τον εορτασμό του Αγίου», μας λέει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραγιάννης.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Καραγιάννης σήμερα το χωριό αριθμεί 400 περίπου μόνιμους κατοίκους ενώ οι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 700. Παράλληλα λειτουργεί ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός με Πρόεδρο το κ. Θωμά Δάμτσα ενώ υπό σύσταση βρίσκεται και ο Σύλλογος Στροφύλων.

Η ιστορία του χωριού

Το καταπράσινο αυτό χωριό, χτισμένο σε μια πλαγιά, κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, υπήρξε οικιστικός πυρήνας με ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη και αποτέλεσε την έδρα του Τούρκου βοεβόδα, στα βακούφικα χωριά του Πηλίου. Ένα πανέμορφο και ιδιαίτερα καρπερό γύρω τοπίο με πυκνά λιόδεντρα και λογής – λογής καρποφόρα συνδυάζει ο Άγιος Βλάσσης ή Καραμπάσι, πρόκειται για το παλιό όνομα του χωριού από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας που σημαίνει kara = μαύρο και bas = κεφάλι. Το όνομα το δώσανε οι Τούρκοι γιατί πρωτονόμασαν «καραμπάσια» τους μαυροκέφαλους μοναχούς του παλιού μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στον οικισμό Στρόφυλλο.

Καταπράσινο και αυτό χωριό Στρόφυλλος απλωμένο σε μια όμορφη πλαγιά γύρω από το μητροπολιτικό ναό του προστάτη του Αγίου Βλασίου που είναι χτισμένος στα 1820. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό συνοικίστηκε από χριστιανούς γύρω από τα παλιά μοναστήρια του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Νικολάου και ήταν ως το 19ο αιώνα ένας από τους μαχαλάδες του «μεγάλου» Άϊ – Γιώργη του Πηλίου. Τα χρόνια όμως που οι Βενετσιάνοι κατείχαν το Παλαιόκαστρο και διαφέντευαν τον πλούσιο κάμπο των Λεχωνίων, η περιοχή του Στρόφυλλου και η Καμπάνα ήταν φέουδο του Ενετού Μαρίνου Βενιέρη και στη συνέχεια πέρασε ως τσιφλίκι στα χέρια τούρκων αγάδων που είχαν τα θερινά κανάκια ή κατοικούσαν εκεί μαζί με τους «παρακεντέδες» υποτακτικούς τους.

Από τα υπόλοιπα ιστορικά του χωριού ξεχωρίζουμε το ότι για ένα διάστημα 3 – 4 χρόνων πριν από την επανάσταση του 1821 επιλέχθηκε εναλλακτικά και ως έδρα του Τούρκου βοεβόδα που διαφέντευε τα βακούφικα χωριά του Πηλίου και ακόμα ότι στο 1944 το χωριό πυρπολήθηκε από τους γερμανούς κατακτητές και αρκετοί κάτοικοι του εκτελέστηκαν.

Το Παλαιόκαστρο

Η περιοχή του Παλαιοκάστρου απέχει 14 χλμ. από το Βόλο και βρίσκεται σε 200 μ. υψόμετρο. Από τα Άνω Λεχώνια όπου επιστρέφουμε από τα Πλατανίδια παίρνουμε το ανηφορικό παρακλάδι του αυτοκινητόδρομου για τα πάνω από τα Λεχώνια χωριά, ένα δρόμο που σχεδόν αμέσως ακολουθεί τη δεξιά όχθη της βαθύσκιας ρεματιάς με τα αιωνόβια πλατάνια, που τη διαρρέει ο ποταμός της Κουφάλας. Το τοπίο είναι απίστευτης ομορφιάς, αλλά πριν προλάβουμε να το χαρούμε, φτάνουμε στον αθέατο από παρακάτω οικισμό Παλαιόκαστρο, μέσα από ένα απότομο στενορύμι που μας βγάζει αριστερά από τον οδικό μας άξονα. Διοικητικά το Παλαιόκατρο ανοίκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Βλασίου. Εδώ έχουμε την αίσθηση πως βρεθήκαμε ξαφνικά σε μια παλιότερη εποχή, σα να έχει σταματήσει ο χρόνος. Απόλυτα γαλήνιο το καταπράσινο τοπίο με λεύκες και χαρούμενες πινελιές τα λιγοστά σπιτάκια, τα καλντερίμια και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων κάπως παράμερα, με έρημη τη μικρή πλατεία του με τα γερασμένα πλατάνια με μόνη να ακούγεται τη μικρή βρύση να κελαρύζει μονότονα. Έχουμε την αίσθηση πως θα ξαναδούμε τα παλιά καλοκαιρινά κονάκια των πλούσιων τούρκων από τα διπλανά Λεχώνια ή θα ζωντανέψει στον απότομο λόφο το παλιό μεσαιωνικό κάστρο με τη σιωπηλή πια εδώ και αιώνες καστροπολιτεία του. Πάντως τίποτα εδώ πάνω δεν θυμίζει το σήμερα, έστω και αν έλειψε πρόσφατα από το χώρο ο παλιός τούρκικος μιναρές, που έκανε ακόμα εντονότερη αυτή την απατηλή αίσθηση…

Που να περπατήσετε:

-Περίπατος στο εκκλησάκι της Αγ. Ειρήνης. Μέσα στην ρεματιά στα σύνορα με τον Άγιο Λαυρέντη (γειτονικό χωριό δυτικά του Αγίου Βλασίου). Βατή, μικρή και απολαυστική διαδρομή διάρκειας 30 λεπτών. -Στην κοίμηση της θεοτόκου 45 λεπτά. -Στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη 80 λεπτά.

-Για απαιτητικούς περιπατητές, στο μοναστήρι των ταξιαρχών στον Άγιο Γεώργιο (γειτονικό χωριό ανατολικά του Αγίου Βλασίου).

Διασκέδαση

Στο χωριό θα βρείτε την ταβέρνα το “Αγνάντι” και πλήθος άλλα μικρά ταβερνάκια, το καφενείο και ένα μικρό καφε-ζυθο-μεζεδοπωλείο και το μπαράκι του χωριού το οποίο λειτουργεί το καλοκαίρι.

Που να μείνετε

Αρχοντικό Τέρπου

Διακόσια χρόνια στέκει στην θέση του. Αφοβα αντιμετωπίζει τον χρόνο. Πέτρα πάνω στην πέτρα. Κλασικά δωμάτια πηλιορείτικου αρχοντικού με το διπλό κρεβάτι τους, πολυθρόνα, τραπεζάκι, κομοδίνο, ξύλινο παράθυρο με ποδιά και δαντελένια κουρτινάκια. Δυνατότητα προσθήκης τρίτου κρεββατιού σε τρία δωμάτια. Πλήρως ανακαινισμένο το 2005. Ατομικό μπάνιο σε κάθε δωμάτιο. Ολοκαίνουργιο. Με το μεγαλείο του παλιού. Με την άνεση του σύγχρονου. Ο Βλάσης και η Γεωργία σας περιμένουν για να σας προσφέρουν την άψογη φιλοξενία τους.

Παραδοσιακός ξενώνας

Υπεύθυνος: Βλάσης Τέρπος

Διεύθυνση: Αγ.Βλάσιος 38500 Μαγνησία

Url: http://www.terpou.gr

email: [email protected]

Προσφέρεται πρωινό και γεύμα

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου