ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΡΙΑ: Το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο

αγρια-το-παραθαλάσσιο-τουριστικό-θέρ-334355

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Βόλου βρίσκεται η Αγριά, πολύ γνωστό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο στην πλευρά του Παγασητικού κόλπου.

Η Αγριά, σύγχρονη και δυναμική κωμόπολη, σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Τα αναρίθμητα παραλιακά ταβερνάκια, τα εστιατόρια, τα τσιπουράδικα και τα αναψυκτήρια προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις και ατέλειωτες στιγμές ξεκούρασης. Κάθε Καλοκαίρι διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στο οποίο συμμετέχουν σολίστ απ’ όλο τον κόσμο.

Θεσμός έχει γίνει επίσης η "Ψαράδικη Βραδιά", όπου προσφέρονται στους επισκέπτες άφθονα ψάρια σε ένα γλέντι με παραδοσιακές ορχήστρες ως το πρωί.

Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εκκλησάκι της Παναγιάς που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Απολαύστε τη βόλτα σας στην παραλία και αγοράστε υπέροχα κεραμικά, φρέσκα φρούτα και γλυκά του κουταλιού.

Μια επίσκεψη στην γειτονική Δράκεια θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα. Επισκεφθείτε την πλατεία του χωριού, περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια του και θαυμάστε τα πυργόσπιτα, την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, τις μοναδικές αγιογραφίες του Παγώνη στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το μουσείο στο αρχοντικό Τριανταφύλλου.

Στα Χάνια το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου στη θέση Αγριόλευκες δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Νυχτερινό σκι, πάρτι, διαγωνισμοί και πολλές άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, σκοποβολή, υπόσχονται να σας χαρίσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και κεφιού. Μην παραλείψετε να γευτείτε παραδοσιακή φασολάδα, σπετζοφάι και ντόπιο κόκκινο κρασί στα γραφικά ταβερνάκια του οικισμού της πόλης

Εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό για μια βόλτα στην παραλία της Αγριάς. Απολαύστε τον καφέ σας σ’ ένα από τα πολλά καφέ της παραλίας και γευθείτε τις υπέροχες γεύσεις των μεζέδων που συνοδεύουν το τσίπουρο στα ουζερί (τσιπουράδικα) της περιοχής δίπλα στη θάλασσα. Ακόμη θα βρείτε και αρκετές ταβέρνες με καλομαγειρεμένο φαγητό και προσεγμένο σέρβις. Επίσης απολαύστε αμέσως μετά την Αγριά και κατά μήκος της παραλίας το Σουτραλί.

Από την Αγριά υπάρχει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου λίγο πάνω από τα Χάνια. Ακολουθεί κανείς το δρόμο προς Δράκεια και από εκεί προς Χάνια. Η απόσταση είναι μόλις 17 χλμ. και ο δρόμος είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Η κορυφή που φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο είναι οι Αγριολεύκες σε υψόμετρο 1471 μ. Είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα που λειτούργησαν στην Ελλάδα (1967) και από το 1997 βρίσκεται στην διαχειριστική δικαιοδοσία της αναπτυξιακής εταιρείας ΑΝΕΜ.

Διαθέτει 7 πίστες συνολικού μήκους 12 χλμ: πίστες για αρχαρίους, για προχωρημένους και πίστες αντοχής. Η πρόσβαση στις πίστες γίνεται από 5 αναβατήρες και για την στάθμευση των οχημάτων υπάρχουν τρία πάρκινγκ. Υπάρχει επίσης καταφύγιο δυναμικότητας 80 ατόμων που διαθέτει αναψυκτήριο, εστιατόριο και υπνοδωμάτια. Ακόμη υπάρχει σχολή σκι, μαγαζί ενοικίασης εξοπλισμού και σταθμός Α’ βοηθειών.

Μονοπάτια – Πεζοπορία

Για τους φίλους που αγαπούν την πεζοπορία… και τα δύσκολα… υπάρχει το μονοπάτι από τη Δράκεια μέχρι τα Χάνια. Η συνολική διαδρομή είναι 9 χλμ. και η βατότητα μέτρια. Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην πλατεία της Δράκειας σε υψόμετρο 560 μ. και ο τερματισμός του στην διασταύρωση Αεροπορίας στα Χάνια σε υψόμετρο 1130 μ. Όσοι το αποφασίσετε θα χρειαστείτε περίπου 3 με 3,30 ώρες για να φτάσετε στο τέρμα της διαδρομής και η ανάβαση είναι σχετικά δύσκολη. Πάντως η συνολική διαδρομή θα αποζημιώσει με την ομορφιά της αυτούς που θα δοκιμάσουν την πρόκληση.

Ιστορική αναδρομή

Αρχικά υπήρχαν μόνον μικρά καλύβια όπου οι κάτοικοι της Δράκειας και του Αγ. Λαυρεντίου κατέβαιναν τον χειμώνα προκειμένου να μαζέψουν τις ελιές. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Αγριά, δεν ήταν οικισμός. Τα πρώτα πάντως σπίτια χτίστηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα και πριν από την Επανάσταση του 1821.

Η Αγριά άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας, την κατασκευή παραλιακού δρόμου και του σιδηροδρόμου αργότερα, που συνέδεσε το Βόλο με τα χωριά του νοτιοδυτικού Πηλίου, με αποτέλεσμα να εξαχθή δια θαλάσσης εξαγωγικό εμπόριο μαύρων ελαίων και φρούτων από τον όρμο της. Ένα νέο κύμα κατοίκων εγκαταστάθηκε στην Αγριά το 1922 όταν πρόσφυγες από την Μικρά Ασία αλλά κυρίως από Ανατολική Θράκη καταφύγανε εδώ μετά το διωγμό τους από τα πατρικά τους χώματα. Τον 20 αιώνα η Αγριά είδε πληθυσμιακή και βιομηχανική ανάπτυξη.

Αξιοθέατα Αξίζει κανείς να κάνει την διαδρομή με το τραινάκι της Αγριάς. Πρόκειται για την αναβίωση του παλιού τροχιόδρομου με ανοιχτά θερινά βαγονάκια που διασχίζει τον παραλιακό δρόμο Βόλου – Αγριάς. Ξεκινάει από τον σταθμό του Βόλου στον Άναυρο, περνάει μέσα από την Αγριά δίπλα από τις ταβέρνες και τα παραλιακά ουζερί και καταλήγει στον ιστορικό σταθμό στο κέντρο της Αγριάς. Ο σταθμός Αγριάς είναι ένας διώροφος σταθμός με ιδιόμορφο αποικιακό, ρομαντικό στυλ και με πλούσια διακοσμητικά στοιχεία. Η διαδρομή διαρκεί 25 λεπτά και τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες κατόπιν προαναγγελίας από τον ΟΣΕ. Συνήθως γίνονται 5 δρομολόγια την ημέρα.

Η γραμμή άρχισε να επαναλειτουργεί τον Αύγουστο του 2004 κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών και εν όψει των ολυμπιακών αγώνων. Στα δρομολόγια χρησιμοποιούνται μία δηζελάμαξα και 4 ανοιχτές από το πλάι θερινές ξύλινες επιβατάμαξες του παλαιού τροχιοδρόμου (τραμ) του Βόλου.

Το τραινάκι έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού επί εποχής Μελίνας Μερκούρης ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο»

Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε τις εκκλησίες της περιοχής.

Που θα μείνετε

VALIS RESORT

Τηλέφωνο: 24280.97.260

ΒΑΡΒΑΡΑ

Τηλέφωνο: 24280.92.367

ΜΠΑΛΛΑΣ

Τηλέφωνο: 24280.92.926

ΝΤΕΛΚΗΣ

Τηλέφωνο: 24280.92.047

ΤΣΟΒΟΛΟΥ ΠΑΝ.

Τηλέφωνο: 24280.92.417

Στο Δ.Δ. Δράκειας θα έχετε την δυνατότητα να ξεκουραστείτε σε έναν από τους τρεις παραδοσιακούς πηλιορείτικους ξενώνες και να επισκεφτείτε τα παλιά αρχοντικά της περιοχής που παρουσιάζει έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον με τοιχογραφίες του 18ο αιώνα και ξυλόγλυπτα ταβάνια.

Που θα φάτε

Χαρακτηριστικό της ευρύτερης περιοχής τα γνωστά τσιπουράδικα που θα βρείτε κατά μήκος της παραλιακής οδού της Αγριάς που αγγίζουν τα έντεκα, όπου θα απολαύσετε γευστικούς θαλασσινούς μεζέδες και ανάμεσά τους μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις έντεκα ταβέρνες και να γευτείτε τις παραδοσιακές σπεσιαλιτέ. Αν προτιμάτε το βουνό μπορείτε να επισκεφτείτε τη Δράκεια και τα Χάνια που δε στερούνται γαστρονομικής απόλαυσης.

Η μεγάλη παραγωγή μήλων (διάφορες ποικιλίες), αχλαδιών, κερασιών, κάστανων και καρυδιών είναι συνυφασμένα με την παραγωγή γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδας, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε το ντόπιο τσίπουρο, το κρασί και το λάδι. Μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε μαζί σας μέλι της περιοχής μας, αλλά και να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ της περιοχής (σπεντζοφάι, μπουμπάρι, κόκορα κρασάτο, γεμιστά κολοκυθάκια, γίδα βραστή), τα γνωστά αναψυκτικά Ε.Ψ.Α., αλλά και να προμηθευτείτε τα θεραπευτικά βότανα του βουνού.

Που θα διασκεδάσετε

Έντονη νυχτερινή ζωή ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες με πλειάδα καταστημάτων διασκέδασης επί της παραλιακής οδού της Αγριάς. Στον ίδιο δρόμο θα βρείτε αρκετές καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το γλυκό σας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου