ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Ο λαβύρινθος με τα καλντερίμια

αγιοσ-δημητριοσ-ο-λαβύρινθος-με-τα-καλ-345431

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα μεγάλο γραφικό χωριό κτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη ράχη που κατηφορίζει ως την θάλασσα, σε 300μ. υψόμετρο, με μοναδική θέα προς το Αιγαίο και σε απόσταση 62 χλμ από το Βόλο.

Στην περιοχή του σημερινού χωριού του Αγίου Δημητρίου, υπήρχαν παλιά, μοναστήρια – μετόχια μοναστηριών του Αγίου Όρους, γύρω από τα οποία αναπτύχθηκαν οικισμοί. Ήταν συνοικία του Κισσού καθώς υπήρχαν εκεί πολλά καλύβια, όπου έμεναν οι Κισσιώτες τον χειμώνα όταν μάζευαν τις ελιές. Το όνομά του το πήρε από ένα παλιό μοναστήρι, το οποίο στα νεότερα χρόνια έδωσε την θέση του στον σημερινό ομώνυμο, μεγαλοπρεπή, μητροπολιτικό ναό, τον μεγαλύτερο του Ανατολικού Πηλίου.

Το χωριό διαθέτει έναν πραγματικό λαβύρινθο καλοσυντηρημένων λιθόστρωτων καλντεριμιών και φυσικών μονοπατιών που οδηγούν σε ξωκλήσια, σε πλατείες με φιλικές ταβέρνες και σε φιλόξενα καταλύματα τα.

Αϊ-Γιάννης: Ένα κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο θέρετρο

Από τα πλέον γνωστά θέρετρα του Πηλίου και επίνειο του Αγίου Δημητρίου, που συγκεντρώνει κόσμο από την Ελλάδα και το εξωτερικό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Βρίσκεται 55 χλμ. από το Βόλο με μια απέραντη παραλία από λευκά μαργαριταρένια βότσαλα.

Ο Άγιος Ιωάννης είναι το κέντρο της διασκέδασης του βορειοανατολικού Πηλίου και διαθέτει πλήρη τουριστική υποδομή. Εδώ θα μπορέσετε να βρείτε ότι ακριβώς θελήσετε για τη διασκέδασή σας, μέχρι πρωίας ενώ προσφέρονται για ενοικίαση και βάρκες, θαλάσσια ποδήλατα, κανό ή και σκάφος για μία μεγαλύτερη εκδρομή.

Στο πανηγύρι του Αϊ-Γιάννη στις 24 Ιουνίου αναβιώνει το έθιμο του Κλείδωνα και στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου ακολουθεί τριήμερο γλέντι. Κατά τη θερινή περίοδο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται με τον τίτλο “Αργοναυτικά”. Από το 2003 γιορτάζονται τα “Κούλουμα στον Αϊ Γιάννη” κάθε Καθαρά Δευτέρα, κλείνοντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Δήμο Μουρεσίου, με παραδοσιακούς μεζέδες, χορούς και μουσική, καθώς και διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού

Παρά την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του ο Άγιος Ιωάννης διατηρεί πολλά πηλιορείτικα χαρακτηριστικά χάρις στην εγγύτητά του με τα ορεινά χωριά και την πλούσια βλάστηση του βουνού ολόγυρα.

Παπά Νερό

Παραμυθένια αμμουδερή παραλία 56 χλμ. από το Βόλο και 4 χλμ. από το Μούρεσι. Εδώ σμίγει το πράσινο του βουνού με το μπλε της θάλασσας σε απόλυτη αρμονία. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε υπέροχα γραφικά ταβερνάκια με άφθονους θαλασσινούς μεζέδες.

Το στοιχειωμένο γιοφύρι του Ροβοάμ

Το ξύλινο γιοφύρι δεν απαριθμεί πολλών χρόνων ζωή. Η παράδοση λέει πως ο Ροβοάμ ήταν ένας καλοστεκούμενος, ψηλός και λιανοκόκκαλος καλόγερος, που μόναζε στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη, τότε που αυτό βρισκόταν στις μεγάλες δόξες του. Πολυδιαβασμένος και ανοιχτόκαρδος άνθρωπος κάτεχε γνώσεις και μυστικά που δαύλιζαν τους κοληγάδες του μοναστηριού και του άλλους ξωμάχους της περιοχής, που τον αποζητούσαν για τις γουστόζικες και παράξενες ιστορίες του και το αστείρευτο κέφι του. Κείνο τον καιρό ο δράκος που ποταμού αφάνισε Μουρεσιώτες τεχνικές. Οι γυροχωριανοί τα χρειάστηκαν για τα καλά.

Τσαγκαραδιώτες, Ξουριχτιανοί και Μουρεσιώτες, δίχως τούτο το γιοφύρι, απόμειναν ξεκομμένοι απ’ τη μοναδική σ΄ όλη την περιοχή Αϊ-Γιαννιώτικη σκάλα. Έπρεπε, λοιπόν να βρεθεί τρόπος να γεφυρωθεί γοργά και στέρεα το ποτάμι. Γυροχωριανοί και καλόγεροι έπεσαν πάλι με τα μούτρα στη δουλειά. Ο Ροβοάμ φανερώνει στον ανυποψίαστο πρωτομάστορα το φοβερό μυστικό που ’κρυβε τη λύση για το στερέωμα του καταραμένου γιοφυριού: “Αν δε στοιχειώστε άνθρωπο γιοφύρι δεν στεριώνει…”.

Θα στοίχειωναν στο γιοφύρι έναν από τους ξενομερίτες καλόγερους του μοναστηριού διαλεγμένο ανάμεσα στους άλλους με κλήρο. Ρίξανε λοιπόν την “κουντούρα” κι εκείνη έλαχε κατά διαβολική σύμπτωση να πέσει σ’ αυτόν που τους άνοιξε τα μάτια. Το Ροβοάμ θα χαλάλιζαν, αυτό ήταν το γραφτό του.

Στο άψε σβήσε σκάρωσαν και το σχέδιο για να ξεγελάσουν τον καλόγερο. Ένας μάστορας λοιπόν απ’ την κομπανία πήγε και φώναξε το Ροβοάμ να κοπιάσει αν ήθελε κοντά τους, να πιει απ’ την κρασόφλασκά τους. Ο πρωτομάστορας, έριξε το πρώτο αγκωνάρι στο μέρος όπου έπεφτε η σκιά απ’ το κεφάλι του καλόγερου. Τρικλίζοντας σα λαβωμένο θεριό γύρισε και κλειδαμπαρώθηκε στο κελί του για να μη ξαναβγεί απ’ αυτό παρά στο χρόνο πάνω, τότε που ο θάνατος σφράγισε με μαύρη βούλα την αθέλητη θυσία του. Τον έθαψαν δίπλα στο γιοφύρι που του πήρε τη ζωή του. Όταν τον ξέθαψαν κράτησαν το κρανίο του σαν ιερό λείψανο στο μοναστήρι και βρίσκεται εδώ για να θυμίζει το θρύλο.

Αξιοθέατα

Ø Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (1934).

Ø Παλιό μοναστήρι, το οποίο στα νεότερα χρόνια έδωσε την θέση του στον σημερινό ομώνυμο, μεγαλοπρεπή, μητροπολιτικό ναό, τον μεγαλύτερο στο Ανατολικό Πήλιο.

Ø Εξωκκλήσι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου – Αϊ Γιαννάκης

Ø Το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι χτισμένο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, σε μια μικρή λάκα, περιτριγυρισμένο από επιβλητικά κυπαρίσσια και πλατάνια.

Ø Εξωκκλήσι Παναγίτσα

Ø Εξωκκλήσι Αϊ Γιώργη

Ø Αρχοντικό «Σάλτα» – Πολιτιστικό Κέντρο

Ø Ναός & πλατεία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Ø Κοινοτικό Κατάστημα (πρώην)

Ø Πλατεία και βρύση οικισμού Ξηρόβρυσης

Ø Αϊ Γιάννης

Ø Το γεφύρι στον Αϊ Γιάννη (του Ροβοάμ)

Ø Εμπορικό Κέντρο Αϊ Γιάννη

Ø Λιμάνι του Αϊ Γιάννη

Ø Κεντρική βρύση στον Αϊ Γιάννη

Ø Η πεζογέφυρα του Αϊ Γιάννη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου