ΤΑΞΙΔΙΑ

ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗ: Το χωριό των λουλουδιών

μακρυρραχη-το-χωριό-των-λουλουδιών-365171

Η Μακρυρράχη, το χωριό των λουλουδιών βρίσκεται ανάμεσα στις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου, όπου ξεπροβάλλει ανάμεσα στην πλούσια βλάστηση του και ο μύθος αναφέρει σαν τη θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και τη μαγική χώρα των Κενταύρων. Η οργιώδης βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και οι απέραντες παραλίες συνθέτουν ένα μοναδικό σε ποικιλία τοπίο και μια πανδαισία χρωμάτων ανείπωτης γοητείας.

Ακολουθώντας την πορεία προς το Ανατολικό μέρος του Πηλίου και στα 44χιλ από το Βόλο με υψόμετρο 300 μέτρων συναντάμε την Μακρυρράχη που πήρε το όνομα της από το γεγονός ότι είναι χτισμένη στην μέση της μακριάς ράχης.

Σε αυτό λοιπόν το καταπράσινο και δροσερό χωριό της βορειοανατολικής πλευράς του βουνό των Κενταύρων, συναντώνται η φύση με την παράδοση. Η Μακρυρράχη αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για διακοπές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου καθώς συνδυάζει βουνό, απέχει μόλις 20χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες, αλλά και θάλασσα καθώς απέχει 3 χλμ. από τις μαγευτικές παραλίες των Αγίων Σαράντα και του Χορευτού.

Μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα στην πλατεία, στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, στο κέντρο του χωριού, αλλά και στα εξωκλήσια των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγ. Αναργύρων και του Προφήτη Ηλία.

Στο χωριό Μακρυρράχη θα βρείτε μεγάλη ποικιλία λουλουδιών όπως γαρδένιες , καμέλιες, ορτανσίες και άλλα πολλά, δεδομένου ότι οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την παραγωγή λουλουδιών. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ψωμί από τον παραδοσιακό φούρνο με ξύλα στην πλατεία του χωριού!

Στις 25 Αυγούστου διοργανώνεται από τον τοπικό “Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μακρυρράχης” έκθεση λουλουδιών στην πλατεία του χωριού.

Για μπάνιο θα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στην καταπληκτική αμμουδερή παραλία των Αγίων Σαράντα, η οποία θεωρείται μία από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου, η παραλία με τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά όπου το πράσινο γίνεται ένα με το απέραντο γαλάζιο, ή στις παραλίες του Αγίου Ιωάννη και στο Παπά Νερό.

Σε μια μακριά ράχη…

Από το Ανήλιο περνάμε την βαθιά ρεματιά Μέγα Ρέμα και φτάνουμε στο απέναντι χωριό Μακρυρράχη, ή Μακρυαρράχη όπως το έλεγαν οι παλιότεροι, το πιο «συγκεντρωμένο» από τα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, που είναι χτισμένο στην ανατολική πλευρά μιας πράγματι μακριάς ράχης που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Δεν πήρε άδικα λοιπόν και το όνομα του το χωριό.

Το πότε ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωριό αυτό, δεν είναι γνωστό, το βέβαιο πάντως είναι πως στη μοιρασμένη με το Ανήλιο παραλία του Μπάνικα, βρέθηκαν λείψανα αρχαίας ζωής και μάλιστα κατά την άποψη του παλιού αρχαιολόγου Απ. Αρβανιτόπουλου επισημάνθηκε η ύπαρξη «άστεως εις ο μετέβαινον και ξένοι».

Ποιο ήταν αυτό το «άστυ»; Άγνωστο για τους αρχαιολόγους αν και για τον Ζαγοριανό ιστορικό Κορδάτο δεν μπορεί να είναι άλλο από την αρχαία Σηπιάδα. Στον ίδιο χώρο και στη κορυφή παρακείμενου παράκτιου λόφου υπάρχουν ακόμα πενιχρά λείψανα από μεσαιωνικό οχυρό που οι ντόπιοι το λένε Παλαιόκαστρο.

«Χάσι» αρχικά και τούτο το χωριό ανήκε ως το 1655 στην «ερίτιμον» και πολύσεμνον Σουλτάναν Ασμάν Χανούμ προς εξασφάλισιν των δαπανών του θηλασμού και της διατροφής της» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε φερμάνι του Σελίμ του Γ’.

Αργότερα έγινε βακούφι και όπως και τα γειτονικά της χωριά είχε καλές προσόδους από την μεταξοκαλλιέργεια και την κατασκευή σκουτιών.

Καλές μέρες όμως είδε η Μακρυρράχη και στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα από τις μεγάλες ευεργεσίες του ξενιτεμένου στην Αίγυπτο τέκνου της Γ.Δ. Κανισκέρη που διέθεσε μεγάλα ποσά για κοινωφελή έργα στο χωριό όπως ήταν η κατασκευή υδραγωγείων και δρόμων, οι επισκευές των ναών του Τιμίου Προδρόμου και του Γενέσιου της Θεοτόκου κλπ. Ενώ γνωστό είναι και το «Κανισκέρειον Ορφανοτροφείον» που ίδρυσε ο ίδιος στην Αίγυπτο και για το οποίο διέθεσε 28.000 λίρες.

Ενταγμένη μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας στον πρώτο δήμο Ζαγοράς, η Μακρυρράχη έγινε ξεχωριστή κοινότητα το 1914, για να ενταχθεί ξανά στον ίδιο δήμο, ως δημοτικό διαμέρισμα, με το νόμο «Καποδίστριας».

Η Μακρυρράχη χωριό με κατοίκους μεθοδικούς δεντροκαλλιεργητές και κυρίως μηλοπαραγωγούς αλλά και ανθοκόμους έχει σήμερα και γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό με δραστηριότητα στον τομέα της καλλιέργειας και εμπορίας τοπικών προϊόντων (λουλουδιών, αρωματικών φυτών, εδεσμάτων, γλυκών και ποτών).

Όταν επισκεφτείτε την Μακρυρράχη αξίζει να επισκεφτείτε την ανακαινισμένη στα 1851 κεντρική βασιλική του Τιμίου Προδρόμου νε καλής τέχνης λιθανάγλυφα, το γραφικό ξωκλήσι του «Άθωνα», «Άθανα» θα ακούσετε να το λένε και στην Μακρυρράχη και στην Ζαγορά.

Που θα μείνετε

  • Astromeria Hotel Apartments

Η Αστρομερια βρίσκεται στο βορειοανατολικό Πήλιο, στο παραδοσιακό χωριό Μακρυράχη του δήμου Ζαγοράς, μόλις 41χλμ. από την πόλη του Βόλου, 3 χμ από τις ομορφότερες παραλίες του Πηλίου. Απέχει 3χλμ από την παραλία.

Τα δωμάτια διαθέτουν: κλιματιζόμενο, ντουζιέρα, κουζίνα εξοπλισμένη, πυρασφάλια, ψυγείο, στεγνωτήρας μαλλιών, τηλεόραση, σύνδεση ιντερνέτ, Mini-Bar, μπαλκόνια/βεράντα.

Υπηρεσίες Ξενοδοχείου: Babysitting, Parking, Κήπος, Πλυντήριο Ρούχων, 1 Αίθουσα, 1 Εστιατόριο, Υπηρεσία δωματίων, 1 Πισίνα, 24 Ώρες Reception, Αποθήκευση Αποσκευών, Χρηματοκιβώτιο, Διαθέσιμος Γιατρός, Υπηρεσία αφύπνισης, Δωμάτιο Πρωινού.

Τηλ: 24260-32085

  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια Σταυρούλα Παπασταματίου

Είναι χτισμένα στο κεντρικότερο σημείο του χωριού και προσφέρουν μοναδική θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Λειτουργούν από το 1990 προσφέροντας ευχάριστη διαμονή στον επισκέπτη.

Τα δωμάτια: είναι δίκλινα και τρίκλινα, διαθέτουν μπάνιο, κεντρική θέρμανση και είναι πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, air-condition και mini ψυγείο. Το κάθε δωμάτιο έχει δικό του μπαλκόνι με θέα στο Αιγαίο πέλαγος και τις καταπράσινες πλαγιές του Πηλίου. Υπάρχει επίσης πλήρως εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα έτσι ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να μαγειρεύουν αν το επιθυμούν.

Τηλ.:24260 31424, 6945763792

web site: www.pilio-rooms.gr

  • Παναγιώτου Στ.

Τηλέφωνο: 24260.31.424

  • Τσέτσος ΧΡ.

Τηλέφωνο: 24260.31.053

Που θα φάτε και θα πιείτε

  • Cafe bar Λήκυθος

Μπορείτε να απολαύσετε δροσερά ποτά και αναψυκτικά, μεγάλη ποικιλία ροφημάτων, σπιτικά γλυκά και νόστιμα σνακς, για ένα ελαφρύ γεύμα.

Τηλ: 24260 32146

Τηλ: 24260 31389

  • Cafe bar Amore

Τηλ:2426031098

  • Καφενείο Το Κεντρικό
  • Cafe bar Αιόλια

Τηλ:2426031416

  • Ταβέρνα Το σταυροδρόμι

Τηλ:2426031416

  • Ταβέρνα Η Πλατεία

Τηλ: 2426031653, 6932630959

Παραδοσιακά Βότανα – Γλυκά – Φυτά

Μια και είμαστε στην Μακρυρράχη στο χωριό των λουλουδιών, αλλά και στο Πήλιο το βουνό των φυτών και των βοτάνων δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει το ανάλογο κατάστημα.

Στο κατάστημα “Λήκυθος”, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά πηλιορείτικα προϊόντα όπως γλυκά, βότανα, κρασιά, τσίπουρο καθώς επίσης προϊόντα ομορφιάς όπως σαμπουάν και κρέμες σώματος που περιέχουν ειδικά βότανα που τα συναντά κανείς μόνο στο Πήλιο. Θα βρείτε επιπλέον παραδοσιακά κεραμικά και χειροποίητες εικόνες αλλά και φυτά τα οποία καλλιεργούν οι ιδιοκτήτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου