ΤΑΞΙΔΙΑ

ΜΗΛΙΕΣ: Το πανέμορφο ιστορικό χωριό

μηλιεσ-το-πανέμορφο-ιστορικό-χωριό-369148

Ένα πολύ ενδιαφέρον χωριό, το κεφαλοχώρι της περιοχής, ζωσμένο με μηλιές, φυρικιές και καστανιές στα βορειοανατολικά και με λιόδενδρα στα νοτιοδυτικά. Έχει μια υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο.

Οι Μηλιές είναι ορεινό, γραφικό και άκρως παραδοσιακό χωριό σε 400μ. υψόμετρο και 28 χλμ. από το Βόλο. Η φυσική ομορφιά συναντάει εδώ την τουριστική ανάπτυξη και το πάντρεμα αυτό έχει ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

Πάντα παρούσες η πλούσια ιστορία της και η σπουδαία Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Θα περπατήσετε στα ήσυχα και γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια του χωριού με πολλά τρεχούμενα νερά, παλιά σπίτια και αρχοντικά που θα σας εντυπωσιάσουν.

Οι ιστορικές Μηλιές

Αν και η παλαιότερη αναφορά στο χωριό Μηλιές είναι του 1510, κατά πάσα βεβαιότητα η περιοχή είχε κατοικηθεί πολύ παλαιότερα.

Το πρώτο σχολείο του 1770, μετεξελίχθηκε αργότερα στην φημισμένη Μηλιώτικη Σχολή. Η Σχολή ιδρύθηκε από τους τρεις Μηλιώτες Διδάσκαλους του Γένους, τον Γαζή, τον Κωνσταντά και τον Φιλιππίδη.

Η Σχολή των Μηλεών σύντομα έγινε γνωστή για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, για το πρόγραμμα σπουδών που περιελάμβανε και τη διδασκαλία των θετικών επιστημών με τη χρήση εποπτικών μέσων, και για την πλουσιότατη βιβλιοθήκη της, ίσως περισσότεροι από 10.000 τόμοι στα χρόνια της ακμής της.

Από το 1881 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία στο κτίριο στεγάστηκε το δημοτικό σχολείο των Μηλεών. Το κτίριο καταστράφηκε το 1943, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό.

Στις 4 Οκτωβρίου 1943 το χωριό πυρπολήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Παράλληλα οι Γερμανοί συγκέντρωσαν και 33 χωριανούς, τους οποίους εκτέλεσαν σε αντίποινα, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Η εκτέλεση έγινε στον πέτρινο τοίχο που συναντάμε στην έξοδο του σταθμού προς Λεχώνια – Βόλο, αμέσως πριν φτάσουμε στην τοποθεσία με τα νερά και τους μικρούς καταρράκτες (Λισμά). Ακριβώς από πάνω έχει ανεγερθεί μνημείο σε ανάμνηση των πεσόντων, και κάθε χρόνο τελείται στον χώρο αυτό μνημόσυνο, την κοντύτερη Κυριακή προς την 4η Οκτωβρίου.

Η πλατεία

Η πλατεία αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής, εμπορικής και διοικητικής δραστηριότητας του χωριού. Είναι πανέμορφη και η εικόνα της σε διάφορες εποχές του χρόνου – είτε πνιγμένη στις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων το καλοκαίρι, είτε καλυμμένη από πυκνό στρώμα των φύλλων που πέφτουν το φθινόπωρο, είτε ακόμα και γεμάτη με χιόνια τον χειμώνα – έχει αποτελέσει θέμα πολλών φωτογραφιών – καρτ ποστάλ.

Περιστοιχίζεται από σειρά χαρακτηριστικών κτιρίων μεταξύ των οποίων σημαντικότερα είναι η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το καμπαναριό της και η Βιβλιοθήκη, ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται το κτίριο του Δήμου το οποίο στεγάζει και το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο λειτουργεί στο χωριό, καθώς επίσης και το κτίριο του Ευδόξειου Πνευματικού Κέντρου, το οποίο στεγάζει διάφορες πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις.

Τέλος, στην πλατεία λειτουργούν τα δύο πλέον παραδοσιακά εστιατόρια – καφενεία του χωριού (η Αίγλη και της Κυρά Μαρίας), ενώ ο περίγυρός της συμπληρώνεται από την παιδική χαρά και το πάρκινγκ.

Ο Σιδηροδρομικός σταθμός

Ο θρυλικός πλέον “Μουτζούρης” συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων.

Μέχρι την κατάργησή του το 1971, το τραινάκι, με τις πέντε βελγικές του ατμομηχανές, υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Η εικόνα του να ανηφορίζει τις πλαγιές του βουνού προς τις Μηλιές, διασχίζοντας πανέμορφα τοπία, σφυρίζοντας με τον χαρακτηριστικό ήχο της σφυρίχτρας του και ξεφυσώντας καπνό από το φουγάρο της μηχανής του, αποτέλεσε ιδιαίτερα χαρακτηριστική και φιλική εικόνα τόσο για τους κατοίκους της περιοχής – οι οποίοι κυριολεκτικά το λάτρεψαν – όσο και για τους επισκέπτες, για τους οποίους το ταξίδι μαζί του αποτέλεσε ευχάριστη εμπειρία.

Μετά την κατάργηση του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996, ενώ από το 1985 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στον σταθμό φτάνουμε σήμερα είτε οδικώς – με το αυτοκίνητό μας, ακολουθώντας την σχετική διακλάδωση στην είσοδο του χωριού όπως ερχόμαστε από τον Βόλο – είτε πεζοπορώντας και κατηφορίζοντας το καλντερίμι που ξεκινάει από την κάτω πλευρά της πλατείας.

Αν συνεχίσουμε την πεζοπορία μας δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ, από τον σταθμό, θα συναντήσουμε την εντυπωσιακή μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο – ή γέφυρα του Ταξιάρχη από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί κοντά. Η γέφυρα αποτελεί ιδιαίτερης δυσκολίας τεχνικό έργο για την εποχή που κατασκευάστηκε, και γεφυρώνει τις πλευρές του Μηλιώτικου ρέματος, το οποίο πηγάζει υψηλότερα από την περιοχή της Βυζίτσας. Χαρακτηριστικό της είναι ότι πάνω της οι σιδηροδρομικές γραμμές ακολουθούν καμπύλη τροχιά, γεγονός που θεωρείται σχετικά σπάνιο.

Γραφικά εξωκλήσια

Στις Μηλιές όπως και σε πολλά άλλα χωριά του Πηλίου, υπάρχουν πολλά εξωκκλήσια διάσπαρτα γύρω από το χωριό, άλλα κρυμμένα μέσα στη φύση κι άλλα ορατά σε λόφους και σύδεντρα.

Ανάμεσα στα διάφορα ξωκλήσια γύρω από το χωριό, ας αναφέρουμε:

-το εξωκκλήσι Άγιος Χαράλαμπος στο δρόμο προς τη Βυζίτσα

-το εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω, στο λόφο πάνω από το χωριό

-το εξωκκλήσι το αφιερωμένο στο “Εν Χώναις Θαύμα” του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Βράχο

-το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος, στα ανατολικά, 3 χλμ. έξω από το χωριό

-το εξωκκλήσι το αφιερωμένο στο Γενέσιον του Ιωάννου Προδρόμου

και στην Αποτομή της Κεφαλής του Προδρόμου,

-το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου επίσης στα ανατολικά, ανάμεσα στα άλλα.

-το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που σώζονταν μέχρι πριν 20 χρόνια περίπου αυθεντικές τοιχογραφίες – αγιογραφίες του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, οι οποίες απομακρύνθηκαν με την ανακαίνιση της εκκλησίας που έγινε τότε, και φυλάσσονται σήμερα στο Δημαρχείο.

Η Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Αποτελεί το παλαιότερο και σημαντικότερο κτίσμα του χωριού, και έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της είναι άγνωστη, όπως άγνωστος είναι τόσο ο σχεδιαστής / κατασκευαστής της, όσο και ο αγιογράφος που κατασκεύασε τις αγιογραφίες και φιλοτέχνησε το ιερό τέμπλο της. Ωστόσο, επιγραφή πάνω από την πλαϊνή της πύλη μας πληροφορεί ότι ανακαινίστηκε το 1741.

Ο αρχιτεκτονικός της ρυθμός είναι τρίκλιτη βασιλική με 12 εσωτερικούς τρούλους, και έχει διττή υπόσταση, καθώς είναι αφιερωμένη στους Παμμέγιστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς επίσης και στους Άγιους Πάντες. Ο επισκέπτης του ναού αξίζει να σταθεί με ιδιαίτερη προσοχή και να θαυμάσει τις θαυμάσιες αγιογραφίες του.

Οι πλησιέστερες παραλίες

Η τοποθεσία του χωριού του χαρίζει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε μικρή απόσταση και από τις 2 θάλασσες που περιζώνουν το Πήλιο: τόσο ο Παγασητικός όσο και το Αιγαίο βρίσκονται σε απόσταση 8 χλμ. και 12 χλμ. αντίστοιχα, από τις Μηλιές.

Το γεγονός αυτό καθιστά το χωριό ιδανικό ακόμα και για θερινές οικογενειακές διακοπές, καθώς ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα, κάνοντας μικρή σχετικά χρήση του αυτοκινήτου, να προσεγγίζει τις κοντινές παραλίες, οι οποίες είναι πλήρως εξοπλισμένες και οργανωμένες.

Οι πλησιέστερες παραλίες είναι:

-Η παραλία της Κορώπης (ή Μπούφας για τους ντόπιους)

-Καλά Νερά

-Άφησσος (Καλλιφτέρη – Αμποβός)

-Καλαμάκι

-Λαμπινού

Info

ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ Παραδοσιακά δωμάτια

Στην Ανεμόεσσα στο ορεινό χωριό Μιλιές, θα βρείτε όμορφα και άνετα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια.

Τηλ:24230 86001

ΔΡΥΑΛΟΣ Ξενοδοχείο

Καινούριο ξενοδοχείο στις Μηλιές, με αυθεντικό πηλιορείτικο περιβάλλον διαθέτει άνετα και οργανωμένα δωμάτια, για ευχάριστη διαμονή.

Τηλ: 24230 86690

ΕΣΚΙΝΤΖΗ Δωμάτια

Άνετα δωμάτια με όμορφο περιβάλλον και φιλική εξυπηρέτηση, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, προσφέρονται για ευχάριστη διαμονή στις πανέμορφες Μηλιές.

Τηλ: 24230 86789

Ο Παλιός σταθμός

Άνετη διαμονή και ευχάριστο περιβάλλον με όλες τις ανέσεις, για διακοπές στον όμορφο χώρο με λειτουργικά δωμάτια και εστιατόριο / cafe.

Τηλ: 24230 86425

ΗΛΙΟΒΟΛΟ Ξενώνας

Τηλ: 24230 86777

Web: www.iliovolo.gr

FILIPPIDI Αρχοντικό

Τηλ: 24230-86714

EVANGELINAKI Αρχοντικό

Τηλ: 24230-86714

Που θα φάτε και θα πιείτε

Άννα να ένα μήλο Παραδοσιακό καφενείο

Μικρό αλλά άκρως γουστόζικο θα σας καταπλήξει. Είναι ένα κράμα μεταξύ παραδοσιακού ελληνικού καφενέ, «ψαγμένου – κουλτουρέ» νεανικού στεκιού και γαλλικού μπιστρό ταυτόχρονα.

Τηλ:24230/86889

ΣΑΛΚΙΜΙ Ταβέρνα

Στο πανέμορφο και παραδοσιακό χωριό Μηλιές, στην ταβέρνα Σαλκίμι θα βρείτε σπιτικό φαγητό και θα κάνετε ένα ταξίδι στις παραδοσιακές γεύσεις.

Τηλ: 24230 86010

Αίγλη Καφεζυθεστιατόριο

Τηλ: 24230 86011

ΛΙΟΣΤΑΣΙ Εστιατόριο – ταβέρνα

Μια γνήσια αγροτουριστική πρόταση, υλοποιημένη με το μεράκι του αυθεντικού

Τηλ: 2423086082

Κιν: 6975852448

E-mail: [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου