ΤΑΞΙΔΙΑ

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – Ενας ονειρεμένος προορισμός

αγιοσ-αθανασιοσ-ενας-ονειρεμένος-πρ-392070

Χτισμένος στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, σε υψόμετρο 1.200 μ. και 30 χλμ. από την Έδεσσα, βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος ένα μαγευτικό παλιό χωριό που κάποτε ήταν εγκαταλελειμμένο ωστόσο σήμερα είναι έτοιμο να ενθουσιάσει τον περιηγητή του. Μετά από την εποχή του μαρασμού του άρχισε και πάλι να ανθίζει και να αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους χειμερινούς προορισμούς έχοντας σύμμαχό του το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με παραμυθένια αρχιτεκτονική, πέτρινες αναπαλαιωμένες κατοικίες με κεραμίδια, παραδοσιακούς ξενώνες, εστιατόρια, υπέροχη θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα και προφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ήρεμη και ευχάριστη διαμονή. Έχει γίνει πόλος έλξης πολλών τουριστών και χιονοδρόμων κάθε χρόνο.

Το χωριό είναι πραγματικά πολύ γραφικό και θα σας δώσει την εντύπωση ότι είστε σε κάποιο χειμερινό προορισμό του εξωτερικού. Απολαύστε τον ζεστό καφέ σας δίπλα στο τζάκι σε ένα από τα καφέ του χωριού και γευθείτε τα υπέροχα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες του, ενώ τα νυχτερινά κέντρα υπόσχονται έντονες βραδιές στους εκδρομείς που επιθυμούν διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Αν καταφέρετε να ξεκολλήσετε το βλέμμα σας από τον υπέροχο αυτό τόπο, είναι ευκαιρία να επισκεφτείτε τα κοντινά χωριά καθώς και την πρωτεύουσα του νομού, την Έδεσσα, και να θαυμάσετε τους πασίγνωστους και επιβλητικούς καταρράκτες της. Η πόλη ξεπροβάλλει από βράχους και βουνά και αποτελεί από μόνη της μια εκπληκτική τοποθεσία. Οι φωτογραφίες σας όσο ερασιτεχνικές κι αν είναι θα θυμίζουν καρτ ποστάλ.

Περάστε από το γραφικό Βαρόσι με τις υπέροχες παραδοσιακές κατοικίες του, πηγαίνετε στη λίμνη Βεγορίτιδα που επισκέπτονται εκατοντάδες φυσιολάτρες και τουρίστες για να φωτογραφίσουν αυτό το μαγευτικό και γαλήνιο τοπίο, αλλά και τα λουτρά Λουτρακίου – Πόζαρ όπου θα διαπιστώσετε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή σε σχέση με την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τις ιαματικές ιδιότητες του νερού και στη συνέχεια να περιπλανηθείτε στο τοπικό λαογραφικό μουσείο και στο σπηλαιολογικό πάρκο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Λουτρά. Επίσης επισκεφτείτε το Μαύρο Δάσος και φυσικά το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Εκκλησίες

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με καλοδιατηρημένο τέμπλο, που κτίστηκε το 17ο αιώνα και δεσπόζει στην άκρη του χωριού. Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με νάρθηκα στη μεγάλη πλευρά της. Εσωτερικά κοσμείται με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Επισκεφθείτε ακόμη το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο, απ όπου μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου πέντε δέντρα ενώνονται με τέτοιον τρόπο, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα.

Δάσος του Καϊμακτσαλάν

Το δάσος του Καϊμακτσαλάν είναι μία περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποτελώντας σημαντικό βιότοπο, έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενη περιοχή με το NATURA 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο CORINE. Το δάσος φιλοξενεί ζαρκάδια, ελάφια, λαγούς, αγριογούρουνα, αρκούδες και άλλα ζώα.

Υδροβιότοπος Αγρα – Νησίου – Βρυττών

Μία επίσκεψη στη λίμνη-υγροβιότοπο Άγρα-Νησίου-Βρυττών αποτελεί μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη. Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση, και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη. Η περιήγηση της λίμνης μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο, βαρκάδα, ακόμα και με τρένο.

Χιονοδρομικό κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (λευκή κορυφή) απέχει μόλις 17χλμ. από τον Παλιό Αγ. Αθανάσιο και κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί από το Νοέμβριο έως τις αρχές Μαΐου).

Υπάρχουν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων: 2 πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 πίστες δύσκολες, 3 πίστες εύκολες και 3 πίστες Baby – πολύ εύκολες και 4 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο και η μοναδική πίστα στην Ελλάδα Ολυμπιακών προδιαγραφών για ελεύθερη κατάβαση..

Διαθέτει 7 αναβατήρες, έναν εναέριο διθέσιο και 6 συρόμενους ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα Snowboard Fun Park για τους φανατικούς του Snowboard.

Μεταξύ των παροχών υψηλών προδιαγραφών του χιονοδρομικού κέντρου συγκαταλέγεται φυσικά και το σαλέ, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Επίσης, λειτουργεί ξενώνας χωρητικότητας 46 κλινών, εστιατόριο και ουζερί. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων λειτουργεί ένα snowbar, το οποίο με τη ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση των χιονοδρόμων. Στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου λειτουργούν και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού.

Τηλ. 23810-32000.

INFO

ü Δραστηριότητες

Σε συνδυασμό με τη διαμονή σας στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο μπορείτε να διασκεδάσετε με τις δραστηριότητες και συνάμα να εξερευνήσετε τις πλαγιές του όρους Βόρα, που προσφέρεται για συναρπαστικές αναρριχήσεις, ρομαντικές πεζοπορίες και οργανωμένες εκδρομές, όπως επίσης ιππασία και τοξοβολία. Στη γύρω περιοχή μάλιστα διοργανώνονται δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία (Mountain Bike), κατάβαση του ποταμού με φουσκωτό (Rafting), κατάβαση του ποταμού με μονοθέσιο (Kayak).

ü Πώς θα φτάσετε

Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος απέχει 605 χλμ. από Αθήνα και μόλις 123 χλμ. από Θεσ/νίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή- ακολουθείτε την εθνική οδό Κατερίνης – Θεσ/νίκης, μετά την Κατερίνη βγαίνετε στην έξοδο προς Βέροια. Συνεχίζετε την εθνική Θεσ/νίκης- Βέροιας και ακολουθείτε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά – Έδεσσα. Στην Έδεσσα θα δείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 33 χλμ. θα σας οδηγήσει στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο.

ü Χρήσιμα τηλέφωνα

Κέντρο Υγείας: 23810-31214

Νοσοκομείο: 23810-27441

ΚΤΕΛ: 23810-23511

ü Διασκέδαση

Είναι ίσως είναι το μοναδικό χωριό στην βόρεια Ελλάδα που έχει και καταπληκτική νυχτερινή διασκέδαση! Μπορείτε να χορεύετε μέχρι το πρωί στα κλαμπ ή στα ελληνάδικα που έχουν ανοίξει στο χωριό και για το ξημέρωμα να φάτε ζεστές σούπες ή κρέπες στον Κρεπούλη μέσα στο μικρό πανέμορφο εμπορικό κέντρο.

ü Πάρτε μαζί σας

Στα δρομάκια του χωριού θα βρείτε να αγοράσετε πολλά παραδοσιακά προϊόντα από τις γύρω περιοχές, ζυμαρικά, μέλι, βότανα…

ü Συμβουλή

Αν αποφασίσετε να τον επισκεφτείτε κλείστε αρκετά νωρίς το ξενοδοχείο σας γιατί τους χειμερινούς μήνες και κυρίως γιορτές και τριήμερα τα περισσότερα είναι κλεισμένα…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου