ΤΑΞΙΔΙΑ

Το σμαράγδι του Πηλίου

το-σμαράγδι-του-πηλίου-399281

Η αρχοντική Τσαγκαράδα – η «Πράσινη Θάλασσα» για τους φανατικούς της φίλους -είναι το κεφαλοχώρι και η πρωτεύουσα του Δήμου Μουρεσίου. Εκτείνεται πάνω σε τρεις μεγάλες ράχες που καλύπτονται από μια θάλασσα καστανιών και πλατανιών. Το πυκνό δάσος είναι διάσπαρτο με κάθε είδους οπορωφόρα δένδρα και κήπους με άγρια και καλλιεργούμενα φυτά και λουλούδια.

Έχει πανοραμικές θέες προς το Αιγαίο, τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και ένα μοναδικά μαγευτικό περιβάλλον. Διαθέτει δύο καταπληκτικές παραλίες και ένα δαιδαλώδες δίκτυο καλντεριμιών και μονοπατιών μέσα από τα οποία ο περιπατητής μπορεί να ανακαλύψει την ομορφιά των παλιών ή ανακαινισμένων αρχοντικών και των νεόδμητων παραδοσιακών κτιρίων, τα οποία καταμαρτυρούν την πλούσια και σπουδαία παράδοση και ιστορία της.

Το χωριό απαρτίζεται από τέσσερεις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες – που είναι και ο παλαιότερος οικισμός – Αγία Παρασκευή και Άγιος Στέφανος, που βρίσκονται κατά μήκος του δημόσιου δρόμου, και Αγία Κυριακή, η οποία βρίσκεται χαμηλά στην πλαγιά του βουνού προς την Νταμούχαρη.

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο γνωστό χωριό του Πηλίου και αποτελεί περιζήτητο προορισμό επίσκεψης και διακοπών σ’ όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατά της αλλά και στο γεγονός ότι διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων και παραδοσιακών ξενώνων, εστιατόρια και ταβέρνες, παμπ, καφετερίες, και άλλα καταστήματα με άρτια οργάνωση και υποδομή και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Το καλοκαίρι γίνονται εκθέσεις, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες οι οποίες προάγουν το τοπικό χρώμα και δημιουργούν ατμόσφαιρα χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τις παλιές εκκλησίες-μνημεία στις πλατείες, οι οποίες προστατεύονται από την δροσερή σκιά εντυπωσιακών πλατάνων. Ειδικά στην Αγία Παρασκευή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τον γιγαντιαίο χιλιόχρονο πλάτανο που έχει περιφέρεια βάσης 14 μ, και στους Αγίους Ταξιάρχες έναν άλλον, οχτακόσιων ετών με περιφέρεια 17,5 μ. Και το δύο εντυπωσιακά αυτά ορόσημα οφείλουν το μέγεθος και την μακροζωία τους στις φυσικές πηγές πάνω στις οποίες έχουν απλώσει τις ρίζες τους.

Τα γραφικά μονοπάτια και λιθόστρωτα καλντερίμια της Τσαγκαράδας προσφέρουν στον επισκέπτη άσκηση, υγεία, αίσθημα εξερεύνησης και ανακάλυψης. Επί πλέον, του παρέχουν την ευκαιρία να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των αρχοντικών, να απολαύσει την φρεσκάδα της πλούσιας φύσης και να αφουγκρασθεί το τραγούδι του αηδονιού στην απόλυτη ομορφιά του νυχτερινού τοπίου.

Τα μονοπάτια και οι δρόμοι που κατηφορίζουν προς την θάλασσα θα οδηγήσουν τον επισκέπτη σε δύο παραλίες εκπάγλου κάλλους: την παρθένα βοτσαλόστρωτη Φακίστρα, γνωστή για τα τυρκουάζ νερά και την γειτνίασή της με την Σπηλιά του Κρυφού Σχολειού, και τον Μυλοπόταμο, την πιο ξακουστή και πολυφωτογραφημένη παραλία του Πηλίου, η οποία, λαξευμένη στον βράχο, έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα άγριας και αγέρωχης καλλονής.

Ένα μπάνιο στον Μυλοπόταμο είναι επιβεβλημένο, διότι θα είναι ευκαιρία όχι μόνο για χαλάρωση και δρόσισμα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον αλλά και για την απόλαυση φρέσκου ψαριού και καλού κρασιού με θέα το πράσινο του βουνού και το γαλάζιο του πελάγους.

Δραστηριότητες Πεζοπορία στο μονοπάτι Τσαγκαράδα – Νταμούχαρη. Το μονοπάτι περνάει μέσα από το δάσος, συναντάει εκκλησίες, βρύσες και κατεβαίνει στη θάλασσα, με το τελευταίο μέρος, το ‘καγκιόλι΄ να έχει καταπληκτική θέα σε όλη την ακτογραμμή του ανατολικού Πηλίου. Η δραστηριότητα τελειώνει με κολύμπι στην ονομαστή παραλία της Νταμούχαρης με τα λευκά βότσαλα.

Μπάνιο στην παραλία της Φακίστρας. Η ‘αμόλυντη’ από αυτοκίνητα παραλία της Φακίστρας έχει πρόσβαση από ένα στενό μονοπάτι και αποζημιώνει με τα κρυστάλλινα νερά της, όσους έχουν το θάρρος να το κατέβουν. Στα δεξιά της κολυμπώντας μπορείτε να μπείτε σε μια μικρή φυσική σπηλιά.

Πεζοπορία Μυλοπόταμος – Λημνιώνας. Μετά το κολύμπι στην κοσμοπολίτικη παραλία του Μυλοπόταμου που χωρίζεται στα δυο από ψηλό βράχο με φυσικό άνοιγμα – καμάρα και με μια πεζοπορία μιας ώρας μέσα από κτήματα με ελιές και συκιές φτάνουμε έως την παραλία του Λημνιώνα με την άγρια ομορφιά και το μικρό ταβερνάκι. Η παραλία έχει πρόσβαση και με αυτοκίνητο.

Συλλογή καρπών για παρασκευή γλυκού και μαρμέλαδας. Το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη αφθονία από ήμερα και άγρια φρούτα. Την περίοδο αυτή θα μαζέψουμε βατόμουρα, σαμπούκο, μπερεκέτια και δαμάσκηνα για να φτιάξουμε αρωματικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού για το χειμώνα.

Αξιοθέατα

Η Νανοπούλειος σχολή (1909), δωρεά του ευεργέτη Νικ. Νανόπουλου. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αι. Στο κτίριο, όπου στεγάζεται το δημοτικό σχολείο του χωριού, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Χωριό Ξουρύχτι, 4 χλμ NΑ, χτισμένο σε απόκρημνο δασωμένο φαράγγι. Θα δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ο Λιμνιώνας, όμορφη ακρογιαλιά στις ακτές του Αιγαίου πελάγους, 6 χλμ Α από το Ξορύχτι

Ο Ονομαστός πλάτανος, με εντυπωσιακή περίμετρο κορμού και μέγεθος κλαδιών, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Η Εκκλησία της αγίας Παρασκευής, στην πλακόστρωτη πλατεία της ομώνυμης συνοικίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1909 (δωρεά του Nικολάου Στακού).

Η Αχιλλοπούλειος εμπορική σχολή. Στο κτίριο φιλοξενούνται εκθέσεις.

Η Εκκλησία της άγιας Κυριακής (1882), με αξιόλογο καμπαναριό, στην πλατεία της ομώνυμης συνοικίας. Στην πλατεία θα δείτε το χαρακτηριστικό πλατάνι – σπάνιος ο σχηματισμός των κλαδιών του.

Η Εκκλησία του αγίου Ταξιάρχη (1745), στην πλακόστρωτη πλατεία της συνοικίας των Αγίων Ταξιαρχών. Ο παλαιότερος ναός της Τσαγκαράδας έχει εξωνάρθηκα, ενδιαφέρουσες αγιογραφίες και αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η Κρήνη, με τέσσερις βρύσες, στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών. Δίπλα της, εντυπωσιακό πλατάνι.

Η Εκκλησία του αγίου Στεφάνου, στην ομώνυμη συνοικία, το Καμπαναριό της εκκλησίας του αγίου Γεωργίου (18ος αι.), η βιβλιοθήκη, στο Πνευματικό Κέντρο, το Ξωκλήσι της Παναγίας της μεγαλομάτας, στη Φακίστρα και το Πέτρινο τοξωτό γεφύρι, σε κατάφυτη ρεματιά.

Εκδηλώσεις

  • Πανηγύρι του Αγίου Ταξιάρχη
  • Πανηγύρι της Aγίας Kυριακής
  • Πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής
  • Πανηγύρι του Aγίου Στεφάνου
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες – εκθέσεις, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου