ΤΑΞΙΔΙΑ

Το «μυστικό» του Πηλίου

το-μυστικό-του-πηλίου-402948

Κρεμασμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά από ελαιώνες, ο Άγιος Λαυρέντιος αγναντεύει το πανόραμα του Παγασητικού κόλπου από υψόμετρο 600 μ. Το χωριό είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα, με πέτρινα αρχοντικά και γραφικά καλντερίμια. Ιδιαίτερο σημείο του, η Πλατεία Χατζίνη, ένα πλάτωμα περιτριγυρισμένο από βλάστηση και θέα στον απέναντι οικισμό της Δράκειας.

Ο μόνος τρόπος που μπορείτε να εξερευνήσετε τον Άγιο Λαυρέντιο είναι με περιπάτους στα πλακόστρωτα καλντερίμια και στα λαβυρινθικά σοκάκια του, αφού θα χρειαστεί να αφήσετε το αυτοκίνητο σας έξω από το χωριό.

Εδώ οι αισθήσεις σας θα χαλαρώσουν και οι σκέψεις σας θα γεμίσουν εικόνες που θυμίζουν περασμένες εποχές. Όπου κι αν σταθείς, φτάνει κοντά σου ο ήχος του τρεχούμενου νερού, και μπροστά σου ορθώνονται γνήσια δείγματα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής που σε πλημμυρίζουν με θαυμασμό, όπως τα αρχοντικά του Γκλαβάνη, του Κανταρτζή με τα τοξωτά παράθυρα, του Σήνη, και του Παπαθανασίου με τα έντονα νεοκλασικά στοιχεία.

Στην κεντρική πλατεία μόλις σουρουπώσει αρχίζουν να ηχούν οι μουσικές από τα καφενεδάκια και τα ταβερνεία. Δοκιμάστε οπωσδήποτε χειροποίητο λουκάνικο και ντόπιο τσίπουρο, γεύσεις και αρώματα που θα σας ταξιδέψουν.

Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους στις παραλίες της Αγριάς και των Κάτω Λεχωνίων ή να συνεχίσουν μακρύτερα, στις παραλίες της Κάτω Γατζέας, των Καλών Νερών, της Αφήσσου και της Κορώπης. Καταπράσινα νερά και πυκνή βλάστηση μέχρι τη θάλασσα θα συναντήσει κανείς στις παραλίες του Ανατολικού Πηλίου.

Εκκλησίες και ξωκλήσια

Πάνω από το χωριό και στο ανατολικό μέρος του, σε μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες, βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, από το οποίο πήρε και το όνομά του το χωριό. Πιθανολογείται ότι κτίστηκε το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα από Βενεδικτίνους μοναχούς. Σύμφωνα με πηγές αλλά και σωζόμενη επιγραφή, στα ερείπια του παλιού μοναστηριού κτίζεται το 1378 η νέα μονή, από τον Όσιο Λαυρέντιο, και αφιερώνεται στον Άγιο Λαυρέντιο. Το Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου ανακαινίστηκε πολλές φορές. Ως εκ τούτου, το σωζόμενο κτήριο μαρτυρεί με τις επάλληλες χρονολογικές περιόδους κατασκευαστικών εργασιών την ιστορική του εξέλιξη και αποτελεί έναν τόπο ιστορικού, αρχιτεκτονικού αλλά και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Ο Άγιος Λαυρέντιος όμως είναι γνωστός σε πολλούς χάρη και στον τοπικό του άγιο, το νεομάρτυρα Άγιο Απόστολο το Νέο. Ο Απόστολος Σταματίου γεννήθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο το 1665. Στα δεκαπέντε του χρόνια αναγκάστηκε να ξενιτευτεί για να ζήσει. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου και εργάστηκε ως σερβιτόρος σε καπηλειό. Ο αποκεφαλισμός του έγινε στις 16 Αυγούστου 1686, στη θέση Γενί Τζαμί στον Κεράτιο Κόλπο. Έτσι, στις 16 Αυγούστου κάθε χρόνο γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Αποστόλου του Νέου και πλήθος κόσμου από ολόκληρη την Ελλάδα προσέρχεται να προσκυνήσει. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν πως ο Άγιος είναι θαυματουργός. Στις 3 Νοεμβρίου, γιορτάζεται η ανακομιδή της κάρας του Αγίου. Εκείνη τη μέρα γιορτάζουν – και είναι πολλοί – και όσοι κάτοικοι του χωριού έχουν το όνομα Απόστολος. Ο ναός του Αγίου Αποστόλου βρίσκεται στο σημείο όπου υπήρχε το πατρικό του Αγίου και αργότερα παλαιότερη εκκλησία, η οποία γκρεμίστηκε.

Μητρόπολη του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος. Χτισμένη το 1730 βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Μια άλλη μικρή και όμορφη εκκλησία είναι ο Άγιος Αθανάσιος, του οποίου το παρεκκλήσι είναι αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους. Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στα ανατολικά του χωριού, ενώ στο νότιο μέρος υπάρχουν τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αφιερωμένος στην Παναγία, βορειοδυτικά του χωριού και μέσα σε πυκνό δάσος από καστανιές, βρίσκεται το ειδυλλιακό ξωκλήσι της Παναγίας Σουραυλούς, αγαπημένος χώρος όλων των Αγιολαυρεντιτών αλλά και των επισκεπτών. Τέλος, στη περιοχή Βροχιά, υπάρχουν δύο ακόμη ξωκλήσια, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Νικολάου, ενώ στις Σερβανάτες το εξωκλήσι του Σταυρού, το οποίο γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου και πρόσφατα ανακαινίσθηκε.

Το Σπήλαιο του Κενταύρου Χείρωνα

Σύμφωνα με τη μυθολογία σε αυτή τη σπηλιά έζησε ο πιο σπουδαίος και γνωστός Κένταυρος, ο Χείρωνας. Ο Χείρωνας ανήκε σε μια ομάδα Κενταύρων που λάτρευαν τις επιστήμες, τις τέχνες, ήταν εξαιρετικοί στο κυνήγι, καλόκαρδοι και επιδίωκαν την φιλία με τους ανθρώπους. Η μεγάλη εκτίμηση που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες στο πρόσωπο του Χείρωνα φαίνεται από την ονομασία ενός αστερισμού μετά το θάνατο του. Ο γνωστός αστερισμός του τοξότη. Μαθητές του ήταν ο Ιάσωνας, ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Ασκληπιός.

Το τέλος του είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της μυθολογίας, αφού είχε χτυπηθεί από βέλος που θα του στερούσε την αθανασία. Ζήτησε έλεος από τους θεούς οι οποίοι τον λυπήθηκαν και του χάρισαν ένα γλυκό θάνατο μετατρέποντας τον σε αστερισμό ανάμεσα στα ουράνια σώματα.

Προσωπικότητες από τον Άγιο Λαυρέντιο

Από τον Άγιο Λαυρέντιο κατάγονταν ο λόγιος Δανιήλ ο Μάγνης (19ος αι.), ο οποίος δίδαξε στην Εμπορική Σχολή της Χάλκης, στην Αθωνιάδα Σχολή, στην Σχολή Αμπελακίων, κ.ά. Ο ίδιος διετέλεσε και διευθυντής της Μεγάλης του Γένους Σχολής κατά την περίοδο 1853–54.

Επίσης από τον Άγιο Λαυρέντιο, κατάγονταν και ο πολύ γνωστός ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου Λαυρέντης Διανέλλος (19111978).

Εκδηλώσεις

Ø Γιορτή Κερασιού: Διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων παραδοσιακούς χορούς και πανηγύρι με νταούλια και ζουρνάδες στην πλατεία του χωριού..

Ø Τοπικά πανηγύρια: Το πρώτο λαμβάνει χώρα την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, και είναι προς τιμήν του Αγίου Λαυρεντίου. Στις 20 Ιουλίου και για δύο συνεχόμενες μέρες γίνεται το πανηγύρι του Άι – Λια.

Ø Μουσικό Χωριό: δεκαπενθήμερες εκδηλώσεις στα τέλη Αυγούστου. Περιλαμβάνουν μουσικά σεμινάρια και συναυλίες σε πολλούς ανοιχτούς χώρους του χωριού. Φέτος θα φιλοξενηθούν 55 διεθνείς καλλιτέχνες και παιδαγωγοί πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά, και το πρόγραμμα έχει ως εξή: 1η περίοδος (13 – 19 Ιουλίου), 2η περίοδος (18 – 24 Αυγούστου), 3η περίοδος (26 Aυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου).

Που θα μείνετε

Ø HOTEL KENTAVROS

Τηλέφωνο: 2428096224

Παραδοσιακό πηλιορείτικο καταφύγιο, κοντά στην φύση. Διαθέτει δωμάτια διακοσμημένα με παραδοσιακά στοιχεία, τα οποία προσφέρουν άνεση και λειτουργικότητα.

Ø TRADITIONAL SETTLEMENT

ΠΑΛΙΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Τηλέφωνο: 2428096481 και 6945 440262

Ένα παλιό ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα που μετατράπηκε με πολύ μεράκι σε ένα πολυτελή παραδοσιακό, πέτρινο ξενώνα, δίπλα σε ένα κελαριστό ποταμάκι. Θα σας μείνει αξέχαστο για την θαλπωρή και την φιλοξενία που προσφέρει. Από τους πιο ατμοσφαιρικούς ξενώνες στην Ελλάδα.

Ø ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ 1716

Τηλέφωνο: 242809600

Αναπαλαιωμένο, εντυπωσιακό αρχοντικό του 1716. Διαθέτει πέντε δωμάτια (2 στάνταρ, 1 διαμέρισμα και 2 σουίτες). Όλα διαθέτουν υδρομασάζ, τηλεόραση, κεντρική θέρμανση και στεγνωτήρα μαλλιών. Ηome cinema, mini bar και πρόσβαση στο Internet στις σουίτες.

Ø ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΡΥΑΔΕΣ

Τηλέφωνο: 2428096110

Το ξενοδοχείο αποτελείτε από ένα παλιό αρχοντικό και ένα νεόδμητο κτίριο, με την ζεστασιά του ξύλου και την ομορφιά της πέτρας, καθώς και μοντέρνα στοιχεία. Το ξενοδοχείο δημιουργεί την αίσθηση οικειότητας και θαλπωρής. Άνετα δωμάτια, με πινελιές σύγχρονου ρουστίκ – πολλά με θέα στη θάλασσα. Πρωινό με τηγανίτες και σπιτικές μαρμελάδες.

Που θα φάτε

Ø ΔΡΥΑΔΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ

Τηλέφωνο: 2428096110

Ένας ζεστός χώρος, με μαγευτική θέα προς τον Παγασητικό. Βρίσκεται στο ξενοδοχείο «Δρυάδες» και αποτελεί το… βασίλειο της μαμάς. Comfort food με ωραία ντόπια υλικά. Το μενού συμπεριλαμβάνει και νεωτερισμούς, όπως κότσι με γλυκιά σάλτσα, αλλά το πιάτο-υπογραφή είναι το παραδοσιακό πηλιορείτικο μπουμπάρι.

Δραστηριότητες

Ø ΙΠΠΑΣΙΑ: ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΠΠΑΣΙΑ

Παντελής Σπίνας

Τηλέφωνο: 6973718928

Ο Παντελής Σπίνας έκανε επάγγελμα το χόμπι του. Γέννημα θρέμμα του Αγίου Λαυρεντίου, γνωρίζει τα μονοπάτια και μπορεί να σας προτείνει την ιδανική βόλτα μέσα στην υπέροχη ανοιξιάτικη πηλιορείτικη φύση, ανάλογα πάντα με την πείρα, τη διάθεση και τις αντοχές σας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου