ΤΑΞΙΔΙΑ

Σκόπελος: Το πράσινο και γαλάζιο νησί

σκόπελος-το-πράσινο-και-γαλάζιο-νησί-427349

Στο βορρά μέσα σε μια κλειστή αγκαλιά είναι χτισμένη η πανέμορφη μικρή πολιτεία της Σκοπέλου

Η Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί στην Ελλάδα. Εδώ όπου το πράσινο των πεύκων και των πυκνών δασών σμίγει με το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, δημιουργώντας μία εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, θα συναντήσετε τον εαυτό σας σε μια ειδυλλιακή γη, σε ένα μικρό παράδεισο στην καρδιά της Ελλάδας.

Το νησί της Σκοπέλου χαρακτηρίζεται από τα πυκνά δάση και το γαλάζιο της θάλασσας γι’ αυτό και το 1997 ανακηρύχτηκε επίσημα ως "πράσινο και γαλάζιο νησί" από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της έκτασης του νησιού καλύπτεται από παρθένο πευκοδάσος.

Στο βορρά μέσα σε μια κλειστή αγκαλιά είναι χτισμένη η πανέμορφη μικρή πολιτεία της Σκοπέλου με τα σφιχταγκαλιασμένα σπίτια που περιβάλλουν το Κάστρο και κατεβαίνουν μέχρι κάτω στο λιμάνι, αφού τώρα πια οι βάρβαροι δεν απειλούν το νησί.

Ανάμεσα στα σπίτια αναρίθμητα μικρά εκκλησάκια που με ιδιαίτερο σεβασμό φροντίζουν οι Σκοπελίτες, συνεχίζοντας να διατηρούν αυστηρά τη θρησκευτική τους παράδοση.

Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια που διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες μπουκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστωμένους τοίχους, που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.

Τα αυστηρά καφέ σκούρα πορτοπαράθυρα του παρελθόντος δίνουν δειλά τα τελευταία χρόνια τη θέση τους σε άλλα πιο ζωντανά χρώματα. Αν και οι τόνοι του καφέ από το ανοικτό μπεζ μέχρι το σκούρο της σοκολάτας εξακολουθούν παραδοσιακά να επικρατούν, οι Σκοπελίτες τολμούν πια να κοσμήσουν τα κουφώματα των σπιτιών τους με πράσινα, γαλάζια, μπλε και σμαραγδιά χρώματα, ακόμα και το κόκκινο φλογίζει μια πόρτα εδώ και ένα μπαλκονάκι παρά πέρα.

 

Από τον 16ο αιώνα π.Χ. που η σημερινή Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος από τους Κρήτες που έφτασαν στο νησί, φέρνοντας μαζί τους την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου, το νησί κατοικήθηκε από πολλές διαφορετικές εθνικές ομάδες, πράγμα που φαίνεται να αποτελεί παράδοση, αφού και σήμερα δεν είναι λίγοι οι αλλοδαποί που διάλεξαν τη Σκόπελο για πατρίδα τους.

Θα περιπλανηθείτε στα μικρά δρομάκια, από το Πηγαδάκι θα ανηφορίσετε για το Κάστρο και από κει θα κατέβετε στο λιμάνι, σταματώντας κάθε τόσο για να θαυμάσετε τη μοναδική θέα. Όταν νομίσεις ότι έχεις χαθεί στα αναρίθμητα δρομάκια της Σκοπέλου, απλά κατηφόρισε σε ένα από αυτά και θα βρεθείς στο λιμάνι.

Μια υπέροχη διαδρομή είναι αυτή της ανάβασης από τη Παναγίτσα του Πύργου στην άκρη του λιμανιού στο κάστρο. Η διαδρομή αυτή είναι σαν μια αναδρομή στο παρελθόν. Υπέροχες εκκλησιές, γραφικά δρομάκια, απότομα βράχια με το Αιγαίο να ανοίγετε μπροστά σου επιβλητικό.

Οι πανέμορφες παραλίες

Στη Σκόπελο θα βρείτε μερικές από τις ωραιότερες Αιγαιοπελαγίτικες παραλίες. Αν φθάσετε στο νησί με σκάφος ή νοικιάσετε βάρκα, θα έχετε την τύχη να κολυμπήσετε σε υπέροχες ερημικές παραλίες, ενώ με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή το λεωφορείο που κάνει συνεχώς δρομολόγια μεταξύ Σκοπέλου και Γλώσσας θα βρεθείτε στην απέραντη Μηλιά, τις μικρούλες Αντρίνες, στην μοναδική Καστάνη, το Χόβολο, το Λιμνονάρι, τον Στάφυλο και το Βελανιό, μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει τους αμετανόητους γυμνιστές και όσους αντέχουν το περπάτημα. Στον μοναδικό Πάνορμο το μπάνιο το σούρουπο είναι μια αξέχαστη εμπειρία, αφού λες πως κολυμπάς μέσα σε ένα ποτάμι με χρυσά νερά, καθώς ο ήλιος χάνεται στο βάθος του ορίζοντα.

Χρήσιμες σημειώσεις

– Στη Σκόπελο το καλοκαίρι συνήθως δε φυσάει και δεν έχουμε τα γνωστά μελτέμια. Αλλά ακόμα κι αν φυσάει, θα βρείτε πάντοτε μια απάνεμη παραλία.

-  Στην ανατολική και βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν αρκετές παραλίες, οι οποίες έχουν πρόσβαση μόνο με ιδιωτικό μέσον ή με βάρκα. Απομακρυσμένες και λιγότερο γνωστές, χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι περισσότερες έχουν παραμείνει στη φυσική τους κατάσταση.

-  Οι υποβρύχιες καταδύσεις με οξυγόνο απαγορεύονται και καλύτερα θα ήταν να ζητήσετε πληροφορίες από τις λιμενικές αρχές πριν επιδοθείτε στο αγαπημένο σας άθλημα. Απ’ όσο γνωρίζουμε μόνο στο γειτονικό νησί «Μικρό Αδέλφι» επιτρέπεται η υποβρύχια κατάδυση.

 

Ναοί στη Σκόπελο

Το νησί αριθμεί περί τους 27 ναούς και συγκεκριμένα πρόκειται για:

-Αγίου Νικολάου

-Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας του Παπαμελετίου

-Αθανασίου του εν τω Άθω ή Αïνάθωνας: Απέριττος

-Αγ. Αναργύρων

-Αγίου Μιχαήλ των Συννάδων

-Αγίων Αποστόλων του «Βράχου της Ρίζαινας»

-Παναγίτσας – Κοίμησις της Θεοτόκου «Καμπανέλια»

-Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο

-Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

-Αγίου Γεωργίου του Κυρατσού

-Γεννήσεως Χριστού, κοινώς «Χριστός» (Μητροπολιτικός Ναός)

-Αγίου Δημητρίου

-Αγίου Νικολάου του Βράχου

-Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγίτσα του Πύργου

-Φανερωμένης

-Γεννήσεως της Θεοτόκου «Η Ελευθερώτρια»

-Αγίου Νικολάου των Κήπων 

-Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας στο Λιβάδι 

-Ευαγγελισμού

-Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

-Αγίας Βαρβάρας

-Τιμίου Προδρόμου

-Αγίου Ρηγίνου

-Αγίου Ευσταθίου

-Αγία Μονή

-Αγίου Ταξιάρχου Γλώσσας

-Του Σταυρού

 Στο νησί υπάρχουν και άλλα έρημα μοναστήρια όπως:

-  ο Άγιος Ταξιάρχης ο Βάτος

-  ο Άγιος Ιωάννης

-  ο Άγιος Γεώργιος

Υπάρχουν επίσης και ασκητήρια εντός σπηλαίων όπως στο Πάνορμο και το Λιμνονάρι.

 

Τα «ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ»

Ελάχιστα από τα αρχαία μνημεία της Σκοπέλου είναι γνωστά και προσιτά στους σημερινούς επισκέπτες. Τα περίφημα «Σεντούκια» οι μοναδικοί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι στο βουνό Καρυά, αποτελούν ένα προσφιλή αλλά και δυσπρόσιτο τόπο περιπάτου.

Το σπήλαιο του Κύκλωπα, το μεγαλύτερο των Βορείων Σποράδων, βρίσκεται στη νότια πλευρά της νήσου Γιούρα, σε υψόμετρο 150 μέτρων. Η είσοδός του, που βλέπει προς τη θάλασσα, είναι πλατιά και οδηγεί σε ευρύχωρη αίθουσα διαστάσεων 40 x 50 μέτρων περίπου και ύψους 15 μέτρων. Ο διάκοσμος του σπηλαίου είναι πλουσιότατος αλλά έχει παύσει από πολλού χρόνου να αναπτύσσεται. Μετά από επιφανειακή έρευνα και αφού εντοπίστηκαν λείψανα εκεί κατοίκησης διαφόρων εποχών αποφασίστηκε να αρχίσει μία συστηματική ανασκαφή.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου