ΤΑΞΙΔΙΑ

Η φωτό από την Ελλάδα που «μάγεψε» τη ΝΑSA

η-φωτό-από-την-ελλάδα-που-μάγεψε-τη-να-818907

Μία φωτογραφία από τα Χανιά, επιλέχθηκε από τους ειδικούς στη NASA για να δημοσιευτεί ως η Earth Science Picture of the Day (EPOD). Μάλιστα πρόκειται για την δεύτερη φωτογραφία απο την περιοχή που δημοσιεύτηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς στις 15 Ιουνίου η NASA είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για τους Κομολίθους .

Αυτή τη φορά, επιλέχθηκε η περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες. Και οι δύο φωτογραφίες είναι του Χανιώτη αστροφωτογράφου Χρήστου Κοτσαύτη, ο οποίος, όπως δήλωσε στο zarpanews.gr, ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχόλιο που συνοδεύει την φωτογραφία:

“Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένα ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών. Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογείται πίσω στο γεωμετρικό περιόδου – περίπου 3,000 χρόνια πριν.

Αυτό το υπέροχο δείγμα έχει μια περιφέρεια 41 ft (12.5 τετραγωνικών μέτρων). Έχει κηρυχθεί ως προστατευόμενη φυσικό μνημείο της Ελλάδας. Κλαδιά ελιάς από αυτό το αρχαίο χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών της Αθήνας το 2004 και το 2008 στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου