ΤΑΞΙΔΙΑ

Κινητικότητα ενόψει τριημέρου ~ Τονοτική ένεση για τους ξενοδόχους

κινητικότητα-ενόψει-τριημέρου-τονοτ-73329

Οι κρατήσεις ανέρχονται σε ποσοστό 90% σε Βόλο, Πορταριά και Μακρινίτσα ενόψει της Κυριακής της Αποκριάς

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας, με το Βόλο, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα να παρουσιάζουν ποσοστά πληρότητας 90%, ενώ στο νότιο και το ανατολικό Πήλιο, αντίστοιχα, οι κρατήσεις υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν σε πληρότητα 50%. Η κινητικότητα του τριημέρου χαρακτηρίζεται ως τονωτική ένεση από τους ξενοδόχους, οι οποίοι διήνυσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο τον προηγούμενο ενάμιση μήνα, ευελπιστώντας, ωστόσο, ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σχολιάζοντας την κίνηση του τριημέρου ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, αναφέρει ότι «είναι ικανοποιητική η κίνηση που διαφαίνεται», ενώ εκτιμά παράλληλα ότι «δεν θα λείψουν οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα και έχουν μειωθεί αισθητά από το 2010».

Τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι, εξαιτίας της κρίσης και των εξελίξεων που σημειώνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι πολλά και καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά τους. Τα συγκεκριμένα προβλήματα καθιστούν πρακτικά αδύνατη την κάλυψη των υποχρεώσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των ξενοδόχων, προς τρίτους. Γι’ αυτό το λόγο, έχει υποβληθεί αίτημα στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλίζονται οι ρυθμίσεις, ιδιαιτέρως για το προηγούμενο διάστημα, όταν οι κεντρικοί οδικοί άξονες ήταν αποκλεισμένοι λόγω των αγροτικών μπλόκων. Το αίτημα της διασφάλισης των ρυθμίσεων, προκειμένου να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των δύο προηγούμενων μηνών, είναι μείζον αίτημα για το σύνολο των επαγγελματιών, σε επίπεδο Μαγνησίας, αλλά και σε πανελλαδική βάση και κατά συνέπεια, διατυπώνεται από κοινού.

Αισιόδοξες σκέψεις

Την ικανοποίησή της για την κίνηση του τριημέρου εκφράζει από την πλευρά της η Ελένη Καραΐσκου, Α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κάνοντας λόγο για κρατήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 80% και 90% και κατά περίπτωση αγγίζουν το 100% ενόψει αποκριάς. Παράλληλα η ίδια επιχειρηματίας επισημαίνει ότι ανάλογη δυναμική διαφαίνεται και ενόψει της 25ης Μαρτίου, η οποία είναι ενθαρρυντική μετά από απραξία ενάμιση μήνα. Η κίνηση του τριημέρου δεν είναι αρκετή για να καλύψει το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων των μελών του ξενοδοχειακού κλάδου, αλλά χαρακτηρίζεται ως «ανάσα» από την κ. Καραΐσκου, η οποία εύχεται να σημειώσει ανοδική πορεία και η διαδικασία των κρατήσεων της θερινής περιόδου, οι οποίες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής. «Διατηρούμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας, με την ελπίδα ότι οι καταστάσεις θα βελτιωθούν μελλοντικά για όλους» όπως επισημαίνει η Α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Λιγότερες διανυκτερεύσεις

Για μειωμένη κίνηση, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, κάνει λόγο η Κατερίνα Κεφαλά, έφορος δημοσίων σχέσεων της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον των εκδρομέων του τριημέρου, άρχισε να εκδηλώνεται τις προηγούμενες μέρες. Η ίδια επιχειρηματίας εκτιμά ότι είναι αναμενόμενες οι κινήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ οι περισσότεροι εκδρομείς του τριημέρου πραγματοποιούν δύο διανυκτερεύσεις, με άφιξη την Παρασκευή και αναχώρηση, αντίστοιχα, την Καθαρά Δευτέρα, σε αντίθεση με τις τρεις διανυκτερεύσεις που σημειώνονταν την περίοδο πριν από την κρίση. «Γενικώς οι επισκέπτες επιλέγουν τα πακέτα προσφορών που έχουμε δημιουργήσει και συμπεριλαμβάνουν φαγητό αλλά και ευεξία, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει καλύτερη κίνηση απ’ ότι σε ένα απλό δωμάτιο» όπως υπογραμμίζει η κ. Κεφαλά, σημειώνοντας παράλληλα ότι διατηρεί την αισιοδοξία της για τη γενικότερη εξέλιξη της σεζόν.

Ελκυστικός προορισμός

Την πεποίθηση ότι οι Ελληνες εκδρομείς θα κινηθούν σε μικρότερα ποσοστά κατ’ αναλογία με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, διατυπώνει ο Πάρις Κονιόρδος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. «Ειδικά για το Πήλιο, που είναι εκ των πραγμάτων ελκυστικός προορισμός, έχουμε υιοθετήσει ακόμα μεγαλύτερες προσφορές και ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι θα υπάρξουν ικανοποιητικά ποσοστά πληρότητας» όπως τονίζει ο ίδιος, ενώ χαρακτηρίζει «τιμές κόστους» τις τιμές που ισχύουν με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η κίνηση του τριημέρου δεν καλύπτει, όπως προαναφέρθηκε, το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων των ξενοδόχων αλλά «είναι τονωτική ένεση, προκειμένου να καλύψουμε ορισμένα λειτουργικά έξοδα τη δεδομένη χρονική περίοδο ή τους φόρους που καλούμαστε να καταβάλουμε» επισημαίνει ο κ. Κονιόρδος.

Στο μεταξύ, είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των ένθερμων φίλων του Πηλίου και όπως υπογραμμίζει ο ίδιος επιχειρηματίας, οι τιμές είναι τόσο δελεαστικές, ώστε αναμένεται να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου