ΤΑΞΙΔΙΑ

Οι «Λόφοι της Σοκολάτας» στις Φιλιππίνες

οι-λόφοι-της-σοκολάτας-στις-φιλιππί-166396

Περίπου 1.770 σοκολατένιοι λόφοι -κάποιοι λένε ότι είναι ίσως λίγοι παραπάνω- προκαλούν θαυμασμό και δέος για το δημιούργημα αυτό της φύσης που μοιάζει σαν να το σχεδίασε αρχιτέκτονας και να το ζωγράφισαν οι καλύτεροι καλλιτέχνες.

Οι Λόφοι της Σοκολάτας ή αλλιώς Chocolate Hills βρίσκονται στη μέση του νησιού Bohol στις Φιλιππίνες και αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο με μεγάλη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Στην πραγματικότητα οι λόφοι δεν είναι φτιαγμένοι από σοκολάτα αλλά τους δόθηκε αυτό το όνομα λόγω του σχήματος και του χρώματός τους που μοιάζει με έναν λόφο γεμάτο αληθινό κακάο! Ο πιο γνωστός μύθος λέει ότι σχηματίστηκαν από τη μάχη δύο γιγάντων που πετούσαν χώμα ο ένας στον άλλον.

Οι γεωλόγοι έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς σχηματίστηκαν οι λόφοι, ενώ μία από τις επικρατέστερες εκδοχές είναι ότι θαλάσσιοι ασβεστόλιθοι «έκατσαν» επάνω σε μια βάση από πηλό. Οι γεωλόγοι κάνουν ωστόσο λόγο για ένα ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο το οποίο δεν μπορούν να ερμηνεύσουν με σιγουριά και έτσι δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό συμπέρασμα για το σχηματισμό τους.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν το σίγουρο είναι ότι προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Πολλοί που έχουν βρεθεί εκεί τη χαρακτηρίζουν μια σουρεαλιστική εμπειρία και λένε ότι είναι από τα πιο παράξενα αξιοθέατα που υπάρχουν στον κόσμο.

Οι λόφοι δεν είναι πάντα εντελώς καφέ αλλά και πράσινοι, ενώ στο τέλος της ξηρασίας το πράσινο χορτάρι γίνεται σιγά σιγά καφέ δημιουργώντας αυτό το αποτέλεσμα. Ούτε δέντρα ούτε θάμνοι φυτρώνουν σε αυτούς τους λόφους και γι’ αυτό δημιουργείται αυτό το μοναδικό φαινόμενο. Επισκέπτες φτάνουν καθ’ ολη τη διάρκεια του έτους, καθώς η εικόνα είναι εξίσου θεαματική όλες τις εποχές και όχι μόνο την περίοδο της ξηρασίας.

Βέβαια αν κάποιος σκέφτεται ότι μπορεί να σκαρφαλώσει σε αυτούς τους λόφους θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό δεν γίνεται και υπάρχει μόνο ένα παρατηρητήριο από το οποίο μπορεί να τους θαυμάσει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι τουρίστες αν και το αξιοθέατο είναι πολύ εντυπωσιακό δεν στέκονται πολύ ώρα εκεί καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν από το να τους κοιτάξουν.

Γι’ αυτό το λόγο οι ντόπιοι οργανώνουν παράλληλα επισκέψεις και σε άλλα σημεία του νησιού. Από το 1988 οι λόφοι σοκολάτας είναι το τρίτο Εθνικό γεωλογικό μνημείο των Φιλιππίνων. Είναι υποψήφιοι επίσης ως ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, ωστόσο η υποβολή δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πολλοί λόφοι επηρεάστηκαν από πρόσφατο σεισμό στην περιοχή αλλά οι γεωλόγοι λένε ότι η φύση θα κάνει μόνη της τη δουλειά της…

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου