ΤΑΞΙΔΙΑ

6 αξιοθέατα με σκαλοπάτια που προκαλούν δέος

6-αξιοθέατα-με-σκαλοπάτια-που-προκαλού-273918

Μερικές φορές το να ανέβεις και να κατέβεις σκαλιά δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Πόσο μάλλον στα παρακάτω αξιοθέατα που «σπάνε» τα ρεκόρ.

Νομίζατε ότι τα σκαλιά στο Παλαμήδι ήταν τα πιο… extreme σκαλιά που έχετε ανέβει; Ώρα να αναθεωρήσετε, αφού ρίξετε μια ματιά σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα σκαλιά του κόσμου.

Μονοπάτι των Ίνκα, Περού

Είτε τους άρεσαν τα σκαλιά, είτε ήθελαν να προσθέτουν κάτι εντυπωσιακό στις δημιουργίες τους, οι Ίνκαςσίγουρα κατάφεραν να κάνουν τον κόσμο να ανέβει σε έναν απότομο τοίχο, δημιουργώντας σκαλιά από πλάκες που προεξέχουν από τα πλάγια του τοίχου και μάλιστα χωρίς κουπαστή. Λόγω των απότομων σκαλιών, το να ανεβαίνει κάποιος στα… 4 είναι πολύ συνηθισμένο –και ασφαλές.


Half Dome, Cable Route, Καλιφόρνια

Φανταστείτε να τρέχετε στο διάδρομο του γυμναστηρίου σας με κλίση. Τώρα φανταστείτε αυτή την κλίση επί 10 και με θέα που κόβει την ανάσα. Αυτό τουλάχιστον ζουν όσοι προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη της κοιλάδας Yosemite Valley μέσω ενός από τα πιο απότομα μονοπάτια 11 χιλιομέτρων, το οποίο απαιτεί να ανεβείτε σε ένα βράχο σχεδόν κάθετα, ύψους 121 μέτρων. Άλλο ένα αρκετά σημαντικό μέρος αυτού του ταξιδιού είναι ότι πρέπει να είστε πολύ τυχεροί για να προλάβετε να πάρετε μια από τις 300 ημερήσιες άδειες για το Half Dome. Αν, όμως, τα καταφέρετε στα δύο αυτά σημεία, σίγουρα θα είστε κερδισμένοι από το θέαμα.

Άγαλμα της Ελευθερίας, Νέα Υόρκη

Ένα από τα σημεία να απολαύσει κάποιος τη θέα της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ είναι και από τοΆγαλμα της Ελευθερίας, με το αζημίωτο φυσικά. Για να φτάσετε, όμως, μέχρι το στέμμα του αγάλματος και να κοιτάξετε την πόλη από ψηλά, πρέπει πρώτα να ανεβείτε τη στριφτή, ελικοειδή σκάλα με 146 σκαλιά και μόλις 1,80 ύψος. Ίσως όχι κι ό,τι καλύτερο για κλειστοφοβικούς.

FLICKR.COM/FREESHIP

Haiku, Oahu, Χαβάη

Τα σκαλιά Haiku δεν έχουν ονομαστεί τυχαία “Highway to Heaven”. Πρόκειται για 3922 σκαλιάτόσο τρομαχτικά, που στην πραγματικότητα θεωρείται παράνομο να τα ανέβει κάποιος. Αυτό, βέβαια, δεν αποθαρρύνει δεκάδες τολμηρούς επισκέπτες καθημερινά, που κάνουν πεζοπορία σε αυτό το μέρος προκειμένου να αποζημιωθούν από την πανέμορφη θέα στην κορυφή του Pu’u Keahi a Kahoe, στο νησάκι Oahu στη Χαβάη.

Chand Baori Step Well, Ινδία

Στα περίφημα αυτά σκαλιά της Ινδίας, 3,5 χιλιάδες στον αριθμό, το μυστικό είναι να κρατήσετε την ισορροπία και το μυαλό σας σταθερά για να τα ανεβοκατέβετε. Είναι στενά, τέλεια συμμετρικά και κατεβαίνουν 20 μέτρα στη βάση του αξιοθέατου Chand Baori Step Well στο Rajasthan της Ινδίας. Είναι από τα αρχαιότερα πηγάδια με σκαλιά στο Rajasthan και θεωρείται από τα μεγαλύτερα του κόσμου, με 13 ορόφους βάθος.

Heaven’s Gate Mountain, Zhangjiajie, Κίνα

Όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει σύντομος δρόμος για τον παράδεισο, πρόκειται να αναθεωρήσουν όταν ανέβουν τα 999 ανατριχιαστικά σκαλιά στο βουνό Heaven’s Gate (Πύλη του Παραδείσου). Οι πιο περιπετειώδεις, μάλιστα, φτάνουν στη βάση των σκαλοπατιών κι έπειτα παίρνουν τελεφερίκ που σκαρφαλώνει στα 1220 μέτρα ή το λεωφορείο που ανεβαίνει το βουνό σε ένα δρόμο με τόσες στροφές, που έχει παραλληλιστεί με την πλάτη του δράκου.

clickatlife.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου