ΤΟΠΙΚΟ

«Mε σωστά βήματα μπορούμε»!

mε-σωστά-βήματα-μπορούμε-817920

Ο διευθυντής των ακαδημιών του «Α.Σ. Ερμής» Χρόνης Σαπουνάς μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την αδελφοποίηση με την Böblingen και το FCB Escola Camp Greece στο Βόλο

Χρόνης Σαπουνάς σημαίνει μια ζωή ποδόσφαιρο… καθώς ο διευθυντής των ακαδημιών του Ερμή αφού αγωνίστηκε ο ίδιος, συνεχίζει τώρα να δημιουργεί ποδοσφαιρικούς χαρακτήρες, αλλά και να κάνει την ποδοσφαιρική Μαγνησία πιο γνωστή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΝΕΛΗ

Φιλοξενώντας πανελλαδικές διοργανώσεις τύπου «Milko-Cup» και «Coca Cola Cup» ο Βόλος γνώρισε μεγάλη προβολή, ενώ πρόσφατα ο Α.Σ. Ερμής φιλοξενήθηκε στη Γερμανία στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με την SV Böblingen – Stuttgart. Πλέον το επόμενο βήμα είναι η φιλοξενία για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην περιοχή μας του FCB Escola Camp Greece δηλαδή του καμπ της Μπαρτσελόνα.

Ο Χρόνης Σαπουνάς μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη δουλειά του, για τα πιστεύω του και τις μεγάλες διοργανώσεις:

Αρχικά κ. Σαπουνά αν και πολύς κόσμος σας γνωρίζει, θα θέλατε να μας κάνετε μια σύντομη αναφορά του «βιογραφικού» σας;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νυρεμβέργη (Γερμανία). Ξεκίνησα σε ακαδημία της γειτονιάς, όπως όλα τα παιδιά. Οσο μεγάλωνα σε ηλικία λάμβανα μεταγραφές σε ομάδες του επιπέδου μου και όταν πήγα λύκειο αγωνίστηκα στις Κ-17 και Κ-19 της 1. FC Nürnberg. Μετέπειτα, πέρασα πανελλήνιες ΤΕΦΑΑ (Αθηνών) και συνάμα αγωνίστηκα σε Α’ και Β’ Εθνική (ΠΑΕ Αθηναϊκό, ΠΑΕ Καλλιθέα και ΠΑΕ Τρίκαλα).

Κάποια στιγμή έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω στη ζωή μου, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου. Αποφάσισα να μείνω Ελλάδα και ξεκινήσαμε με την οικογένεια μου το εγχείρημα «Ερμής» στο Βόλο. Μιλάω γερμανικά και αγγλικά.

Ημουν εκπρόσωπος της ΟΠΠΕ το 2009 σε διεθνές κογκρέσο. Πέρασα τις εξετάσεις το 2006 του FIFA-Players Agent. Είμαι προπονητής ποδοσφαίρου. Είμαι συνάμα «ελεύθερος σκάουτ» και όταν μου ζητηθεί από οποιοδήποτε ΠΑΕ αναλαμβάνω δράση. Μου αρέσει να έχω διευρυμένη και πολύπλευρη εικόνα και γνώση για ό,τι αφορά το «ποδόσφαιρο». Με άλλα λόγια… μια ζωή ποδόσφαιρο».

Πως προέκυψε η αδελφοποίηση με την Böblingen;

«Με τον προπονητή του SV Böblingen Sven Radel υπήρξαμε συμπαίκτες στις «Κ» της Νυρεμβέργης. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε στα παιδιά της ακαδημίας μας. Οι αληθινές φιλίες δημιουργούνται και χτίζονται στις νεαρές ηλικίες.

Να έχουν ένα καλό αληθινό προφίλ και να διατηρούν τις σχέσεις τους στο διάβα της ζωής τους. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Ο «Sven» είναι στο SV Böblingen – Στουτγάρδης και ο «Χρόνης» στον Ερμή – Βόλου.

Σκεφτήκαμε να ενώσουμε τους δύο συλλόγους μας προς όφελος όλων μας. Να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των δύο συλλόγων να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, άλλες πόλεις, όμορφα μεγάλα τουρνουά, άλλες παραστάσεις και φυσικά να υπάρχει η ανταλλαγή γνώσεων σε όλα τα επίπεδα (προπονητικής, μάνατζμεντ, τουρνουά κλπ).

Επίσης, ανταλλαγή επαφών που έχουμε ο κάθε σύλλογος. Να διευρύνουμε τους ορίζοντες σε όλες τις οικογένειες.

Ολα αυτά στο απαραίτητο κοστολόγιο που να μπορούν οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Με απλά λόγια «Αδελφοποίηση» σημαίνει το εξής: ο «Ερμής είναι SV Böblingen και SV Böblingen είναι Ερμής».

Και φυσικά τα παιδιά του νομού μας να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν και να ζουν κάτι το διαφορετικό, μέσω του Ερμή. Οπως συνέβη πέρσι που αγωνίστηκαν οι μικτές μας απέναντί τους. Ακόμη και να δημιουργήσουν σχέσεις. Το Facebook από μόνο του, προσφέρει λύσεις επικοινωνίας».

Σε τι διαφέρει ο «Α.Σ. Ερμής» σε σχέση με τις υπόλοιπες ακαδημίες;

«Ο Ερμής διαφέρει στο εξής: Κάνει αργά, σταθερά βήματα και δεν βιάζεται. Eχει ένα οργανόγραμμα και όραμα στο οποίο δεν παρεκκλίνει. Μας ενδιαφέρει ό,τι «νέο» εισέρχεται να είναι σταθερό, δομημένο και μόνιμο, ώστε να έχει αξία και μέλλον. Επίσης, είναι εξωστρεφής. Του αρέσει να μοιράζεται πράγματα που έχει με άλλους συλλόγους.

Σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό σκέλος, δεν στεκόμαστε στον «πρωταθλητισμό». Μας ενδιαφέρει να δώσουμε την ποιοτικότερη διδασκαλία – εκπαίδευση και αρκετό χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς μαθητές – αθλητές μας στους αγώνες. Το δικαιούνται από τη στιγμή που ακολουθούν τις προπονήσεις.
Πιστεύω, ότι μετά από 14 χρόνια παρουσία του στο Νομό έχει αποδείξει τι είναι ο Ερμής».

Τι ακριβώς είναι το FCB Escola Camp Greece;

«Τα FCB Escola Camp Greece είναι τα επίσημα καλοκαιρινά καμπ της Μπαρτσελόνα.
Τα καλοκαιρινά Camps προσφέρουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν τα παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο, ακολουθώντας τις μεθόδους του πιο επιτυχημένου συλλόγου στον κόσμο, με την άμεση συμμετοχή των επίσημων προπονητών της Μπαρτσελόνα.

Το πρόγραμμα οργανώνεται και υλοποιείται εξ’ ολοκλήρου από 3 προπονητές και τον τεχνικό διευθυντή υποδομών της Μπαρτσελόνα με 3 Ελληνες προπονητές της επιλογής τους και περιλαμβάνει τεχνική αξιολόγηση, 2 προπονήσεις διάρκειας 1,5 ώρας καθημερινά, προβολή βίντεο και πολλά άλλα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης από την FCBEscola.

Εννοείται, πως γίνεται κι ένα σκάουτινκ. Αυτό είναι δεδομένο. Συμβαίνει για 1η φορά στην Ελλάδα και αυτό, που έχω να πω, είναι πως σύντομα θα δημιουργηθεί «FC Barcelona» στην Βόρεια Ελλάδα (όπως ήδη υπάρχουν διάσπαρτες σχολές της Μπαρτσελόνα σε Κωνσταντινούπολη, Ρωσία, Καναδά, ΗΠΑ κλπ.) με σκοπό να ελέγχουν την ελληνική ποδοσφαιρική αγορά και Βαλκάνια.

Οπότε, πραγματικά αξίζει το θέμα και είναι αληθινό. Εχει γερά θεμέλια, βάσεις και προοπτική.
Κατανοώ, πως είναι δύσκολο να πιστέψει ο κόσμος αν είναι αληθινό. Από τη μια πλευρά τόσα χρόνια στην Ελλάδα συμβαίνουν παράλογα πράγματα στο παιδικό ποδόσφαιρο στον βωμό του χρήματος εκμεταλλευόμενοι ορισμένοι τα όνειρα των παιδιών, ενώ συνάμα το «όνομα» Μπαρτσελόνα είναι τεράστιο.

Ομως από την άλλη πολύ απλά δεν θα μπορούσαν να κυκλοφορούν οι διοργανωτές στην Ελλάδα το λογότυπο της Μπαρτσελόνα, τα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών της ομάδας στα διαφημιστικά έντυπα και επίσης ο οποιοσδήποτε μπει στην επίσημη ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα θα βρει τόσο τα καμπ που γίνονται στον κόσμο, όσο και τον Ερμή».

Πως προέκυψε ο «ΕΡΜΗΣ» να αναλαμβάνει ένα τέτοιο καμπ; Δεν μας έχετε συνηθίσει.

«Συμφωνώ απόλυτα στο ότι δεν έχουμε κάνει πράξη – συνεργασίας στο παρελθόν με κάποιο άλλο «σύλλογο – όνομα», ποτέ!

Οπως έχω αναφέρει ως Ερμής βάζουμε οτιδήποτε στους κόλπους μας, μόνο όταν κάτι είναι αληθινό, με βάσεις και με προοπτική.

Πέραν διοργανώσεων τύπου «Milko-Cup» και «Coca Cola Cup» τα οποία είναι «Fun-Events» δεν δεχθήκαμε ποτέ μας να αναλάβουμε κάποια διοργάνωση ενός συλλόγου.

Αν θυμάστε υπήρξε ένας ποδοσφαιριστής το 2007 που αγωνίστηκε στον Αρη Θεσσαλονίκης εν ονόματι Siston. Τον είχα βοηθήσει εκείνη την περίοδο. Από τότε μέχρι και σήμερα διατηρούμε επαφές. Οταν ως FCBESCOLA έπρεπε να λάβουν απόφαση σε ποια εγκατάσταση και σε ποια πόλη στην Κεντρική Ελλάδα να γίνει το καμπ ο Siston πρότεινε εμάς. Ο Siston είναι πλέον προπονητής στις σχολές Μπαρτσελόνα στη Βραζιλία. Το καμπ είναι ανοιχτό στον καθένα από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας».

Ο Χρόνης Σαπουνάς έχοντας σαν αρχή του πως με σωστά βήματα μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο στη Μαγνησία και εκτός των άλλων χαίρεται με τις επιτυχίες νεαρών ποδοσφαιριστών που ξεκίνησαν στον Ερμή και τώρα βρίσκονται σε ψηλότερο επίπεδο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου