ΤΟΠΙΚΑ

Αντίθετη στις κυβερνητικές προτάσεις η Αριστερά

αντίθετη-στις-κυβερνητικές-προτάσει-851206

«Δεν πιάνει σε μας η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση» δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της. «Διατηρώ απόλυτο σεβασμό στα πολιτικά “τσιτάτα” που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, και παρότι αρκετοί δημοσιογράφοι θα βρουν μη πολιτική την τοποθέτησή μου, σας λέω ότι αυτά που εμείς στο ΚΚΕ, επεξεργαζόμαστε διανοητικά, περνάνε απευθείας και στην καρδιά και στα λόγια και στις πράξεις του κόμματος. Δεν λέμε άλλα, και άλλα κάνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «προσφέρουμε τη δυνατότητα μιας οξυμένης ιδεολογικής, πολιτικής και καθαρής αντιπαράθεσης και ότι προκύψει από αυτή: Θέλω να πω σε μερικούς, μη θεωρήσουν ότι η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση πιάνει σε μας. Δεν πιάνει».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι «δεν επιθυμούμε να προστεθούν νέα εμπόδια στην πάλη του λαού για τη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».
Ζήτησε παράλληλα από το λαό να μη νιώθει δέος και πνεύμα υποταγής στα αναθεωρούμενα άρθρα, αλλά με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που να επιβάλει ένα νέο λαϊκό σύνταγμα. Όπως είπε, το Σύνταγμα είναι ένας νόμος. «Δεν είναι κανένα εικόνισμα να το προσκυνάμε. Είναι ένας νόμος που τον φτιάχνουν συγκεκριμένες πλειοψηφίες, και το νόμο αυτό μπορούν και πρέπει να τον καταργήσουν, και μάλιστα όσο γίνεται περισσότερα άρθρα του να τα κάνουν ανενεργά, οι λαϊκές πλειοψηφίες».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «το ψητό» στην αναθεώρηση είναι η Παιδεία και τα δάση, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει να «καθαρίσει» το συνταγματικό έδαφος για αλλαγές επί το αντιδραστικότερο.
Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι αφού η κυβέρνηση έχει την τόλμη να φέρνει τέτοιες αντιλαϊκές διατάξεις, γιατί δεν φέρνει – στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού – μια διάταξη για «χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος». Αυτή θα ήταν η μοναδική διάταξη που θα ψηφίζαμε είπε η κ. Παπαρήγα.

Αλ. Αλαβάνος
«Θα είμαστε παρόντες και θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις», είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του.
Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «οι αγώνες των φοιτητών, η συμμαχία των διδασκόντων όλων των βαθμίδων και η στήριξη των εργαζομένων διαμόρφωσαν μια άλλη πολιτική κατάσταση στη χώρα», ενώ σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στα έδρανα των κυβερνητικών στελεχών, λέγοντας: «Είστε σήμερα έξω από τα νερά σας, γιατί ξέρετε μόνον να κολυμπάτε στη θάλασσα του δικομματισμού».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την άποψη ότι «η μητέρα των μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, δεν στέκει στα πόδια της, είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι νίκη των φοιτητών και των δασκάλων τους». Πρόσθεσε ότι «Θυμίζουμε λίγο τη Γαλλία μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, για να συμπληρώσει: «Ζούμε σήμερα το τέλος της μεταρρύθμισης που προωθήθηκε από τη ΝΔ».
Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι η απουσία του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή τον «δυσκολεύει» να ασκήσει κριτική, αλλά τόνισε ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχι μόνο δεν κάνει δυνατή μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία», αλλά δεν αφήνει περιθώρια «ούτε καν για συμπαράταξη».
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εστίασε την κριτική του στις προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 16 (για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος). Ειδικότερα για το άρθρο 16 τόνισε ότι «θα έπρεπε να καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές θα πρέπει να έχει τη στήριξη καθηγητών και φοιτητών», αλλά και «να βλέπει τι γίνεται σε άλλες χώρες», λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Φιλανδία που έχει το υψηλότερο επίπεδο στην Παιδεία, υπάρχει «αμιγώς σύστημα κρατικών πανεπιστημίων».
Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα που θα ενίσχυαν το κοινωνικό κράτος και θα οδηγούσαν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης να παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και να προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας.
Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντας «συνταγματική παρεκτροπή» την προσπάθεια που γίνεται «να ανατραπούν απόν τον Άρειο Πάγο προηγούμενες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζομένους», ενώ έθεσε, τέλος, και το ζήτημα της καθυστέρησης ανανέωσης της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έχει λήξει από το περασμένο καλοκαίρι.
Τέλος, κριτική άσκησε και για το άρθρο 24 που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι «έχει επιβληθεί από τον Μπους και τις αμερικανικές εταιρίες ως πίεση, ως απειλή ή επ’ αμοιβή, η εξάλειψη των όρων υπερθέρμανση του πλανήτη και αλλαγή του κλίματος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου