ΤΟΠΙΚΑ

Φράουλες και αίμα…

φράουλες-και-αίμα-851206

Το αίμα βάφτηκε κόκκινο, ήταν ο τίτλος πολλών χθεσινών εφημερίδων για τα επεισόδια που έγιναν στην Ηλεία σε βάρος των Ασιατών μεταναστών που απασχολούνται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας στην Πελοπόννησο, στην οποία παράγεται το σύνολο της ελληνικής παραγωγής, και τις οποίες μπορεί κανείς να βρει αυτές τις μέρες και στα περισσότερα καταστήματα οπωρολαχανικών στο Βόλο, και μάλιστα σε τιμές αρκετά αλμυρές στη γνωστή πλαστική συσκευασία του μισού κιλού.
Ποιο ήταν το αίτημα των ξένων εργατών; Να αυξηθούν τα μεροκάματά τους από τα 22 ευρώ στα 30. Μεροκάματα πείνας για χιλιάδες μετανάστες, κυρίως ασιάτες, που δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, κατά παράβαση κάθε νόμου που είναι σύμφωνος με την ελληνική εργατική νομοθεσία. Τα καραβάνια των εξαθλιωμένων που φτάνουν στην Αθήνα και στη συνέχεια τους οδηγούν στα χωράφια και τους πετούν για διαμονή μέσα σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
Τα επεισόδια που ακολούθησαν και οι τραυματισμοί σε βάρος μεταναστών, αλλά και συνδικαλιστών που έσπευσαν για συμπαράστασή τους κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα της Αστυνομίας, δείχνουν ότι… κάτω από το αυλάκι υπάρχει άλλο κράτος. Το κράτος της αυθαιρεσίας, του τσαμπουκά, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι του γουστάρει. Εκεί ο χρόνος φαίνεται πως έχει κολλήσει στο ΄21, τότε που οι πρόκριτοι και οι καπεταναίοι έκαναν κουμάντο.
Μία ενέργεια που είναι φυσικό ότι σε λίγο θα μας κάνει ως χώρα περίγελω στη διεθνή κοινότητα για την πρωτοφανή αυτή ενέργεια, στην οποία εμφανίστηκαν ακόμη και τραμπούκοι στην υπηρεσία μεγαλοαγροτών, οι οποίοι πυροβόλησαν κατά των μεταναστών και των μελών του ΚΚΕ που εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.
Το επεισόδιο έρχεται βέβαια να μας θυμίσει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η επανίδρυση τους κράτους έτσι όπως την ευαγγελίζεται ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Προφανώς η αύξηση των μεροκάματων των μεταναστών, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το « σπάσιμο» των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται και η ένταξη των παιδιών των μεταναστών σε σχολικό περιβάλλον, προφανώς δεν εντάσσονται στο νέο κύμα μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για μετά το Πάσχα με μπίζνες στα λιμάνια, την ενέργεια και τις αερομεταφορές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου