ΤΟΠΙΚΑ

Αναβρασμός στη Σερβία για το Κόσοβο

αναβρασμός-στη-σερβία-για-το-κόσοβο-851206

Ισχυρή ένδειξη για την αδυναμία συμβιβασμού και την προοπτική επιβεβλημένης λύσης δίνει η επικείμενη απόρριψη του σχεδίου Αχτισάαρι από τη σερβική Βουλή. Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στο Κόσοβο, όπου παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας του ΟΗΕ στον απόηχο των πρόσφατων αιματηρών επεισοδίων.
Στην πρώτη σύγκλησή της μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου, τα κόμματα της σερβικής Βουλής, ενωμένα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε μια λύση που διακηρύσσουν ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας ως αναγνωρισμένου κράτους διεθνώς. Η σερβική Βουλή αναμένεται να απορρίψει το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι.
Στη συνεδρίαση, στην οποία παρίστανται ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης με επικεφαλής τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επικυρώθηκε η εκλογή των 250 βουλευτών που απαρτίζουν το σώμα. Με την πράξη αυτή άρχισε και τυπικά η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, που βάσει Συντάγματος θα διαρκέσει το πολύ 60 ημέρες.
Εάν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε ο πρόεδρος της Σερβίας διαλύει τη βουλή και προκηρύσσει νέες εκλογές.
Στην πρώτη της συνεδρίαση η νέα Βουλή αναμένεται επίσης να ανανεώσει τη θητεία της κρατικής διαπραγματευτικής ομάδας. Από το γραφείο Αχτισάαρι ανακοινώθηκε πως οι τελικές διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου θα αρχίσουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα τερματιστούν στις 10 Μαρτίου με συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στη Βιέννη.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στις 21-23 Φεβρουαρίου, ο δεύτερος από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου και ο τελευταίος στις 10 Μαρτίου. Στις 11 Μαρτίου ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος θα προεδρεύσει των διαπραγματεύσεων, θα αρχίσει την τελική διαμόρφωση του σχεδίου που θα καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως τα τέλη Μαρτίου.
Η επικείμενη απόρριψη του σχεδίου από τη σερβική Βουλή αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι δεν είναι εφικτός ο συμβιβασμός για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Ο Μάρτι Αχτισάαρι έχει προετοιμάσει ήδη για επιβεβλημένη λύση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αν και είναι ορατό το ενδεχόμενο ρωσικού βέτο.

Κόσοβο
Ο επικεφαλής της διεθνούς αστυνομικής δύναμης στο Κόσοβο, Στίβεν Κέρτις παραιτήθηκε ύστερα από απαίτηση του επικεφαλή της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Γιοακίμ Ρίτερ μετά το θάνατο των δύο Αλβανών διαδηλωτών στη συγκέντρωση του Σαββατοκύριακου.
Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Στίβεν Κέρτις «βάσει της αρχής της πολιτικής ευθύνης». Οι δύο Αλβανοί σκοτώθηκαν από λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της UNMIK Στίβεν Σουκ εξέφρασε ανησυχία για στρατολόγηση ανθρώπων εκτός Κοσόβου, οι οποίοι μετείχαν στις πρόσφατες βίαιες διαδηλώσεις στην Πρίστινα. Δήλωσε εξαιρετικά ενοχλημένος, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει από ποιες χώρες ταξίδεψαν άτομα με προορισμό το Κόσοβο για να μετάσχουν στις διαδηλώσεις.
Οι δηλώσεις Σουκ έγιναν κατόπιν συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αγκίμ Τσέκου και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χασίμ Θάτσι, κατά την οποία εξέτασαν τρόπους περιορισμού των συνεπειών των διαδηλώσεων, μετέδωσε σχετικά το Reuters.
Έκκληση στους Αλβανούς του Κοσόβου για ψυχραιμία και διατήρηση της ηρεμίας απηύθυνε και ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η βία, αυτή τη στιγμή μόνο κακό μπορεί να φέρει στο Κόσοβο, ενώ σημείωσε πως ο χρόνος εργάζεται υπέρ της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο εξήγγειλαν πρόσφυγες και εκτοπισμένοι από το Κόσοβο πριν από την έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων. Διαμηνύουν στο Βελιγράδι ότι μπορεί να διαπραγματευτεί τα πάντα με τους εκπροσώπους των αλβανικών αρχών με τη διεθνή μεσολάβηση, όχι όμως την κυριαρχία στο Κόσοβο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου