ΤΟΠΙΚΑ

Η λύση του Εισαγγελέα

η-λύση-του-εισαγγελέα-851206

Από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ.κ. Δημήτρη Βαρνάβα, Σάκη Γεναρίδη , Γιώργο Γιαννόπουλο, Γιώργο Μπουλμπασάκο και Ανδρέα Ξάνθο πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση:

“Είναι γνωστή η υπόθεση της μεταμεσονύκτιας εφόδου Εισαγγελέα με πλήθος αστυνομικών στο Νοσοκομείο Βόλου προκειμένου να ελέγξουν τους εφημερεύοντες γιατρούς. Το περιστατικό συνέβη πριν ένα περίπου χρόνο. Επακολούθησε επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στον «τόπο του εγκλήματος», ο οποίος επικαλέστηκε εγκύκλιο του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Σούρλα προκειμένου να δώσει μια προσωρινή κάλυψη, μέχρις ότου λύσει οριστικά τους γρίφους του εφημεριακού.
Καμιά λύση δεν έδωσε στο δουλοκτητικό σύστημα εφημέρευσης ο κ. Αβραμόπουλος. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις καθώς και μία ετήσια παράταση στην εφαρμογή του 48ωρου. Πλην όμως ο Εισαγγελέας Βόλου έδωσε τη δική του «λύση», ασκώντας ποινική δίωξη και παραπέμποντας 20 γιατρούς για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απάτης σε βάρος του δημοσίου.
Ο Υπουργός Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένος στα μάτια των γιατρών και της κοινωνίας. Αντικαθιστά τη σοβαρή συζήτηση για τη λύση οξύτατων προβλημάτων με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Υποκαθιστά τις άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις με τροπολογίες που μεταθέτουν τα ζητήματα σε βάθος χρόνου. Βλέπει το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει χαριεντιζόμενος με τους μεγαλοεπενδυτές, στους οποίους παρέχει υπηρεσίες διαφημιστή και φροντίζει να εξασφαλίζουν κάθε διευκόλυνση ώστε να αλώσουν εξ ολοκλήρου το ΕΣΥ.
Η υπόθεση του Βόλου αποτελεί το προανάκρουσμα ανάλογων καταστάσεων σε κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας. Πρέπει άμεσα, σοβαρά και υπεύθυνα ο Υπουργός Υγείας ν΄ αντιμετωπίσει την ανάγκη αναμόρφωσης του σημερινού καθεστώτος εφημεριών που κρατά ομήρους τους γιατρούς και «κάνει λάστιχο» τη ζωή τους. Να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μείωσης της υπερωριακής απασχόλησης, αναβάθμισης του μισθολογίου, εφαρμογής ενιαίων προτύπων εφημέρευσης ανά ζώνη, λειτουργίας αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, θεσμοθέτησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γενναίας χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας με διπλασιασμό των δημοσίων δαπανών υγείας.
Αυτά πρέπει να γίνουν για να μην έχουν οι εισαγγελείς «πεδίο δράσης» στα νοσοκομεία.
Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις Γιατρών οφείλουν να αντιδράσουν σθεναρά σ΄ αυτές τις διαλυτικές εξελίξεις. Πλην όμως η υγεία δεν είναι υπόθεση αποκλειστικά των γιατρών. Οι πολίτες, οι κοινωνικοί, οι συνδικαλιστικοί και οι πολιτικοί φορείς, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα της υγείας σε πρόβλημα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος. Πρέπει να εξαναγκάσουν τον Υπουργό Υγείας ν΄ ασχοληθεί σοβαρά με την εξεύρεση λύσεων σε χρόνια προβλήματα που παρουσιάζουν τραγικές εξάρσεις, πολλές φορές καταστροφικές για την υγεία των πολιτών, αλλά και για την υπόσταση και την αξιοπρέπεια των γιατρών”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου