ΤΟΠΙΚΑ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: «Γαλάζιος εμφύλιος» μετά την κάλπη

φοιτητικεσ-εκλογεσ-γαλάζιος-εμφύλι-851206

Την υποβόσκουσα επί μήνες κόντρα μεταξύ μελών της ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας και της «γαλάζιας» φοιτητικής παράταξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έφεραν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Απριλίου στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Στον απόηχο των φοιτητικών εκλογών, η δήλωση του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Βόλο Μπάμπη Παπαδόπουλου, ο οποίος απέδωσε την αναμενόμενη, όπως είπε, ήττα της παράταξης στον «πόλεμο» που δέχθηκε από την τοπική ΟΝΝΕΔ προκάλεσε ανοιχτή σύγκρουση.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αν και κατόρθωσε να ανακτήσει χαμένος έδαφος –ήταν η τρίτη κατά σειρά παράταξη μετά την ΠΑΣΠ και την Π.Κ.Σ. το 2007- βρέθηκε προχθές στη δεύτερη θέση, με την ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου να διατηρεί την πρωτιά με ξεκάθαρο προβάδισμα.
Από τα πρώτα σχόλια του Μπάμπη Παπαδόπουλου, με την έκδοση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων των προχθεσινών εκλογών, ήταν ότι η παράταξη μπορεί να πέτυχε το στόχο που είχε θέσει, να ξεπεράσει το όριο των 500 ψήφων, ωστόσο, είχε βέβαιη την ήττα. Η βεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποδόθηκε στις κυβερνητικές επιλογές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά στην «τελείως αντίστροφη χάραξη πορείας της ΟΝΝΕΔ σε ό,τι αφορά στις φοιτητικές εκλογές».
Χθες το πρωί ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επέμεινε στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας ότι η διαμάχη ξεκίνησε έπειτα από προσωπική κόντρα του ίδιου και του Αργ. Κοπάνα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Οι προσωπικές διαφορές έλαβαν έκτοτε ευρύτερες διαστάσεις και σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο «στην ΟΝΝΕΔ δημιουργήθηκαν σκληροί πυρήνες, που έβαλαν τρικλοποδιές στη ΔΑΠ».
Σε σκληρό ύφος η αντίδραση από πλευράς της ΟΝΝΕΔ. Πρωτοφανή και επαίσχυντη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αργύρης Κοπάνας την προχθεσινή δήλωση του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καλώντας τον σε άμεση παραίτηση ή προτείνοντας την αποπομπή και εκδίωξή του, «ώστε να απαλλαγεί η παράταξη από την καταστροφική του παρουσία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Συγκεκριμένα, η γραπτή δήλωση του Αργ. Κοπάνα έχει ως εξής: «Με έκπληξη διαβάσαμε στον χθεσινό Τύπο την πρωτοφανή και επαίσχυντη δήλωση του αυτοαποκαλούμενου «γραμματέα» της ΔΑΠ Μπάμπη Παπαδόπουλου, ύστερα από μια ακόμη συντριβή στις φοιτητικές εκλογές, που προσωπικά υπέστη. Είναι μια ήττα (η έκτη κατά σειρά τα τελευταία έξι χρόνια!! όχι βέβαια της Παράταξης, αλλά του ίδιου προσωπικά και κανενός άλλου! Για τον ίδιο, «για όλα φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι»!
Δυστυχώς εκείνος -εδώ και 6 χρόνια- δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο, «εκπροσωπώντας» τη ΔΑΠ και όχι η ΟΝΝΕΔ! Δυστυχώς εκείνος -εδώ και έξι χρόνια- βρίσκεται (αν βρίσκεται) σε καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τους φοιτητές και όχι η ΟΝΝΕΔ! Δυστυχώς για τον ίδιο, αλλά και για την Παράταξη εδώ και έξι χρόνια αποφεύγει να ζητήσει την παραμικρή βοήθεια από την ΟΝΝΕΔ και ουδεμία σχέση έχει με τη μεγάλη Οργάνωσή μας!
Το θράσος του και η αποποίηση των ευθυνών του (κάθε φορά που συνθλίβεται από το εκλογικό αποτέλεσμα) δεν αρκούν για να καλύψουν τη χρονίζουσα ανικανότητά του να εμπνεύσει με τη συμπεριφορά και τη στάση του τους φοιτητές!
Εδώ και έξι χρόνια οδηγεί την Παράταξη στην κατάρρευση, παίζοντας το μεγάλο «παράγοντα» και το μεγάλο «κομματικό στέλεχος» με συνέπεια να διώχνει τους φοιτητές από τη ΔΑΠ.
Η άμεση παραίτησή του ή καλύτερα η αποπομπή και εκδίωξή του θα ανακουφίσουν την Παράταξη και θα την απαλλάξουν από την καταστροφική παρουσία του.
Ο κ. Παπαδόπουλος ξεχνάει ότι τις εκλογές δεν τις κερδίζουν οι ταμπέλες, αλλά πρόσωπα, που εμπνέουν σεβασμό και εμπιστοσύνη!»
Πάντως και ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για θέματα επικοινωνίας Θρασύβουλος Δαλλιάνης, ανέφερε χθες ότι «μια βασική συνιστώσα της ήττας για την παράταξη ήταν η εσωστρέφεια που υπάρχει με την τοπική ΟΝΝΕΔ.»

Εδιναν τα χέρια
Ο «γαλάζιος εμφύλιος» τοπικά βρίσκονταν σε εξέλιξη, την ώρα που οι φοιτητικές παρατάξεις μετρούσαν τα υπέρ και τα κατά της προχθεσινής εκλογικής διαδικασίας. Η επόμενη μέρα βρήκε τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων να σχολιάζουν ήρεμα «κέρδη» και «χασούρες»…
Σε πολιτισμένο κλίμα, το οποίο άλλωστε χαρακτήρισε και την προεκλογική περίοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι δύο πρώτες παρατάξεις «έδιναν τα χέρια».
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τοπικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Θρασύβουλος Δαλλιάνης μετέφερε στην ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου τα συγχαρητήρια της παράταξης για την «καθαρή νίκη που πέτυχαν για δεύτερη χρονιά στις εκλογές και για το ύψιστο πνεύμα πολιτικού πολιτισμού που επικράτησε και φέτος μέσα από την εποικοδομητική ανταλλαγή επιχειρημάτων και θέσεων και κάτω από τη διατήρηση ενός ήρεμου κλίματος.»
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε 12 από 12 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, ψήφισαν 2.480 φοιτητές, έγκυρα ήταν 2.396, ενώ καταμετρήθηκαν 84 άκυρα και 39 λευκά ψηφοδέλτια.
Έλαβαν: ΠΑΣΠ 679 ψήφους (21,8%), ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 541 ψήφους (22,6%), Π.Κ.Σ. 523 ψήφους (21,8%), ΕΑΑΚ 213 (8,9%), ΑΡ.ΕΝ. 97 (4%), Ανεξάρτητες Παρατάξεις 304 (12,7%).
Με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας «χαιρετίζει όλους τους φοιτητές που στήριξαν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια σε κάθε τμήμα.
Η σταθερή ενίσχυση της Πανσπουδαστικής για άλλη μια χρονιά δίνει ελπιδοφόρο μήνυμα για την συνέχιση των αγώνων μας, για να μην εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο στις σχολές, να μπει φρένο στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση πραγματικά δημόσια και δωρεάν, για να μην υπάρχει ούτε ένας νέος ανασφάλιστος!
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας βγαίνει με νέες δυνάμεις από τη μάχη των φετινών φοιτητικών εκλογών. Αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στο σύλλογο του Ειδικής Αγωγής και Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, ενώ είναι δεύτερη στους συλλόγους Δασκάλων, Πολιτικών Μηχανικών και Δικτύων.
Η άνοδος μας γεμίζει ευθύνη, το επόμενο διάστημα θα δώσουμε τη μάχη για την αναζωογόνηση και την ισχυροποίηση του φοιτητικού κινήματος.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου