ΤΟΠΙΚΑ

Ευνοϊκές φέτος οι προοπτικές, αλλά…

ευνοϊκές-φέτος-οι-προοπτικές-αλλά-851206

Οι προοπτικές για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τον πληθωρισμό είναι ευνοϊκές φέτος και οι προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα πρέπει να συνεχιστούν, είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χθες.
«Η πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να συνεχιστεί» είπε ο κ. Γκαργκάνας σε δήλωσή του στη Βουλή.
«Το ίδιο ισχύει και για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για να αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό η ελληνική οικονομία, για να μειωθεί δραστικά η ανεργία και για να διαχέονται τα οφέλη της ανάπτυξης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε όλες τις περιοχές της χώρας» προσέθεσε.
Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται η ανάγκη αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων για να διασφαλιστεί η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Τα προβλήματα συμπεριλαμβάνουν τη μείωση της ανταγωνιστικότητας, η οποία είναι από τους κύριους παράγοντες που συντελούν στα υψηλά ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
«Η συνεχιζόμενη απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ» είπε ο κ. Γκαργκάνας.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Γκαργκάνας αφού επέδωσε την έκθεση για τη νομισματική πολιτική 2006-2007 στην πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.
Στην έκθεση εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 4% για φέτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,4% του ΑΕΠ. Το 2006, ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε κοντά στο 4%.
Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας κατά τη συνέντευξη Τύπου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών «έκλεισε» στο 12,1% του ΑΕΠ το 2006. «Το έλλειμμα αυτό είναι έλλειμμα ρεκόρ» είπε.

Ασφαλιστικό και συγκράτηση μισθών
Στην έκθεση αναφέρεται ακόμα ότι η έγκαιρη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και του συστήματος υγείας είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου οι δημοσιονομικές πιέσεις που θα προέλθουν από τη γήρανση του πληθυσμού, να αντιμετωπιστούν με τρόπο που να είναι κοινωνικά δίκαιος και να μην επηρεάζει δυσμενώς τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου