ΤΟΠΙΚΑ

“Αξιον Εστί” για μια συγκλονιστική συνεργασία…

αξιον-εστί-για-μια-συγκλονιστική-σ-851206

Το παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα και οι επευφημίες του κοινού που κατέκλυσε το Δημοτικό Θέατρο Βόλου, αποτέλεσαν το επισφράγισμα της προχθεσινής μεγαλειώδους συναυλίας, υπό τους ήχους του “Αξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα, που άνοιξε νέες προοπτικές για την Συμφωνική του Βόλου. Η σύμπραξη του κορυφαίου Γιώργου Νταλάρα με τη Συμφωνική Ορχήστρα και την Πολυφωνική Χορωδία του Βόλου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Συμεών Κόγκαν, αποτέλεσε αναμφίβολα κομβική καλλιτεχνική στιγμή στα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής, όπως αποδεικνύει, εξάλλου, η ένθερμη ανταπόκριση του φιλόμουσου κοινού. Ο κορυφαίος ερμηνευτής, ο οποίος εμφανίστηκε αφιλοκερδώς, τιμήθηκε από τον δήμαρχο Βόλου κ. Βούλγαρη για την προσφορά του, με συμβολικό αντίγραφο της Αργούς και την ευχή να αποτελέσει “πολιτιστικό πρεσβευτή στο ταξίδι του μυθικού καραβιού”. Ο Γιώργος Νταλάρας εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο λόγος που έρχομαι εδώ, δεν είναι μόνο οι φίλοι που απέκτησα. Ενας από τους λόγους είστε εσείς το κοινό, διότι στηρίζοντας τις προσπάθειες του δήμου, στην ουσία εσείς είσαστε οι χορηγοί της Συμφωνικής Ορχήστρας, της “Εστουδιαντίνας”, της Πολυφωνικής Χορωδίας”. Ο Γιώργος Νταλάρας τόνισε παράλληλα ότι “έργα σαν το “Αξιον Εστί” έχει μεγάλη σημασία να παίζονται και να ακούγονται, γιατί μέσα σε λίγες σελίδες υψηλής τέχνης ποιητικής, μπορεί κανείς να διαβάσει τον κόσμο ολόκληρο. Είναι υποχρέωσή μας να μεταφέρουμε διαρκώς, όσο μπορούμε, αυτό τον λόγο σε μια εποχή που αρέσκεται στα έτοιμα, στα φτηνά και τα περίεργα. Σας ευχαριστώ και θα είμαι πάντα δίπλα σας” κατέληξε ο κορυφαίος ερμηνευτής υπό τις επευφημίες του πολυπληθούς ακροατηρίου.
Το κοινό επικρότησε, παράλληλα, την επί σκηνής παρουσία του Συμεών Κόγκαν, επί σειρά ετών μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, ο οποίος τιμήθηκε επίσης από τον δήμαρχο Βόλου, δηλώνοντας εμφανώς συγκινημένος “σας ευχαριστώ πολύ. Η καρδιά μου βρίσκεται στο Βόλο”. Στο έργο και την μεγάλη καλλιτεχνική προσφορά του Γιώργου Νταλάρα αλλά και του μαέστρου Συμεών Κόγκαν, ο οποίος διηύθυνε τιμής ένεκεν την συναυλία, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο πρόεδρος του ΚΟΔΒ και της Συμφωνικής κ. Τσαμπρινός, καθώς επίσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής κ. Μαραγκόπουλος, αναλύοντας το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της βραδιάς. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αυλαία άνοιξε με την παρουσία της Συμφωνικής Νέων κι όπως δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Κόγκαν “ χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε και δείξαμε την Συμφωνική Νέων η οποία αναγεννήθηκε. Είναι ένα διαμάντι που πρέπει να το βοηθήσουμε να μεγαλώσει. Χαίρομαι επίσης που ακούστηκε και πάλι η Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου και η σημερινή συναυλία έδειξε ότι μπορούμε να φέρουμε πολύ χαρά στον κόσμο και ευτυχία” προσέθεσε.
Η προχθεσινή συναυλία, όπου ήταν αφηγητής ο γνωστός σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, έθεσε στο επίκεντρο τις τοπικές δυνάμεις, τον Βασίλη Αγροκώστα ως ψάλτη, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη ως σολίστ στο σαντούρι, την Συμφωνική του Βόλου που επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, την Πολυφωνική Χορωδία που αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα. Η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό την διδασκαλία του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα, απέσπασε πολύ θετικά σχόλια για την εμφάνιση στο “Αξιον Εστί”, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κόγκαν πρότεινε την εμφάνιση της χορωδίας στο Ροστώβ, όπου διευθύνει την αντίστοιχη Συμφωνική Ορχήστρα. Η προχθεσινή συνένωση καλλιτεχνικών δυνάμεων υπό τους ήχους του “Αξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, σφράγισε με δυνατά συναισθήματα τις ψυχές των συμμετεχόντων κι όπως δήλωσε στον “Τ” ο Βασίλης Αγροκώστας “είναι μεγάλη στιγμή για μένα το γεγονός ότι τραγούδησα αυτό το συμφωνικό έργο στην πόλη μου, με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Συμεών Κόγκαν ως μαέστρο, την Συμφωνική και την Πολυφωνική του Βόλου. Τι άλλο μπορεί να επιθυμήσει ένας καλλιτέχνης;” κατέληξε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου