ΤΟΠΙΚΑ

Ιράκ η 5η τραγική επέτειος με 500.000 ΚΕΡΙΑ και 3.000 δισ. ΔΟΛΑΡΙΑ

ιράκ-η-5η-τραγική-επέτειος-με-500-000-κερια-κα-851206

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης σημειώνει στην εισαγωγή της Πάπισσας Ιωάννας ότι: «Κοινή η τύχη του κακοποιού με τον άριστο ή τον αγαθοεργό, διότι απολαμβάνουν και οι δύο στον ίδιο βαθμό τη δημοσιότητα». Τόσο απέραντη η τρέλα του «πλανητάρχη» Τζώρτζ Μπους, που επιβεβαιώνει και υπερβαίνει τη ρήση του Ροΐδη, αφού με τον αμαρτωλό πόλεμό του στο Ιράκ επέτυχε τόση δημοσιότητα, όσο κανένας άλλος εγκληματίας στην ιστορία.
Πριν από την εισβολή του 87% των Αμερικανών αγνοούσε σε ποιο σημείο του χάρτη βρισκόταν το Ιράκ. Μετά την έναρξή του το ποσοστό κατέβηκε στο 65% και, μετά από τους 3.500 σκοτωμένους στρατιώτες τους, είχε κατέβει στο 59%. Αλλά το πιο απίστευτο είναι τώρα, που έχουν περάσει 5 χρόνια και που στην τούρτα της 5ης τραγικής επετείου η πλειοψηφία τους αγνοεί ότι:

1. Ο πόλεμος στο ΙΡΑΚ συμπλήρωσε την Κυριακή 23 Μαρτίου τους 4.000 νεκρούς, (οι περισσότεροι νέοι των 19-20 ετών), 1.000 βοηθητικούς συμπατριώτες της επιμελητείας και 30.000 τραυματίες, από τους οποίους οι 14.000 θα είναι βαριά ανάπηροι μέχρι τις τελευταίες μέρες τους.

2. Για ανακούφισή τους στην άδικη αυτή εκστρατεία το πεντάγωνο κινητοποίησε -εθελοντές και μη- 130.000 άνδρες, που ενώ δεν είναι επιστρατευμένοι, προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες στους 160.000 ένστολους.

3. Ο πόλεμος αυτός ξεπέρασε σε διάρκεια όλους τους αμερικανικούς πολέμους: των Βορείων με τους Νοτίους, τον 1ο και το 2ο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και εκείνον του Βιετνάμ.

4. Ο αμερικανός Νομπελίστας οικονομολόγος κ. Πώλ Στίγκλιτζ ανεβάζει σε 3.000 δισ. δολάρια την μέχρι τώρα οικονομική αιμορραγία των ΗΠΑ, πράγμα που επιβεβαιώνει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ενώ άλλοι την υπολογίζουν στα μισά. Αυτοί οι αριθμοί έδωσαν την ευκαιρία στον αρθρογράφο των Τάιμς της Νέας Υόρκης και κήρυκα κατά του πολέμου κ. Πολ Κούγκμαν να γράψει: «ασφαλώς ο πόλεμος αυτός βραχυπρόθεσμα θα ενισχύσει την οικονομία μας».

5. Οι επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία είχαν καταστρεπτικές συνέπειες, όπως στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, στην αγορά των ακινήτων και στις φτωχότερες οικογένειες, τα παιδιά των οποίων για εξασφάλιση τροφής, ένδυσης, στέγης και μισθοδοσίας προσήλθαν σαν εθελοντές – μελλοθάνατοι στην εκστρατεία.

6. Ο αριθμός των Ιρακινών νεκρών δεν ανακοινώθηκε ποτέ, ούτε από τον ΟΗΕ ούτε από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Αυτά τα στοιχεία δεν εμπόδισαν το σύγχρονο Νέρωνα να εορτάσει προχθές την 5 επέτειο του πολέμου του μπροστά σε 500 με δυσκολία επιστρατευμένα άτομα και να δηλώσει ξαδιάντροπα : «Δεν μετανοώ για τον πόλεμο που ξεκίνησα και εκτιμώ ότι η απόσυρση των στρατευμάτων μας θα βοηθήσει την Αλ Κάιντα και το Ιράν».

Υπήρξαν όμως και οι πιστοί ομοϊδεάτες του αρχικακούργου προέδρου τους, που τον χειροκρότησαν, παρηγορούμενοι ότι στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν 52.000 συμπατριώτες τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου