ΤΟΠΙΚΑ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Καταστροφές σε Σκόπελο – Μηλίνα

πυρκαγιεσ-καταστροφές-σε-σκόπελο-μ-851206

Οδυνηρές μνήμες του περσινού Αυγούστου ξύπνησαν οι χθεσινές μεγάλες πυρκαγιές στη Μαγνησία, πριν καλά – καλά φύγει ο χειμώνας. Παρατεταμένη ανομβρία και πρωτοφανούς ταχύτητας άνεμοι αποδείχθηκαν εύφλεκτες και καταστροφικές συνθήκες.
Οι θυελλώδεις άνεμοι που σάρωναν χθες ολόκληρη τη Μαγνησία, σε συνδυασμό με την εγκληματική αμέλεια ανθρώπων της υπαίθρου, είναι οι αιτίες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίουν από χθες το απόγευμα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στα πιο τουριστικά τμήματα του Νομού. Πιο συγκεκριμένα σε πλήρη εξέλιξη βρισκόταν χθες το βράδυ οι πύρινες γλώσσες στη θέση Κοκαλέϊκα, ανάμεσα σε Μηλίνα και Τρίκερι, καθώς και στον πανέμορφο Αγνώντα Σκοπέλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι καταστροφικές πυρκαγιές, που είχαν αποτεφρώσει μέχρι αργά χθες το βράδυ δεκάδες στρέμματα πευκόφυτων περιοχών, οφείλονται σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σε αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα σε καύση κομμένων και ξερών κλαδιών. Τουλάχιστον αυτό ισχύει για την πυρκαγιά στη Σκόπελο, που τις νυχτερινές ώρες έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και την κατοικημένη περιοχή του νησιού. Η εκδοχή των αγροτικών και άλλων εργασιών ως αιτία των πυρκαγιών ενισχύεται και από το γεγονός της έκρηξης πυρκαγιών χθες τις μεσημβρινές ώρες σε Σούρπη, Ζαγορά, Μακρυράχη και Δράκεια, οι οποίες ευτυχώς τέθηκαν υπό έλεγχο μετά από την άμεση αντίδραση των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι κατά το διάστημα που εξερράγησαν οι πυρκαγιές, δηλαδή λίγο μετά τις 2.30 μετά το μεσημέρι έπνεαν στη Μαγνησία άνεμοι ταχύτητας 53,1 χιλιόμετρα την ώρα!
Δυστυχώς οι δύο πυρκαγιές σε Μηλίνα και Σκόπελο λόγω της ταχύτητας των ανέμων εξαπλώθηκαν αστραπιαία, με αποτέλεσμα να είναι ακατόρθωτος ο έλεγχός τους τις βραδινές ώρες, όταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν ατελέσφορη μάχη με τις φλόγες μέχρι τα ξημερώματα.
Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Τσαμπάζης, μιλώντας στο Ταχυδρόμο, εξέφρασε φόβους ιδιαίτερα για την περιοχή της Σκοπέλου, λέγοντας τα εξής: «Αν στη Σκόπελο αλλάξει η φορά των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα το οποίο απευχόμαστε, είναι πιθανό να κινδυνεύσει ακόμα και η κωμόπολη της Σκοπέλου ή οι γύρω κατοικημένες περιοχές».

Δύσκολη νύχτα
στη Σκόπελο
Οι νότιοι άνεμοι ταχύτητας περίπου 60 χιλιομέτρων την ώρα οδηγούσαν χθες όλη τη νύχτα τις καταστροφικές φλόγες στην καρδιά του πανέμορφου πευκοδάσους του Αγνώντα και του Στάφυλου στη Σκόπελο. Έντονες ήταν χθες το βράδυ οι ανησυχίες των αρμοδίων ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε περίπτωση αλλαγής της φοράς των ανέμων, θα κινδυνεύσει άμεσα και η ίδια η κωμόπολη της Σκοπέλου.
Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στις 5:30 το απόγευμα σήμανε συναγερμός τόσο στο νησί, όσο και στη Νομαρχία Μαγνησίας. Τις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς η άνιση μάχη με τις γιγαντιαίες φλόγες δόθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης του πυροσβεστικού σταθμού Σκοπέλου και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούσαν να ελέγξουν το μέτωπο μήκους οκτώ χιλιομέτρων! Σύμφωνα με εκτιμήσεις ντόπιων, «αν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν κοπάσουν οι άνεμοι, η φωτιά ή θα σταματήσει στη θάλασσα ή θα γυρίσει προς το χωριό και τότε τα πράγματα θα γίνουν καταστροφικά».
Χθες το απόγευμα, αμέσως μετά τα άσχημα νέα από τη Σκόπελο, ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθανάσιο Νάκο, αποφάσισαν να στείλουν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης με στρατιωτικό ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, το οποίο μετέβη στο νησί χθες το βράδυ, μεταφέροντας πυροσβέστες.
Επίσης με απόφαση του Νομάρχη Μαγνησίας επιτάχθηκε επιβατικό πλοίο του εφοπλιστή κ. Αγούδημου, με το οποίο τα μεσάνυχτα αναμένεται να αποχωρήσουν από το λιμάνι του Βόλου έξι πυροσβεστικά οχήματα, δύο μπουλντόζες για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δύο φορτωτές, καθώς και αξιόλογη δύναμη πυροσβεστών. Ενισχύσεις υπήρξαν και από πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης από Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Καταστροφική
η φωτιά στη Μηλίνα

Η πυρκαγιά στη Μηλίνα εκδηλώθηκε περίπου στις 4:00 το απόγευμα στην περιοχή Χονδρή Άμμος κοντά στην περιοχή Κοκαλέϊκα. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή ανέπτυξε μεγάλο μέτωπο περίπου έξι χιλιομέτρων. Άμεσα αντέδρασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, η οποία απέστειλε 10 πυροσβεστικά οχήματα και 25 πυροσβέστες στην περιοχή, οι οποίοι ρίχτηκαν αμέσως στη μάχη της κατάσβεσης. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσκόλευαν οι ισχυρότατοι άνεμοι, καθώς και το ότι η φωτιά εξελίχθηκε σε τρία μέτωπα. Τις βραδινές ώρες η πυρκαγιά στη περιοχή της Μηλίνας ήταν σε ύφεση, αφού κόπασαν οι άνεμοι και έφτασε και στο μέτωπο της ασφάλτου, στο δρόμο προς το Τρίκερι, με αποτέλεσμα να ανακοπεί προσωρινά. Πάντως η πυρκαγιά στη Μηλίνα μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ελεγχθεί, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την αναζωπύρωσή της. Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες χθες είχαν αποτεφρωθεί στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 300 στρέμματα ελαιοπερίβολων αλλά και μεγάλη δασική έκταση χαμηλής βλάστησης. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμειναν όλη τη νύχτα στη περιοχή, δίνοντας μάχη με τις φλόγες. Να σημειωθεί ότι στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος οι κάτοικοι της περιοχής και το προσωπικό με μηχανήματα από το Δήμο Σηπιάδας.
Ο επικεφαλής της πολιτικής Προστασίας κ. Τσαμπάζης σε δήλωσή του χθες στο Ταχυδρόμο, τόνισε ότι «η μάχη της Σκοπέλου είναι εξαιρετικά δύσκολη και η νύχτα θα είναι μακρά και επίπονη». Πάντως οι αρμόδιοι είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις χθεσινές μεγάλες πυρκαγιές στη Μαγνησία, την εξάπλωση των οποίων αποδίδουν στους ισχυρούς ανέμους αλλά και στην παρατεταμένη ανομβρία, η οποία έχει οδηγήσει στην αποξήρανση της βλάστησης και του εδάφους, με αποτέλεσμα την εύκολη εξάπλωση των πυρκαγιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου