ΤΟΠΙΚΑ

Χρήστος Νικολόπουλος: Θέλουν τραγούδια χωρίς “ταυτότητα”

χρήστος-νικολόπουλος-θέλουν-τραγούδ-851206

Σαράντα χρόνια μουσικής δημιουργίας συμπληρώνει αισίως Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος θα εμφανιστεί αύριο στην “Νυχτωδία” στις 11.30 το βράδυ. Συνοδοιπόροι στην αυριανή μουσική συνάντηση με το κοινό του Βόλου είναι η Μαρία Σπυροπούλου, ο Ηλίας Μακρής και δύο νέοι ερμηνευτές, η Ιωάννα Ρόδου και ο Γιώργος Αιγιώτης, που θα ανατρέξουν σε παλιότερες και νεότερες δημιουργικές στιγμές του κορυφαίου συνθέτη. Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος έχει σφραγίσει το λαϊκό τραγούδι με τις επιτυχίες του («Υπάρχω», «Αγριολούλουδο», «Στων αγγέλων τα μπουζούκια», «Ζήλεια μου», «Της καληνύχτας τα φιλιά», «Μία είναι η ουσία», «Νταλίκες», «Έκανες το λάθος», «Κάτσε καλά», «Νύχτα στάσου», «Αγάπησέ με» κ.ά.,) θα παρουσιάσει το πλούσιο συνθετικό του έργο, καθώς και γνωστά τραγούδια άλλων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.
Μιλώντας στον “Τ” ο συνθέτης των μεγάλων επιτυχιών υπογραμμίζει ότι τάσσεται συνειδητά υπέρ του καλού λαϊκού τραγουδιού, κρατώντας άμυνα στην “επέλαση” των εφήμερων σουξέ. “Εχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις εταιρίες δίσκων, που μας θεωρούν παλιότερης γενιάς, ενώ εμείς κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της κάθε εποχής, απλώς κρατούμε μια άμυνα στο θέμα της ποιότητας”, επισημαίνει ο ίδιος για να προσθέσει ότι “το καλό λαϊκό τραγούδι, αυτό που μέχρι τώρα άφησε το στίγμα του, δεν θα χαθεί, δεδομένου ότι όλοι στηρίζονται σε αυτό”. Η θετική άποψή του για τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της περιοχής αποτυπώνεται στην φράση “έχω πάρα πολύ καλή εντύπωση για το Βόλο” που καθιστά παράλληλα σαφές ότι η ποιότητα έχει πάντα θέση στις καρδιές των ευαίσθητων ακροατών.

-Ευτυχής στιγμή και ζητούμενο για έναν δημιουργό η επικοινωνία με το κοινό σε μια γνώριμη και οικεία περιοχή όπως είναι ο Βόλος;

Οπωσδήποτε είναι πολύ ευχάριστο κι ό,τι καλύτερο όταν μας γίνεται πρόταση να εμφανιστούμε σ ένα αγαπημένο μέρος όπως ο Βόλος, όπου έχουμε και φίλους, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τους φίλους μας και να κάνουμε και την καλλιτεχνική μας εμφάνιση.

-Ποια ηχοχρώματα γεμίζουν τις μουσικές αποσκευές σας στο συγκεκριμένο ταξίδι;
Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα που ερμηνεύουμε στο “Περιβόλι τ ουρανού”, σ έναν ιστορικό χώρο της Αθήνας, με την Μαρία Σπυροπούλου, τον Ηλία Μακρή και δύο νεότερα παιδιά. Το πρόγραμμα που έχουμε “στήσει” συμπεριλαμβάνει και προπολεμικά τραγούδια και δικά μου, όλες τις επιτυχίες και ανθρώπων που πέρασαν από αυτό τον χώρο, αλλά και σημερινά. Παρουσιάζουμε επιλεγμένα τραγούδια, έχοντας πάντα ως στόχο να περάσει καλά ο κόσμος, να ξεχνιέται από τα προβλήματά του και να ψυχαγωγείται.

-Η ζωή και η πορεία σας είναι σύμφυτη με το λαϊκό τραγούδι στην πιο ουσιαστική και αυθεντική του διάσταση, κόντρα στο ρεύμα των εφήμερων σουξέ. Είναι άραγε δύσκολο για έναν δημιουργό να βρει ερεθίσματα σε εποχές όπου οι εικόνες και τα γεγονότα εναλλάσσονται με γρήγορους ρυθμούς;

Δεν είναι δύσκολο να βρει ερεθίσματα ένας δημιουργός. Βρίσκει ερεθίσματα από τη στιγμή που έχει και το ταλέντο, ώστε να αναπαράγει αυτά τα ερεθίσματα σε μουσικές και σε τραγούδια. Το δύσκολο είναι να κάνει την αντίσταση στην οποία αναφερθήκατε, αυτή που κάνω εγώ, διότι όπως ξέρετε, όλοι είναι μέσα σ έναν κύκλο, όπου κινείται ένα είδος τραγουδιού, το οποίο είναι εφήμερο. Είναι κάποια τραγούδια τα οποία διαρκούν έξι μήνες, ένα χρόνο το πολύ και δυστυχώς πολλά μέσα ενημέρωσης, όχι όλα βέβαια, τα προβάλλουν, με αποτέλεσμα εμείς που επιμένουμε στο καλό τραγούδι, κατά την άποψή μου, να κινδυνεύουμε πολλές φορές να μας παρεξηγήσουν ή να μας αφήσουν απ έξω.

-Εχετε έρθει αντιμέτωπος δηλαδή με την άρνηση των εταιριών δίσκων;
Εχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις εταιρίες δίσκων που μας θεωρούν παλιότερης γενιάς, ενώ εμείς κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της κάθε εποχής, απλώς κρατούμε μια άμυνα στο θέμα της ποιότητας. Διαλέγουμε τον στίχο καλύτερα, έχουμε μια αναλογική γραμμή λίγο καλύτερη από τους άλλους, δεν είναι “κονσέρβες” με λίγα λόγια τα τραγούδια μας. Αυτή η άποψη λοιπόν έχει πολλές φορές και την άρνηση των εταιριών, δυστυχώς.

-Ως δημιουργός, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πώς βλέπετε το μέλλον του τραγουδιού; Οι ξενόφερτες επιρροές δημιουργούν κλίμα ανησυχίας σε σχέση με τη διατήρηση των ελληνικών ηχοχρωμάτων;

Νομίζω πως οι περισσότερες εταιρίες, οι οποίες είναι πολυεθνικές, δεν ενδιαφέρονται για την παράδοσή μας, που είναι πλούσια. Κατόπιν αυτού δεν τους ενδιαφέρει να έχει και κάποια ταυτότητα το ελληνικό τραγούδι. Πιστεύω πως είναι άγνωστο το μέλλον του τραγουδιού. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει, το σίγουρο όμως είναι ότι το λαϊκό τραγούδι, αυτό που μέχρι τώρα άφησε το στίγμα του, δεν θα χαθεί, δεδομένου ότι όλοι, σε όλους τους χώρους, μετά από μια ορισμένη περίοδο στηρίζονται σε αυτό.

-Μιλώντας για το μέλλον, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ρωτήσω προς ποια κατεύθυνση σας οδηγούν τα συνθετικά και εν γένει καλλιτεχνικά σας βήματα…

Η τελευταία μου δουλειά είναι με τον Πασχάλη Τερζή που έγινε χρυσή και τώρα πάει για πλατινένια. Αυτή την περίοδο είμαι και πάλι στο στούντιο για μια ζωντανή ηχογράφηση από το “Περιβόλι τ ουρανού” με το πρόγραμμά μας, το οποίο θα βγει σε διπλό cd που θα κυκλοφορήσει μέχρι το Πάσχα.

-Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν κι άλλες εμφανίσεις στο Βόλο;
Σίγουρα, θα έρθουμε και αργότερα για συναυλίες. Αλλωστε έχω πάρα πολύ καλή εντύπωση για το Βόλο. Η πολιτιστική κίνηση της πόλης είναι πλούσια και γενικώς οι δραστηριότητες που αναπτύσσει ο δήμος είναι πολύ αξιόλογες. Ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης είναι κι αυτός άνθρωπος του πολιτισμού, είναι υπέρ του πολιτισμού και είμαι πολύ αισιόδοξος για την περιφέρειά σας, ότι θα γίνουν πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα και στο μέλλον.

-Πόσο έχει αλλάξει την οπτική αλλά και την γενικότερη φιλοσοφία σας η μακρά, επιτυχημένη θητεία σας στο χώρο της μουσικής έκφρασης και δημιουργίας;
Δεν έχω αλλάξει καθόλου ως άνθρωπος. Είμαι όπως ήμουνα, προσπαθώ να διατηρήσω αυτό που δημιούργησα τόσα χρόνια και δεν έχω κανένα λόγο ν αλλάξω τώρα. Και οι χώροι που εμφανίζομαι είναι επιλεγμένοι και οι ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάζομαι, έχουν επίσης ποιότητα. Οπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, δεν είναι δυνατόν ν αλλάξω τώρα, αλλά διατηρώ αυτό που δημιούργησα όλα αυτά τα χρόνια, που είναι πάνω από σαράντα.

-Ποιο δημιούργημά σας, από τον τεράστιο κύκλο των επιτυχιών σας, θα χαρίσετε στους πολυπληθείς Βολιώτες φίλους σας, ενόψει της αυριανής μουσικής συνάντησης;
Θα τους αφιερώσω το τραγούδι “Στων αγγέλων τα μπουζούκια”, γιατί είναι διαχρονικό και μιλάει για πολλά πράγματα που εκφράζουν τον καθένα. Μιλάει στις ψυχές των ανθρώπων, τους θυμίζει πολλά αυτό το τραγούδι και το ’χουμε ανάγκη στις μέρες μας να θυμόμαστε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου