ΤΟΠΙΚΑ

Εκπίπτουν από το εισόδημα

εκπίπτουν-από-το-εισόδημα-851206

Δώδεκα παράθυρα για τη μείωση του φόρου εισοδήματος αφήνει ανοικτά η Εφορία.
Οι δαπάνες που οδηγούν στη μείωση του φόρου εισοδήματος, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά (αποδείξεις, τιμολόγια), είναι οι εξής:
1) ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Αφαιρείται ποσό έως 1.200 ευρώ τον χρόνο και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί της δαπάνης (έκπτωση φόρου έως 240 ευρώ).
2) ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. Αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος το 20% της δαπάνης. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης φόρου για κάθε φορολογούμενο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ.
3) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ σε ασφαλιστικά ταμεία αυτοαπασχολουμένων και αγροτών, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές αναγνώρισης προηγούμενων ετών από όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων. Εκπίπτει όλη η δαπάνη από το φορολογητέο εισόδημα.
4) ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ζωής, περίθαλψης και σύνταξης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εκπίπτει από το εισόδημα ποσό έως 1.200 ευρώ ανά νοικοκυριό (έκπτωση φόρου έως 480 ευρώ).
5) ΕΝΟΙΚΙΟ παιδιών που σπουδάζουν. Αφαιρείται από το εισόδημα ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί του αναγνωριζόμενου ποσού (μέγιστη έκπτωση φόρου 240 ευρώ).
6) ΕΝΟΙΚΙΟ που καταβάλλεται από φορολογούμενο ο οποίος μετατίθεται ή μετακομίζει στην περιφέρεια. Αφαιρείται από το εισόδημα ποσό έως 300 ευρώ μηνιαίως.
7) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ φυσικού αερίου, ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματος τηλεθέρμανσης, οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος κ.λπ. Εκπίπτει από το εισόδημα το 20% της δαπάνης έως το ποσό των 700 ευρώ (μέγιστη έκπτωση φόρου 280 ευρώ).
8) ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ, ξένων γλωσσών, Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μαθήματα. Εκπίπτει για κάθε φορολογούμενο και για κάθε παιδί του ποσό έως 1.200 ευρώ και η έκπτωση φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20% επί της δαπάνης (μέγιστη έκπτωση φόρου 240 ευρώ).
9) ΤΟΚΟΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Για δάνεια που συνήφθησαν έως τις 31/12/2002 εκπίπτει από το εισόδημα το σύνολο των τόκων για κατοικία έως 120 τ.μ. (χωρίς όριο επιφάνειας για τα δάνεια έως το 1999). Για μεταγενέστερα δάνεια εκπίπτει το 20% των τόκων από τον φόρο.
10) ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ. Αναγνωρίζονται από την Εφορία ποσά άνω των 100 ευρώ και αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα.
11) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΕΤΟΧΙΚΑ Η ΜΕΙΚΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που έχουν διακρατηθεί για μία τριετία. Αφαιρείται από το εισόδημα το 25% της δαπάνης, με μέγιστο ποσό έκπτωσης από το εισόδημα τα 3.650 ευρώ.
12) ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ από το εισόδημα το 40% των δαπανών για συνολική δαπάνη έως 20.000 ευρώ που αφορούν σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, αμοιβές διατροφολόγων, διαιτολόγων, δίδακτρα για σχολές πολεμικών τεχνών, χορού και ρυθμικής γυμναστικής, ωδεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα μασάζ, κομμωτήρια, ομοιοπαθητικούς ιατρούς, λογοθεραπευτές, εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες (εκτός φαστ φουντ και εστιατόρια ξενοδοχείων), καφετέριες, κέντρα διασκέδασης, ελαιοχρωματιστές, παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού και εξαερισμού και γενικά επαγγέλματα που αφορούν σε επισκευή και συντήρηση κατοικιών και οι μεσίτες ακινήτων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου