ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη του νερού στο Βελεστίνο

μάχη-του-νερού-στο-βελεστίνο-851206

Σε φύλλο ημερησίας εφημερίδας του Βόλου την 19/3/08 καταχωρήθηκε δημοσίευμα με το οποίο αναφέρεται ύπαρξη μόλυβδου στο πόσιμο νερό του Βελεστίνου.
Η πληροφορία, σύμφωνα με τα γραφόμενα, στηρίζεται σε δήλωση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φερών κας Λαΐτσου και αναφέρει τον εντοπισμό μολύβδου 28mg/l έναντι του ανώτατου επιτρεπτού ορίου αυτού που είναι 25mg/l. Η πραγματική κατάσταση στην προκειμένη περίπτωση έχει ως εξής: Στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου της ποιότητας του νερού στα δίκτυα ύδρευσης του δήμου και συγκεκριμένα κατά την δειγματοληψία της 14/2/2008 διαπιστώθηκε, σε ένα δείγμα εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Βελεστίνου οριακή υπέρβαση, ως προς το μόλυβδο στα 28mg/I έναντι του επιτρεπτού ορίου των 25mg/l. Καθοριστικής σημασίας πάντως είναι το γεγονός ότι το δείγμα πάρθηκε από εσωτερικό κρουνό οικιακής παροχής, όπου η υπέρβαση του μολύβδου ενδεχομένως να οφείλεται «σε μετανάστευση» του συγκεκριμένου στοιχείου (μόλυβδος) και κατ΄ επιρροή από τα χρησιμοποιημένα υλικά κατασκευής και συγκόλλησης των σωληνώσεων της συγκεκριμένης οικιακής υδραυλικής εγκατάστασης και ως εκ τούτου το συγκεκριμένο δείγμα δεν αντιπροσωπεύει την ποιότητα του νερού του δικτύου ύδρευσης του Βελεστίνου.
Κατόπιν αυτού και προκειμένου να διενεργηθεί πλέον λεπτομερής έλεγχος της ποιότητας του ως άνω αναφερόμενου νερού, αρμόδιο χημικό εργαστήριο σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου (ΔΕΥΑΦ) προέβη στις 27/2/2008 σε νέες δειγματοληψίες από τις τρεις (3) υδρευτικές γεωτρήσεις του υδροδοτικού δικτύου Βελεστίνου. Τα αποτελέσματα αυτών βρέθηκαν εντός του επιτρεπτού ορίου με συγκεντρώσεις μολύβδου 14mg/l. Με βάση τα πορίσματα αυτών των εξετάσεων και ενόψει του γεγονότος ότι σε όλο το δίκτυο διανομής νερού, δεν υπάρχουν μολυβδοσωλήνες ή άλλα υλικά-(υδραυλικά κλπ.) που να περιέχουν μόλυβδο, το περιστατικό της ανίχνευσης των 28 mg/l μολύβδου αποδεικνύεται ότι είναι μεμονωμένο και αφορά σε φαινόμενα «μετανάστευσης» μολύβδου, που επηρεάζονται από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του εσωτερικού δικτύου της συγκεκριμένης ιδιωτικής οικιακής παροχής, στοιχεία που εμφανίζονται μετά τον υδρομετρητή, όπου και σταματά η ευθύνη του δήμου σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του νερού.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου (ΔΕΥΑΦ) λειτούργησε στην συγκεκριμένη περίπτωση άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία ως προς την ποιότητα του νερού που διατίθεται προς κατανάλωση.
Γεγονός πάντως παραμένει ότι κάθε παροχή νερού -πολλές φορές ακόμα και μέσα στο ίδιο εσωτερικό δίκτυο μιας κατοικίας- μπορεί να εμφανίσει κατά περίπτωση υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ανάλογα με τα υλικά κατασκευής και συγκόλλησης του δικτύου, την χρονική διάρκεια που το νερό παρέμεινε στάσιμο στις σωληνώσεις κλπ. χωρίς όμως να μπορεί η αρμόδια Υπηρεσία Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου (ΔΕΥΑΦ), όπως και κάθε ΔΕ Υ Α να βοηθήσει, δεδομένου ότι σε όσες αναλύσεις και αν προβεί δεν μπορεί να καλύψει την κάθε μία ιδιωτική παροχή ξεχωριστά, ούτε και να διασφαλίσει τις διακυμάνσεις που μπορεί να υπάρχουν ακόμα και στην ίδια παροχή. Ας σημειωθεί ότι η ίδια βρύση μπορεί, μόλις άνοιξε μετά από μια περίοδο κάποιων ωρών που δεν χρησιμοποιήθηκε, να παρουσιάσει υψηλές συγκεντρώσεις μολύβδου, ενώ μετά από 2-3 λεπτά συνεχόμενης ροής οι συγκεντρώσεις να πέσουν στα φυσιολογικά επίπεδα). Το μόνο που μπορεί και είναι υποχρεωμένη να κάνει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου είναι να διασφαλίσει την ποιότητα του νερού που διανέμει μέχρι τον υδρομετρητή και από εκεί και μετά θα πρέπει ο ίδιος ο καταναλωτής να φροντίσει να διατηρήσει σταθερή και ασφαλή την ποιότητα του νερού που του παροχετεύεται.
Συμπερασματικά, και μετά την παράθεση των παραπάνω αναφερόμενων χημικών αναλύσεων αρμοδίου διαπιστευμένου χημικού εργαστηρίου που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το δείγμα που έδειξε περιεκτικότητα μολύβδου μικρής απόκλισης από τα επιτρεπτά όρια των 25 mg/l ήτοι 28 mg/l δεν αφορά στο νερό του δικτύου ύδρευσης του Βελεστίνου, αλλά ενός εσωτερικού δικτύου ιδιωτικής κατοικίας για λόγους που παραπάνω ειδικότερα αναφέρονται.
Προς τούτο αναφέρουμε ενημερωτικά ότι στο Βόλο πραγματοποιήθηκε στις 12/11/2004 ειδική επιστημονική ημερίδα της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Ν.Α Μαγνησίας με θέμα «Η παρουσία τοξικών στοιχείων στα πόσιμα νερά των οικιακών παροχών» και το πόρισμα της εν λόγω ημερίδας ήταν ότι σε δείγμα 200 οικιακών παροχών στην περιοχή Μαγνησίας, το ποσοστό του μολύβδου υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο. Ανεξαρτήτως όμως όλων των παραπάνω ενεργειών και γενομένων χημικών αναλύσεων, οι εργαστηριακές χημικές εξετάσεις του νερού θα συνεχιστούν για την πλήρη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του Βελεστίνου. Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αντικατάστασης και των υπολοίπων τμημάτων του υπάρχοντος ακόμη παλαιού δικτύου ύδρευσης του Βελεστίνου. Έργο προϋπολογισμού δαπάνης 1.240.000 ευρώ, οπότε με την ολοκλήρωσή του βελτιώνονται οι εν γένει υδρευτικές υποδομές του δήμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου