ΤΟΠΙΚΑ

Το φάντασμα της λειψυδρίας απειλεί τον Αλμυρό

το-φάντασμα-της-λειψυδρίας-απειλεί-το-851206

Εντονη καταγράφεται η ανησυχία μεταξύ των αγροτών του Αλμυρού τον τελευταίο καιρό σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας. Η ανομβρία των τελευταίων μηνών προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό, ο οποίος εντείνεται ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, των λεγόμενων δυναμικών (ποτιστικών) καλλιεργειών.
Αγρότες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή του Αλμυρού δηλώνουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η επόμενη τριετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την περιοχή του Αλμυρού και δεν είναι καθόλου απίθανο πολλοί αγρότες της περιοχής να χάσουν τα νερά τους».
Εδώ και 15 μέρες το σύνολο των αγροτών καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, προκειμένου να ποτίσει τις καλλιέργειες σιτηρών. «Ο κάμπος έχει γεμίσει ποτιστικά καρούλια», δηλώνουν αγρότες της περιοχής, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος. Αν το πότισμα των σιτηρών ξεκίνησε από τώρα και δεν υπάρξει κάποια σημαντική βροχόπτωση μέχρι τις αρχές Απριλίου, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Σιτηρά και καλαμπόκι απορροφούν ήδη μεγάλες ποσότητες νερού.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινούν οι εξαιρετικά υδροβόρες καλλιέργειες της βιομηχανικής ντομάτας και του βαμβακιού, με αποτέλεσμα τα υδατικά αποθέματα να μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Το έργο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, αναγκαίο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και για την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης της περιοχής, πελαγοδρομεί μεταξύ πολιτικών υποσχέσεων, εκπόνησης μελετών και εντάξεων, χωρίς να έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται έργο ζωής για την περιοχή και ήδη πολλοί αγρότες ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να το θέσει σε άμεση προτεραιότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου