ΤΟΠΙΚΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: “Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να αφήσει πίσω του την κεντρώα λογική”

γιωργοσ-φλωριδησ-το-πα-σο-κ-πρέπει-να-851206

Το τρίπτυχο Αξιοκρατία – Ενότητα – Ανανέωση που ανάδειξε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο 8ο συνέδριο, μόλις πριν μία εβδομάδα, θα κριθεί στη συνολική διάταξη του Κινήματος και όχι περιορισμένα στην κατανομή ρόλων και οργάνων.
Αυτό εκτιμά ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του σήμερα στον «Ταχυδρόμο».
Η παρέμβαση – ομιλία του Γιώργου Φλωρίδη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ίσως από τις ελάχιστες που πολυσυζητήθηκαν, διότι ήταν από εκείνους που εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψαν στην Ένωση Κέντρου, για να μιλήσουν επί της ουσίας για το πρόβλημα φυσιογνωμίας που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η όλη συζήτηση για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ μέχρι στιγμής τίθεται σε λάθος βάση, αφού όπως επισημαίνει “χρειάζεται πρώτα η κατάλληλη ατμόσφαιρα και έπειτα σοβαρή και μεθοδική δουλειά, για να υπάρξει ένα πολιτικό αποτέλεσμα που θα εκφράσει, αλλά και θα κάνει πράξη τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας.
Τέλος ο πρώην υπουργός εκτιμά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να αφήσει πίσω του την κεντρώα λογική και να αντιπαλέψει τη συντήρηση μέσα από ένα ριζοσπαστικό – σοσιαλιστικό λόγο.

• Κύριε Φλωρίδη, μιλήσατε στο Συνέδριο “ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει γίνει Ενωση Κέντρου εδώ και πολλά χρόνια, άποψη που ταρακούνησε πολλούς…
Αναφέρθηκα σε μια αντίληψη πολιτικής και σε ένα πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς που έχει χαρακτηρίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να αφήσει πίσω του την κεντρώα λογική μιας παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορείας και να αντιπαλέψει τη συντήρηση μέσα από ένα ριζοσπαστικό-σοσιαλιστικό λόγο. Η κοινωνία μετατοπίζεται ριζοσπαστικά, η πολιτική εγκαλείται σε ανανέωση με σαφές στίγμα και κοινωνικό περιεχόμενο. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει με γρήγορο βηματισμό να ανταποκριθεί σ΄ αυτές τις προκλήσεις. Το σοσιαλιστικό κίνημα πρέπει να ξεχωρίσει από τη συντήρηση, να καταθέσει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία και να ξαναπάρει την πρωτοβουλία κινήσεων για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

• Μπορεί το συνέδριο να αποτελέσει την αφετηρία τερματισμού της κρίσης που ταλανίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Ευελπιστώ ότι με το συνέδριο έκλεισε μια περίοδος διχασμού και έντασης και ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος επανένωσης, ανανέωσης και κυρίως έντονης πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης. Η παρέμβασή μας θα κρίνει και την αποτελεσματικότητα των επιλογών μας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κριθεί φυσιογνωμικά και πολιτικά από τη στάση του στα προβλήματα της κοινωνίας. Από τη δυνατότητά του ταυτόχρονα να περιγράψει και να εμπνεύσει την κοινωνία σε εναλλακτική διέξοδο. Στην ποιότητα και αποτελεσματικότητα της κοινωνικής μας δράσης θα κριθούν και οι νέες πολιτικές μας επιλογές της ενότητας και της ανανέωσης.

• Στη συζήτηση που έγινε μέσα στο ΠΑΣΟΚ , μονοπωλεί η πρόταση συνεργασίας στο ΣΥΝ. Μήπως αυτό αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά στην πολιτική του φυσιογνωμία;
Το θέμα της κεντροαριστερής ενότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι κρίσιμο ζήτημα φυσιογνωμίας και στρατηγικής. Θα συμφωνήσω όμως μαζί σας ότι είναι πρόωρο ζήτημα για τις πολιτικές δυνάμεις που τις αφορά. Η κοινωνία το θέλει. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως και ο ΣΥΝ πρέπει να ωριμάσουν, ν΄ αλλάξουν για να επιτύχουν την στέρεη συνεργασία που θα αλλάξει πραγματικά την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα μας. Χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα, σοβαρή και μεθοδική δουλειά για να φτάσουμε σ΄ ένα πολιτικό αποτέλεσμα που θα εκφράσει αλλά και θα κάνει πράξη τις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας.

• Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαρτάται η όποια προοπτική συνεργασίας μεταξύ των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Θα έλεγα το αντίστροφο, διότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει εκφρασμένη τη θέλησή του για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την προοδευτική διακυβέρνηση. Ο Συνασπισμός χρειάζεται να επεξεργαστεί τις προτάσεις του και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των συμμαχιών του σε κυβερνητικό επίπεδο. Εκτιμώ όμως ότι ένα πολιτικό πινγκ-πονγκ σήμερα είναι ατελέσφορο για την προοπτική της προοδευτικής συνεργασίας. Μέχρι να οδηγηθούμε σε εποικοδομητικά αποτελέσματα, καλό θα είναι να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, πολιτική συμπόρευση στους αγώνες αλλά και δρόμος προγραμματικής αναζήτησης για σύγκλιση.

• Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. περνά τη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του. Οι περισσότεροι σάς ταυτίζουν με τη Ν.Δ. Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε το κλικ… Εχει ευθύνη σε αυτό ο Γ. Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις;
Το θέμα των δυσκολιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, δεν είναι απλοϊκό. Δεν υπάρχει μια διχαστική ερμηνεία –κάποιοι φταίνε και κάποιοι δεν φταίνε – που θα μας λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημά μας είναι βαθύτερο, σχετίζεται με θέματα φυσιογνωμίας και πολιτικής και έχει επιβαρυνθεί με το πολιτικό κόστος μιας μακροχρόνιας διακυβέρνησης. Άρα το θέμα δεν είναι μόνο το ποιος φταίει, αλλά το ποιος βοηθάει, ώστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ξεπεράσει τις ιδεολογικές, πολιτικές και κυβερνητικές του παρεκκλίσεις και να επιστρέψει μ΄ ένα νέο, ριζοσπαστικό, προοδευτικό, σοσιαλιστικό πνεύμα στην πολιτική και στην κοινωνία. Με πρόταση αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας, ριζικά διαφορετικής της συντήρησης, που φέρνει στο επίκεντρο την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Αυτά είναι τα μεγάλα σημερινά αιτούμενα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με βάση τις απαντήσεις του σ΄ αυτά, θα αλλάξει ιστορική σελίδα.

• Τελικά τι σημαίνει για σας η πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μη συμπεριλάβει στο Πολιτικό Συμβούλιο στελέχη που χρημάτισαν σε υπουργικές θέσεις;
Κάθε πρωτοβουλία ανανέωσης καλοδεχούμενη. Είναι βαθειά ανάγκη για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι πολιτικό αίτημα και κοινωνική απαίτηση. Εγώ θα πρόσθετα, νέο αίμα με ριζοσπαστικό πνεύμα.
Ταυτόχρονα το Συνέδριό μας δεσμεύτηκε σ΄ ένα συνθετικό τρίπτυχο: Αξιοκρατία – Ενότητα – Ανανέωση. Αυτό θα κριθεί στη συνολική διάταξη του Κινήματος και όχι περιορισμένα στην κατανομή ρόλων και οργάνων.
Τέλος, εκείνο που θα χαρακτηρίσει πάνω απ΄ όλα τη νέα διάταξη και τα όργανα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι εάν θα υπάρξει σαφές στίγμα, έγκυρη θέση, έγκαιρη τοποθέτηση και ενιαία δράση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου