ΤΟΠΙΚΑ

Εμπαιγμός για την αέρια ρύπανση

εμπαιγμός-για-την-αέρια-ρύπανση-851206

Λίγες ημέρες πριν τη σύγκληση της σύσκεψης για τις κινητοποιήσεις της Μαγνησίας απέναντι στο μείζον πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να προκαλεί…

Η απάντηση «καρμπόν» για τις ευθύνες της Σαχάρας δόθηκε αυτή τη φορά στον Ιατρικό Σύλλογο Βόλου.
Χωρίς σχόλια… ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου θέτει υπόψη των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος την απάντηση που έλαβε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από επιστολή για το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης. Οι εκπρόσωποι των γιατρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΜ Λεων. Μαυρογιάννη, επιφυλάσσονται να θέσουν τα σχόλιά τους στην αυριανή σύσκεψη που συγκαλεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Ο Ιατρικός Σύλλογος, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του από τις μετρήσεις της αέριας ρύπανσης, όπως αυτές εμφανίζονταν στον τοπικό Τύπο, απέστειλε στις αρχές του 2008 επιστολές προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού, το νομάρχη, τους δημάρχους, την ΤΕΔΚ Μαγνησίας και στον τοπικό Τύπο.
Με τις επιστολές αυτές εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που η αυξημένη ρύπανση της ατμόσφαιρας θα έχει στους κατοίκους της περιοχής και καλούσε το Υπουργείο να λάβει μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία των συμπολιτών μας.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αφού παραδέχεται ότι εντοπίζονται υπερβάσεις οριακών τιμών μόνο για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Βόλο, απαντάει με τον ίδιο μονότονο τρόπο, που έχουν συνηθίσει πλέον φορείς και κάτοικοι της Μαγνησίας:
«Μέρος των υπερβάσεων των οριακών τιμών ΑΣ10 οφείλεται σε φυσικά αίτια (π.χ. επαναιώρηση από το έδαφος, θαλάσσια προέλευση ή μεταφορά από Σαχάρα): Η Υπηρεσία δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των τοπικών φυσικών πηγών (επαναιώρηση από τα έδαφος, θαλάσσια προέλευση κλπ.) στις μετρούμενες συγκεντρώσεις των σωματιδίων, παρά μόνο για τη μεταφορά από τη Σαχάρα.
Συγκεκριμένα, για το 2007, για τη σύγκριση με τις οριακές τιμές, έγινε αφαίρεση της συνεισφοράς από τη Σαχάρα κι έτσι, από τις 92 υπερβάσεις της ημερήσιας οριακής τιμής, δικαιολογούνται οι 29 και απομένουν οι 63 (>35), ενώ η ετήσια μέση τιμή από 44 μg/m3 γίνεται 42 μg/m3 (>40 μg/m3). Η αφαίρεση αυτή είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία. (Τα παραπάνω αποτελέσματα θα πρέπει να θεωρούνται μη οριστικά, αφού για καθαρά τεχνικούς λόγους δεν ήταν διαθέσιμα στοιχεία μεταφοράς για το Δεκέμβριο του 2007. Πάντως ενδεχόμενη τροποποίηση αυτών των αποτελεσμάτων θα είναι μικρή ποσοτικά).
Επαναλαμβάνεται ότι η Υπηρεσία δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των τοπικών φυσικών πηγών στις μετρούμενες συγκεντρώσεις των σωματιδίων.
Η συνεισφορά στις συγκεντρώσεις ΑΣ10 των τοπικών φυσικών πηγών και συγκεκριμένων πηγών, όπως τσιμεντοβιομηχανία, αναμένεται να προσδιοριστεί για την πόλη του Βόλου από τη πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε η ΝΑ Μαγνησίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα αναδειχθεί το είδος και η έκταση των μέτρων που θα πρέπει να υιοθετηθούν, αφού μέτρα μπορούν να ληφθούν μόνο για το ανθρωπογενές μέρος του συγκεκριμένου ρύπου.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Υπηρεσίας δεν μπορεί να αξιολογηθεί η συνεισφορά συγκεκριμένης πηγής στις μετρήσεις στον περιβάλλοντα αέρα.»

Για ΑΓΕΤ
Σε ό,τι αφορά δε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην Αγριά, το υπουργείο απαντά ότι έχει προωθηθεί ιεραρχικά προς υπογραφή από τα συναρμόδια υπουργεία.
Με την συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρεται, ενσωματώνονται στη λειτουργία του εργοστασίου Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές βάσει της Οδηγίας IPPC (Ολοκληρωμένος έλεγχος και πρόληψη της ρύπανσης).
Σχετικά με την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Μαγνησία, το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι στην Υπηρεσία του δεν έχει κατατεθεί φάκελος -αίτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτής.
«Ενδεχόμενο αίτημα θα εξετασθεί στα πλαίσια των κατευθύνσεων του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της οικείας Περιφέρειας και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις», καταλήγει.
Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα ανοίξει στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιείται αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στη αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου.
Στόχος είναι να ληφθούν κοινές αποφάσεις, που θα αφορούν στο συντονισμό δράσης και τη μορφή των κινητοποιήσεων για την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.
Η συνάντηση, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο νομάρχης κ. Απ. Παπατόλιας σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τον δήμαρχο Βόλου και τις οικολογικές οργανώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου