ΤΟΠΙΚΑ

Εναγώνιες προσπάθειες συμφιλίωσης

εναγώνιες-προσπάθειες-συμφιλίωσης-851206

Χωρίς σαφές αποτέλεσμα συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ στην Υεμένη ενώ η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο ομάδες συνεχίζεται. Συγκρούσεις δυνάμεων της Φατάχ με εξτρεμιστές στο Λίβανο.
Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Φατάχ υπό την αιγίδα της Υεμένης στην πρωτεύουσα της χώρας Σανάα και θα παραταθούν μέχρι και το Σάββατο σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ύστερα από την σχετική έκκληση του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.
Οι δύο παλαιστιανικές παρατάξεις αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των συνομιλιών. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εκφράζει την ελπίδα του ότι θα βρεθεί λύση αν και δηλώνει ότι οι συνομιλίες δεν έχουν, μέχρι στιγμής, θετικό αποτέλεσμα.
Από τη πλευρά του, ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε προσπαθεί να διευρύνει την ισχύ του στην Λωρίδα της Γάζας, αν και η Φατάχ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αντιδράσει. Η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο στη Γάζα το καλοκαίρι του 2007 ενώ οι σχέσεις της με την Χαμάς είναι τεταμένες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2006.
Μάχες μεταξύ δυνάμεων της Φατάχ και ισλαμιστών εξτρεμιστών μαίνονται στο παλαιστινιακό προσφυγικό στρατόπεδο του Έιν αλ-Χιλουά στο νότιο Λίβανο, κοντά στη Σιδώνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικρατεί ένταση ανάμεσα στην ομάδα Τζουντ αλ-Σαμ και σε ομάδες της Φατάχ με αφορμή την σύλληψη ενός μέλους της αλ-Σαμ και την παράδοσή του στους Λιβανέζους
Οι παλαιστινιακές και οι λιβανέζικές Αρχές δεν έχουν αναφέρει πληροφορίες για απώλειες.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Χαμάς καταγγέλλει ότι, όταν τον Φεβρουάριο περισσότερα από 100 μέλη της πέρασαν τα σύνορα με την Αίγυπτο, συνελήφθησαν και πολλά βασανίστηκαν από τις αιγυπτιακές Αρχές. Οι Αιγύπτιοι, υποστηρίζει η Χαμάς, προσπάθησαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες για τις κινήσεις ανώτατων μελών της Χαμάς.
Εκκλήσεις της Ρωσίας
Τον «απαράδεκτο» αποκλεισμό της Γάζας κατήγγειλε η Ρωσία δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ ζήτησε να τερματιστούν. Ο Ρώσος υπουργός συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα που, από την πλευρά του, τόνισε ότι για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων Παλαιστινίων-Ισραήλ απαιτείται άκρα ηρεμία και τερματισμός των εποικισμών.
Η Ρωσία ενδιαφέρεται να αρχίσει μέσα στο 2008 συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας για τα υψώματα του Γκολάν.
Όπως ακόμη ανακοινώθηκε, η Ρωσία θα διαθέσει στις παλαιστινιακές Αρχές 25 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για την τήρηση της τάξης στη Δυτική Όχθη. Η κίνηση, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Ισραήλ, είναι άλλη μία κίνηση ενίσχυσης του προέδρου Αμπάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου