ΤΟΠΙΚΑ

Αδειος λογαριασμός της διαθήκης ~ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Δ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ !

αδειος-λογαριασμός-της-διαθήκης-του-κ-720124

Χαμένη απόδειξη, Ένορκη Διοικητική Εξέταση και μεγάλη κωλυσιεργία πίσω από το ανενεργό κληροδότημα

Νέες πτυχές σχετικά με τη «θαμμένη» χρυσή διαθήκη με κοινωφελείς σκοπούς, που άφησε ο καταγόμενος από τη Ζαγορά καθηγητής Μαιευτικής και επί 26 έτη διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Αντωνόπουλος, αποκαλύπτονται πίσω από την 14ετή αδράνεια που άφησε ανενεργό το κληροδότημα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Κληρονομητήριο που δεν εκδόθηκε, διότι ουδέποτε κατατέθηκε αίτηση στα αρμόδια δικαστήρια, μία απόδειξη παροχής υπηρεσιών δικηγόρου που… χάθηκε και ποτέ δεν πληρώθηκε από τον δήμο Ζαγοράς με αποτέλεσμα να καταστεί άκυρη, Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη χαμένη απόδειξη που «εξόρισε» δημοτικό υπάλληλο από τη Ζαγορά και ένας λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, από τον οποίο ο δωρητής επιθυμούσε να αγοραστεί ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, αλλά είναι πλέον μηδενικός!

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, πριν αποβιώσει σε ηλικία 102 ετών (1996), συμπεριελάμβανε στη μυστική ιδιόχειρη διαθήκη του δύο επιθυμίες: από λογαριασμό που διατηρούσε στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, 50.000 ελβετικών φράγκων τότε, να αγοραστεί ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, ενώ από τον καταθετικό λογαριασμό του σε Ελβετική Τράπεζα -αγνώστου ύψους- να αγοράζονται ιατρικά μηχανήματα για το Κ.Υ. και το Νοσοκομείο Βόλου μόνο από τους ετήσιους τόκους (!) των χρημάτων που θα μεταφέρονταν από την Ελβετία σε συνάλλαγμα στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και να συντηρείται η βιβλιοθήκη Ζαγοράς. Τίποτε ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, 14 και πλέον χρόνια αργότερα και η βούληση του διαθέτη παραμένει στα χαρτιά.

Χωρίς την έκδοση κληρονομητηρίου -μια διαδικασία, η οποία από τον περασμένο Μάρτιο έχει απλοποιηθεί και απαιτεί από ώρες μέχρι ελάχιστες ημέρες, καθώς πλέον δεν γίνεται δίκη αλλά εκδίδεται διάταξη Ειρηνοδίκη- οι «πόρτες» παραμένουν κλειστές για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος. Γιατί, όμως, τόσα χρόνια δεν εκδόθηκε το κληρονομητήριο;

Σε μία από τις αλλεπάλληλες λογοδοσίες, τις οποίες ζήτησε από τους εκτελεστές της διαθήκης το Γραφείο Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βλέποντας άδειο από ενέργειες τον φάκελο της διαθήκης Αντωνόπουλου, ο νυν δήμαρχος Ζαγοράς Γιώργος Αντώνογλου, ο οποίος είχε οριστεί από τον κληροδότη ως ισόβιο μέλος της επιτροπής, ανέφερε ότι καμία από τις ενέργειες (έκδοση κληρονομητηρίου, μεταφράσεις κ.λπ.) δεν είχαν προχωρήσει.

Οι διαδικασίες της αίτησης έκδοσης κληρονομητηρίου είχαν ανατεθεί στον δικηγόρο της Μητρόπολης Δημητριάδος. «Επρόκειτο να πληρωθώ από το δήμο Ζαγοράς, εδώ και δύο χρόνια, το συμβολικό ποσό των 307 ευρώ για την κατάθεση της αίτησης. Σημειωτέον ότι η ελβετική Τράπεζα για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον καταθετικό λογαριασμό ζητούσε σε μετάφραση στη γερμανική γλώσσα όλα τα έγγραφα. Μετάφραση, την οποία έκανα ο ίδιος αφιλοκερδώς. Για το ποσό της αίτησης, εξέδωσε απόδειξη, όπως μου ζητήθηκε και δεν την πληρώθηκα ποτέ. Αντίθετα, χρεώθηκα το ΦΠΑ», απάντησε ο δικηγόρος της Μητρόπολης Μιχάλης Βασιλικός ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους λόγους που μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η έκδοση του κληρονομητηρίου.

Χαρακτήρισε «σπέκουλα» οποιαδήποτε προσπάθεια να πέσει επάνω του η ευθύνη για τη μεγάλη κωλυσιεργία, λέγοντας ότι ο ίδιος ήταν έτοιμος και με αφιλοκερδή εργασία (μεταφράσεις) να προχωρήσει τις διαδικασίες, αλλά ουδέποτε εγκρίθηκε προς πληρωμή το ποσό της απόδειξης που έκοψε στο δήμο Ζαγοράς.

Σε ό,τι αφορά τον καταθετικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, από τον οποίο θα αγοράζονταν ασθενοφόρο για το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, σύμφωνα με τη διαθήκη Αντωνόπουλου, ο κ. Βασιλικός έλαβε προ εξαμήνου και επίσημα την έγγραφη βεβαίωση της τράπεζας ότι στο λογαριασμό δεν υπάρχουν χρήματα.

ΕΔΕ για τη χαμένη απόδειξη

Η απόδειξη του δικηγόρου της Μητρόπολης που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2011 δεν πληρώθηκε, διότι είχε χαθεί! Αυτό απάντησε από τη δική του πλευρά ο νυν δήμαρχος Ζαγοράς και ισόβιο μέλος του κληροδοτήματος Γιώργος Αντώνογλου – Κασσαβέτης. Η απόδειξη βρέθηκε πριν μόλις προ τριμήνου, ωστόσο, πλέον έχει καταστεί άκυρη και χρειάζεται να κοπεί νέα. Για την «απώλεια» της απόδειξης, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ. Αντώνογλου, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Μάλιστα, ο υπάλληλος από τα κιτάπια του οποίου παράπεσε η απόδειξη του δικηγόρου υπηρετεί πλέον σε άλλη υπηρεσία, περιφερειακά της Ζαγοράς, εξαιτίας της αμέλειας που αποδείχθηκε σε βάρος του.

Για το λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, στο μεταξύ, ο δήμαρχος Ζαγοράς ανέφερε και από τη δική του πλευρά την ενημέρωση που είχε ότι είναι πλέον μηδενικός. Ο κ. Αντώνογλου πρόσθεσε πως όταν ακόμη ο Δ. Αντωνόπουλος ήταν εν ζωή –τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον είχε κοντά του- είχε λάβει από τον καθηγητή εξουσιοδότηση, ώστε να διαχειρίζεται έναν από τους λογαριασμούς του στην Εθνική. Με τον καταθετικό λογαριασμό σταμάτησε, όπως λέει, να ασχολείται μετά θάνατο του Αντωνόπουλου, ωστόσο, έχει πληροφορηθεί ότι περιέχει μέχρι σήμερα υψηλό υπόλοιπο. Οι προσπάθειες που έκανε, ώστε το υπόλοιπο να μεταφερθεί στον λογαριασμό του κληροδοτήματος, απέβησαν άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι για το κληροδότημα Αντωνόπουλου έχει δοθεί εντολή για διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από Οικονομικό Επιθεωρητή, το 2005 δίχως ακόμη να έχει εκδοθεί πόρισμα…

Με τη διαθήκη είχαν οριστείς ως εκκαθαριστές – διαχειριστές ο εκάστοτε Μητροπολίτης Δημητριάδος ως ισόβιος πρόεδρος, ο Γ. Αντώνογλου ως ισόβιο μέλος και τρία αιρετά μετακλητά μέλη.

Σχετικά άρθρα : Χρυσή διαθήκη θαμμένη 14 χρόνια

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου