ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στους αδελφούς Μαρξ

αφιέρωμα-στους-αδελφούς-μαρξ-851206

“Μια νύχτα στην όπερα” με τη σφραγίδα των ανεπανάληπτων αδελφών Μαρξ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του σινεμά στην πάνω αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου “Αχίλλειον” με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου. Η πρώτη ταινία των αδελφών Μαρξ θα προβληθεί απόψε σε δύο προβολές, 20.00 και 22.15, προς τέρψη μικρών και μεγάλων, στην αίθουσα του “Αχίλλειον” που φέρει τιμής ένεκεν το όνομα του αείμνηστου Νίκου Κολοβού. Από Τρίτη έως και Σάββατο οι φίλοι του σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά το αφιέρωμα του Δήμου Βόλου “που έχει ως στόχο να θυμηθούν οι μεγάλοι αλλά και να γνωρίσουν οι μικροί την κινηματογραφική δράση των αδελφών Μαρξ” αναφέρει στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απόστολος Φοινικόπουλος, για να προσθέσει “η αίθουσα στην οποία θα πραγματοποιούνται οι προβολές φέρει το όνομα του Νίκου Κολοβού, ως ελάχιστο φόρο τιμής στην σημαντική κινηματογραφική του προσφορά σε τοπική αλλά και πανελλήνια κλίμακα”.
Οι ταινίες των αδελφών Μαρξ που θα προβληθούν κατά σειρά στο πλαίσιο του παραπάνω αφιερώματος είναι οι παραγωγές: “Μια βραδιά στην Όπερα”, “Μια Μέρα στον Ιππόδρομο”, “Σούπα Πάπιας”, “Οι Αδελφοί Μαρξ στην Άγρια Δύση” και “Μια Μέρα στην Καζαμπλάνκα”. Πέντε αδέρφια που ανέτρεψαν τον κόσμο της κωμωδίας, της σάτιρας, της φάρσας, του αυτοσαρκασμού και του ανελέητου, υπερφίαλου, εφήμερου χιούμορ. Οι Τσίκο, Χάρπο, Γρούσο, Γκάμο και Ζέπο μπήκαν στον κόσμο της μεγάλης οθόνης όταν τους ανακάλυψε η Πάραμαουντ στο Μπρόντγουεϊ και τους έκανε συμβόλαιο για πέντε ταινίες. Εγκαινίασε θριαμβευτικά την ομιλούσα περίοδό της με το σουρεαλιστικό “The Cocoanuts” (1929) που προήρθε από το ομώνυμο πετυχημένο σόου τους. Ακολούθησε με το ίδιο σουξέ το “Animal Crackers” (1930). Τα κείμενα που γράφονταν γι αυτούς είχαν επίτηδες ολοένα και μεγαλύτερα κενά που τους επέτρεπαν να αυτοσχεδιάσουν.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Νώντας Μιχολίτσης “οι αδελφοί Μαρξ συνέχισαν μετά τον Tσάρλι Tσάπλιν τον εβραϊκό κλάδο της αμερικανικής κωμωδίας, σε εποχές δόξας, αρχές του ομιλούντος, και βρήκαν και αξιόλογους συνεχιστές, από τον Nτάνι Kέι, μέχρι τον Tζέρι Λούις, τον Γούντι Aλεν, τον Mελ Mπρουκς. Γνώρισαν τις πρώτες επιτυχίες τους στο μιούζικ χολ, το βοντεβίλ ως μουσικοί κλόουν, μέχρι να τους φέρει στο Xόλιγουντ από θέατρο του Σαν Φραντσίσκο, ο σκηνοθέτης Pομπέρ Φλορέ. Μαζί του έκαναν και την πρώτη επιτυχία τους, το 1929, «Cocoanuts», που τους καθιέρωσε σαν αληθινό φαινόμενο της τρελής κωμωδίας στη νέα εποχή του σινεμά με το αναρχικό χιούμορ, την απόλυτη ελευθερία στο πνεύμα, την αχαλίνωτη φαντασία”. Οι αδελφοί Μαρξ άφησαν εποχή στα κινηματογραφικά τεκταινόμενα και το κινηματογραφικό αφιέρωμα του Δήμου Βόλου αποτυπώνει τις κορυφαίες στιγμές των δημιουργών που υπήρξαν πρωτοπόροι στον χώρο τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου