ΤΟΠΙΚΑ

Πενήντα χρόνια «Ψαράδικη Βραδιά»

πενήντα-χρόνια-ψαράδικη-βραδιά-722714

Ανοίγει σήμερα ο θεσμοθετημένος κύκλος εκδηλώσεων που θα διαρκέσει έως 14 Ιουλίου

Επετειακό χαρακτήρα έχουν οι φετινές εκδηλώσεις της «Ψαράδικης Βραδιάς» που θα πραγματοποιηθούν στην Αγριά, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, το καλοκαίρι του 1964.

Η «Ψαράδικη βραδιά» αποτελεί πλέον έναν από τους παλαιότερους και πιο επιτυχημένους θεσμούς της περιοχής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, από διάφορα της σημεία της περιοχής, αλλά και ευρύτερα.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου και θα πέσει την Κυριακή 14 του μήνα, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και επισκέπτες να περάσουν όμορφες μουσικές και θεατρικές βραδιές.

Ο θεσμός της «Ψαράδικης Βραδιάς» χρονολογείται, όπως προαναφέρθηκε, από το 1964 όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγριάς που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν, πήρε τη πρωτοβουλία σε συνεργασία με τη Περιηγητική Λέσχη Βόλου να εγκαινιάσει μια εκδήλωση προς τιμή των Ψαράδων της περιοχής, η οποία γι’ αυτό ονομάστηκε «Ψαράδικη Βραδιά».

Η εκδήλωση, η δομή της οποίας στηρίχθηκε σε στοιχεία ανάλογων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν σε ψαροχώρια της Σικελίας, πραγματοποιούνταν ένα Σαββατόβραδο του Αυγούστου στη διάρκεια της οποίας προσφερόταν ψαρόσουπα (κακαβιά), τηγανητά ψάρια και καλαμάρια, ενώ συνοδευόταν από χορούς λαϊκών συνόλων, ορχηστικών συγκροτημάτων, καύση πυροτεχνημάτων κ.λ.π.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτός από ένα παραδοσιακό πανηγύρι για τους κατοίκους της Αγριάς, λειτούργησε και ως πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Οι φετινές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Βόλου, το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Αγριάς και τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα από το Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγριάς με μια ξεχωριστή αναδρομή – αφιέρωμα στο ιστορικό της διοργάνωσης. Θα ακολουθήσει παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο των Οξυωτών Ν.Αγχιάλου.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου στο Θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Μιας πεντάρας νιάτα» των Α.Γιαλαμά και Κ.Πρετεντέρη από το Δη.Πε.Θε. Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην παραλία της Αγριάς προγραμματίζεται συναυλία με το Βολιώτικο ροκ συγκρότημα «Old Friends».

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου στο θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγριάς, θα πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Ρέππα – Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα Ν. Αγχιάλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από το Πήλιο και άλλες περιοχές με ορχήστρες.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου στην παραλία της Αγριάς, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Ορχήστρα Παραδοσιακής και Λαϊκής μουσικής (Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε.). Πρόκειται για το περίφημο λαϊκό γλέντι με θαλασσινά εδέσματα για την κεντρική εκδήλωση της «Ψαράδικης Βραδιάς».

Κάθε χρόνο στήνονται τραπέζια στην παραλία της Αγριάς για 2000 και πλέον συμμετέχοντες που διασκεδάζουν απολαμβάνοντας θαλασσινές γεύσεις και χορεύοντας μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο γλέντι συμμετέχει και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Αγριάς που δημιουργεί μια φωτισμένη αλυσίδα με την παρέλαση των σκαφών που ακολουθεί.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου στο θεατράκι του Σιδηροδρομικού Σταθμού, θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή λήξης των εκδηλώσεων και Θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» των Ρέππα – Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα «Θρυαλλίδα».

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου