ΤΟΠΙΚΑ

Επανάληψη των επιθέσεων και βομβαρδισμών

επανάληψη-των-επιθέσεων-και-βομβαρδι-851206

Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες χωριά στο βόρειο Ιράκ, μετέδωσε η κουρδική τηλεόραση και επιβεβαίωσαν πηγές και από τις δύο πλευρές.
Ταυτόχρονη επίθεση με ρίψεις όλμων και χειροβομβίδων πραγματοποίησε και το πυροβολικό, ωστόσο δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.
Η από εδάφους επίθεση του τουρκικού πυροβολικού εκτυλίχθηκε σε δύο περιοχές της επαρχίας Νταχούκ και είχε διάρκεια περίπου δύο ωρών, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ Ιρακινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την επίθεση στα σύνορα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.
Αυτή ήταν η πρώτη τουρκική δραστηριότητα που καταγράφηκε στο βόρειο Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση στην τουρκική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στις 3 Ιανουαρίου. κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι. Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την αιματοχυσία στους αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ δήλωσε την Παρασκευή στο δίκτυο CNN Turk ότι η Τουρκία θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να διαχειριστούν και να μεταφέρουν το πετρέλαιο του Ιράκ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος.
Ο Γκιουλέρ επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα τις ΗΠΑ μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ για συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους, στις οποίες κυριάρχησε το θέμα της ενέργειας. «Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ πάνω στο θέμα» την Παρασκευή ο υπουργός, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Γκιουλέρ δήλωσε ακόμη πως το φυσικό αέριο του Ιράκ μπορεί να μεταφερθεί στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Τουρκίας. Το Ιράκ εξάγει αργό πετρέλαιο μέσω ενός πετρελαιαγωγού που καταλήγει στα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου