ΤΟΠΙΚΑ

Από Τρίτη ξεκινούν οι εκπτώσεις

από-τρίτη-ξεκινούν-οι-εκπτώσεις-851206

Από την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες και θα λήξουν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου. Οι προσδοκίες των εμπόρων μεταφέρονται πλέον στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή των εμπορικών επιχειρήσεων στα κάτωθι:
• Τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν προς το κοινό εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση σχετικών πινακίδων. Παράλληλα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Α4/620/16-5-2005 εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, η οποία δεν πραγματοποιείται καθ’ όλο το έτος ως συνεχής πρακτική της επιχείρησης, αλλά μόνο κατά την περίοδο απαγόρευσης των προσφορών, ισοδυναμεί με απαγορευμένες προσφορές και ως εκ τούτου τιμωρείται. Έτσι, φαινόμενα προσφορών ή όψιμων πρακτικών προώθησης πωλήσεων κατά την περίοδο αυτή που προηγείται των τακτικών εκπτώσεων, προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και κατά συνέπεια τιμωρούνται.
• Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις εκπτωτικές αναγγελίες προς τους καταναλωτές. Εάν διαπιστωθεί παραπλάνηση τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Επειδή δε πρόκειται για διοικητικά πρόστιμα, πρώτα εισπράττονται (και μάλιστα σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ) και κατόπιν αμφισβητούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η ΕΣΕΕ καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου