ΤΟΠΙΚΑ

Εθισμός

εθισμός-851206

«Δύο βιβλία μόνο θα έπρεπε να υπάρχουν. Η Βίβλος και το Βιβλίο Εσόδων. Τα άλλα δεν είναι μόνο ανώφελα αλλά και επιζήμια» διακήρυξε γνωστός ηθικολόγος κεφαλαιοκράτης.
«Με κοροϊδεύει» σκέφτηκε ο κύριος Μ.
Αλλά όχι. Το πρόσωπο του συνομιλητή του διέψευδε μία παρόμοια πρόθεση. Καθόταν σοβαρός στην πολυθρόνα σαν το ξερό καρύδι μέσα στο τσόφλι του κι εξέταζε με πολύ μεγάλη εμβρίθεια τα νύχια του.
«Μήπως θα έπρεπε να προσθέσουμε και την Ιλιάδα;» αποτόλμησε να πει ο κύριος Μ.
Ο γνωστός ηθικολόγος κεφαλαιοκράτης στριφογύρισε στην πολυθρόνα του, αναστέναξε και άρχισε να λέει:
«Σε έναν κόσμο όπου ο καθένας πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κανείς που διαβάζει βιβλία. Επομένως μας είναι άχρηστα. Θα μπορούσα ωστόσο να διακρίνω μια κατηγορία βιβλίων που μας είναι χρήσιμα. Είναι όσα γράφουν καλά πράγματα για το σύστημα κι εκείνα που αναφέρονται στις Θετικές Επιστήμες. Όλα τα υπόλοιπα σπάνια γράφουν την αλήθεια. Κι έπειτα εκείνοι που τα γράφουν, οι συγγραφείς, οι ποιητές, κερδίζουν πολύ λίγα και ζούνε σαν παράσιτα εις βάρος του συνόλου. Γι’ αυτό και στο έργο τους βγάζουν όλη τους την κακία και το μίσος, δηλητηριάζοντας με τις ανόητες ιδέες τους την κοινωνία. Αν η κυβέρνησή μας ήτανε σοφή, θα τους χρυσοπλήρωνε να το βουλώσουν, γιατί χορτάτος ποιητής είναι σκυλί χωρίς δόντια. Και επειδή δεν θέλω να εθελοτυφλώ ότι αυτό θα γίνει, πρέπει επειγόντως να καταφύγουμε σε μια ενδιάμεση λύση: Να μισθώσουμε καλούς ποιητές και συγγραφείς και τότε, συν τω χρόνω, όλα τα βιβλία θα γίνουν εκείνα που η κοινωνία έχει ανάγκη».
«Πολύ στενό περιεχόμενο δίνεις στην ανθρώπινη σκέψη» παρατήρησε ο κύριος Μ.
Ο γνωστός ηθικολόγος κεφαλαιοκράτης βούλιαξε στην πολυθρόνα και άρχισε να σκέφτεται. Ύστερα ανακάθισε κι έκανε με πεποίθηση:
«Λοιπόν, ναι. Η επιστήμη είναι απαραίτητη. Οι γιατροί, οι μηχανικοί, εντάξει. Οι δάσκαλοι όμως, οι φιλόσοφοι και το συνάφι τους είναι σκουλήκια. Κανείς δεν πρέπει να ασχολείται με ανθρωπιστικές σπουδές και πολύ περισσότερο με τις κοινωνικές επιστήμες. Είναι τεράστια η ζημιά. Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι παλιάνθρωποι είναι αναρχικοί. Ένας αναρχικός δεν μπορεί να κάνει ωφέλιμη επιστήμη. Επιστήμη που να είναι ωφέλιμη κάνουν στα εργαστήρια της Microsoft. Αυτή μάλιστα. Τέτοια επιστημονικά βιβλία είναι καλά, μα είναι για λίγους. Ο κόσμος δεν μπορεί να τα διαβάσει κι όσο για τα υπόλοιπα δεν πρέπει να τα διαβάζει εξ ορισμού, γιατί έχουν την ιδιότητα να γεννούν στο μυαλό κάποιες… αμφιβολίες. Η ζωή οφείλει να τραβάει τον δρόμο που πρέπει… και γενικά δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα βιβλία με τις μπίζνες».
«Έχει για σας μεγάλη σημασία να είστε πλούσιος. Το έχετε συνηθίσει» είπε ο κύριος Μ. και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι οι κλέφτες, οι ναρκομανείς και οι πλούσιοι είναι φαινόμενα ομοιογενή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου