ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ: Πρόταση της ΝΑΜ για τις Φυλακές

δικαστικο-μεγαρο-πρόταση-της-ναμ-για-851206

Η πλήρης επιβεβαίωση για τα όσα υποστήριξε ο «Ταχυδρόμος» αναφορικά με την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη προς την βουλευτή κ. Ροδούλα Ζήση για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, έρχεται και με επίσημο έγγραφο, αυτή τη φορά από τη Νομαρχία Μαγνησίας. Ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας κάνει λόγο για απάντηση που περιπλέκει το θέμα, ενώ ζητά ενημέρωση για το γεγονός αν θα απομακρυνθούν οι Δικαστικές Φυλακές Βόλου, προκειμένου να ανεγερθεί στην θέση τους το Δικαστικό Μέγαρο.
Όπως είχε αναφερθεί από τον «Ταχυδρόμο» προχθές, η απάντηση του υπουργού «μόνο ως μνημείο ασχετοσύνης μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς εκτός από το ότι το Δικαστικό Μέγαρο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, τα υπόλοιπα που αναφέρονται, όπως ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προτείνει την μεταφορά υπηρεσιών στο κτίριο «Ταχυδρόμος», απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.»
Χθες ο Νομάρχης Μαγνησίας, κ. Απόστολος Παπατόλιας, με επιστολή του προς τον κ. Χατζηγάκη αναφέρει: «Η πρόσφατη απάντησή σας στη βουλευτή Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση σχετικά με την επίλυση του οξύτατου προβλήματος στέγης των δικαστηρίων του Βόλου, αντί να αποσαφηνίζει πλήρως τις προθέσεις του Υπουργείου σας, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα στο ήδη πολύπλοκο ζήτημα της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Μαγνησία.
Επιτρέψτε να επισημάνω ότι η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι το Υπουργείο δεν έχει ακόμη διαμορφώσει εικόνα για την πραγματικότητα που επικρατεί στο Βόλο στους χώρους απονομής της Δικαιοσύνης.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να σας ενημερώσω ότι με πρωτοβουλία της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2007, στην αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΝΑΜ, ευρεία σύσκεψη φορέων, στην οποία συμμετείχαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, εκπρόσωποι των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, ο Σύλλογος των Διοικητικών υπαλλήλων των δικαστηρίων, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου και του Δήμου Ν. Ιωνίας και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, με σκοπό την εξέταση προτάσεων για τη δημιουργία νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Στη σύσκεψη αυτή παρουσιάστηκαν, χωρίς ακόμη να αξιολογηθούν, όλες οι πιθανές υλοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις από τους συμμετέχοντες φορείς.
Είναι αληθές ότι o Δικηγορικός Σύλλογος, με τη συνεργασία τεχνικού Συμβούλου, έχει συντάξει προκαταρκτική μελέτη για την επέκταση του σημερινού Δικαστικού Μεγάρου με υπόσκαφη κατασκευή στον περιβάλλοντα χώρο του.»

Φυλακές
Στην επιστολή του ο κ. Παπατόλιας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κάνει λόγο για ενδιαφέρουσα λύση της εγκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου στο χώρο όπου στεγάζονται σήμερα οι Δικαστικές Φυλακές, η οποία προϋποθέτει την ταχεία την απομάκρυνσή τους από το σημείο όπου σήμερα λειτουργούν, μέσα στον αστικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος.
«Η υλοποίηση της λύσης αυτής, αναφέρει ο κ. Παπατόλιας, συνδέεται επίσης με την κατασκευή του νέου κτιρίου των φυλακών κράτησης Κασσαβέτειας Βόλου, που θεμελιώθηκε ήδη από το 2002, και για το οποίο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, από την ενημέρωση που έχουμε, καμιά απολύτως εξέλιξη.
Ας σημειωθεί ότι μόνον η μεταστέγαση των φυλακών στις νέες υποδομές της Κασσαβέτειας, θα απελευθερώσει εκείνους τους χώρους εντός του αστικού ιστού, στους οποίους θα μπορούσε να ανεγερθεί νέο Δικαστικό Μέγαρο.»
Τέλος ο Νομάρχης Μαγνησίας ζητά να έχει ενημέρωση το ταχύτερο δυνατό για τον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής των νέων φυλακών κράτησης Κασσαβετείας Βόλου, ώστε οι φορείς του Βόλου να εξετάσουν σοβαρά την περίπτωση ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στο οικόπεδο των σημερινών δικαστικών φυλακών.
«Σας απευθύνω παράκληση να προβείτε σε αξιολόγηση των ανωτέρω δύο εναλλακτικών λύσεων, με κριτήριο την ταχύτητα της υλοποίησης της παρέμβασης και το σεβασμό των εννόμων εγγυήσεων για την άρτια απονομή της δικαιοσύνης, ώστε να επανέλθουμε άμεσα με νέα σύσκεψη για την επίλυση ενός χρονίζοντας θέματος για την περιοχή μας», καταλήγει η επιστολή προς κ. Χατζηγάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου