ΤΟΠΙΚΑ

Πάτησαν πόδι στο έδαφος του Ιράκ

πάτησαν-πόδι-στο-έδαφος-του-ιράκ-851206

Ομάδα 300 Τούρκων στρατιωτών εισέβαλε στη διάρκεια της νύχτας σε περιοχή Κούρδων, στο βόρειο Ιράκ και προχώρησε το πρωί χθες έως και τρία χιλιόμετρα στο ιρακινό έδαφος. Την ίδια ώρα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κιρκούκ με σκοπό να απευθύνει έκκληση στους Ιρακινούς ηγέτες για πολιτική συμφιλίωση.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι Τούρκοι στρατιώτες είναι ελαφρά οπλισμένοι και έχουν φτάσει στο Γκαλί Ρας, ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα. Λίγες ώρες μετά την εισβολή οι στρατιώτες ενεπλάκησαν σε περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες του PKK.
Η Τουρκία ισχυρίζεται πως έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος για να αναχαιτίζει τους Κούρδους αντάρτες που δρουν στο βόρειο Ιράκ. «Πράττουμε τα αναγκαία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με το δίκτυο CNN-Turk.
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την Κυριακή κουρδικά χωριά στο βόρειο Ιράκ. Η Βαγδάτη διαμαρτυρήθηκε, επειδή τουλάχιστον μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις επιθέσεις και ζήτησε οποιαδήποτε μελλοντική τουρκική στρατιωτική επιχείρηση να γίνεται σε συνεννόηση μαζί της.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη μετακίνηση τουλάχιστον 1.800 αμάχων μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε την Κυριακή η τουρκική αεροπορία στο βόρειο Ιράκ.
Η Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο 300 οικογένειες, δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια και Αρμπίλ.
Η Ράις στο Κιρκούκ
Οι ΗΠΑ, το Ιράκ και η Τουρκία έχουν «κοινό συμφέρον» στο να σταματήσουν τους Κούρδους αντάρτες στο Βόρειο Ιράκ, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις από το Κιρκούκ, αλλά προειδοποίησε ενάντια στη λήψη δράσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Στόχος της επίσκεψης της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών είναι να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για συμφιλίωση μεταξύ των κοινοτήτων της πετρελαϊκής αυτής περιοχής του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με δημοσιογράφους που τη συνοδεύουν.
Η ξαφνική επίσκεψή της έχει στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ Στάφαν ντε Μίστουρα στο Κιρκούκ, πόλη με μεγάλη εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία.
Στο σύντομο ταξίδι, που δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας, η Αμερικανίδα υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των κοινοτήτων: της κουρδικής, της αραβικής σιιτικής, της αραβικής σουνιτικής, της χριστιανικής και των Τουρκομάνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου