ΤΟΠΙΚΑ

Μας κυνηγούν τα χρέη από το παρελθόν

μας-κυνηγούν-τα-χρέη-από-το-παρελθόν-851206

Η επισήμανση του δημάρχου Βόλου Αλέκου Βούλγαρη ότι “υποχρεώσεις και χρέη μας από το παρελθόν μάς κυνηγούν στο μέλλον” ήρθε να περιγράψει ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δημοτικές επιχειρήσεις Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Βόλου.
Το μέλλον των επιχειρήσεων και η νέα διοικητική μορφή των Νομικών Προσώπων απασχόλησε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Βόλου, με αφορμή τη συζήτηση επί της εγκρίσεως των ισολογισμών των δημοτικών επιχειρήσεων Ιδιωτικού Δικαίου το 2006, που αφορούσε στη διοίκηση Μήτρου.

Ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης στη γενική του τοποθέτηση επισήμανε με νόημα ότι η παρούσα δημοτική αρχή κληρονόμησε από την θητεία του κ. Μήτρου στον τομέα του Πολιτισμού, της ΔΗΤΕΒ, της ΔΕΜΕΚΑΒ μεγάλα χρέη, με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η λειτουργία τους.

Άνοιξε εξάλλου τη συζήτηση περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι αρχές του χρόνου θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αναλυτικά, προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις σε συνδυασμό και με το πλαίσιο που θα προτείνει η ΕΕΤΑ, που ήδη συντάσσει τη νέα της πρόταση.

Συσσωρευμένα χρέη στη ΔΗΤΕΒ
Από το 2002 μέχρι και το 2006 στη ΔΗΤΕΒ έχει συσσωρευθεί χρέος 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βούλγαρης, που επανέλαβε τα περί κακοδιοίκησης με αφορμή ότι δεν πληρώνονταν οι ασφαλιστικές εισφορές για ενάμιση και πλέον χρόνο, υπήρχαν συσσωρευμένες οφειλές προς τρίτους και προμηθευτές, ενώ επίσης ρευστοποιήθηκε και η εγγυητική επιστολή του Ξενία ύψους 300.000 ευρώ.
Ο δήμαρχος Βόλου υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τον Εισαγγελέα και από τους ορκωτούς λογιστές, η οποία και θα καταδείξει σε όλο το μέγεθος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Κάνοντας εξάλλου σύγκριση με τη διοίκηση που ασκείται σήμερα, ο κ. Βούλγαρης επισήμανε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια νοικοκυρέματος και ανέφερε ότι τα έσοδα από αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 1.956.817 ευρώ από 1.679.000 ευρώ που ήταν το 2006, ενώ οι πληρωμές από τη ΔΗΤΕΒ μαζί με τη ρύθμιση που έγινε στο ΙΚΑ αλλά και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές προσεγγίζουν το 1.956.116 ευρώ, έναντι 1.626.656 2006 χωρίς το ΙΚΑ το 2006.

“Η εικόνα που παραλάβαμε δεν τιμά ούτε την επιχείρηση ούτε το Δήμο. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε το κύρος της με μεγάλο αγώνα, υπογράμμισε ο δήμαρχος Βόλου και επανέλαβε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στη συγχώνευση ΔΗΤΕΒ- ΔΕΜΕΚΑΒ και ΔΗΚΕΜΒ, προκειμένου να δημιουργηθεί μία αναπτυξιακή επιχείρηση, που θα αναλάβει να διαδραματίσει αναπτυξιακό ρόλο με επίκεντρο τον τουριστικό τομέα.

Στον τομέα του
πολιτισμού

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών του ΔΗΠΕΘΕ, όσο και του ΚΕΜΘ, της Συμφωνικής και του Καλλιτεχνικού του 2006, εμφανίζεται παθητικό που έχει να κάνει κυρίως με τις μη εξοφληθείσες υποχρεώσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς τους αντίστοιχους οργανισμούς, αλλά και υποχρεώσεις προς τρίτους (εφορία, ΙΚΑ και προμηθευτές).
Καταγράφονται δε και απαιτήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις, όπως επισήμαναν τόσο ο κ. Καφρίτσας όσο και ο κ. Τσαμπρινός, είναι επισφαλείς, αφού διεκδικούνται αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να καταβάλλονται.
Στο ΔΗΠΕΘΕ, όπως τόνισε ο κ. Καφρίτσας, το 2007 παρέλαβε χρέη 91.000 ευρώ σε προμηθευτές, 100.000 ευρώ οφειλές σε φόρους και 44.000 ευρώ οφειλή στο ΙΚΑ.
Αντιστοίχως οι απαιτήσεις του ΔΗΠΕΘΕ ανέρχονται στα 196.000 ευρώ, που αφορούν σε παραστάσεις και μετακινήσεις που δύσκολα θα εισπραχθούν, αφού όλοι επικαλούνται οικονομική ρευστότητα.
Στο ΚΕΜΘ αντίστοιχα, στο οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού χρωστάει από προγραμματική 165.000 ευρώ με αποτέλεσμα σήμερα να λειτουργεί μόνο από την προγραμματική που έχει συνάψει με το Δήμο Βόλου, ενώ έχει οφειλές περίπου 93.000 ευρώ σε φόρους.
Στον ΚΟΔΒ το άνοιγμα που “κληρονομήθηκε” ήταν 1,7 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσαμπρινός, που χθες στάθηκε ιδιαίτερα και στα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετώπισε η νέα διοίκηση κάνοντας ειδική αναφορά στο Ωδείο, όπου διαπιστώθηκαν μεγάλα προβλήματα στη θέρμανση και τον φωτισμό των αιθουσών που δυσχέραιναν την λειτουργία των Τμημάτων, αλλά και στο Στέκι Παιδιού με το γνωστό πρόβλημα με τον αμίαντο.
Στην Συμφωνική Ορχήστρα, όπου το έλλειμμα είναι 434.000 ευρώ, αντίστοιχα το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει 800.000 ευρώ, χρήματα τα οποία όπως τόνισε ο πρόεδρος θα διεκδικηθούν μέχρι τέλους.

Υπέρογκες
αναθέσεις στη ΔΕΜΕΚΑΒ

Ο κ. Ρούμπος, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΜΕΚΑΒ, άφησε αιχμές για υπέρογκες αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, φέρνοντας ως παράδειγμα ανάθεση ύψους 286.000 ευρώ σε εξωτερικό συνεργάτη το 2004, ενώ επίσης ανέφερε ότι η επιχείρηση οφείλει σε προμηθευτές 750.000 ευρώ.
Οι απαιτήσεις της ΔΕΜΕΚΑΒ ανέρχονται στα 1.800.698 ευρώ, υπέρογκο ποσό, από τις οποίες όμως προβλέπεται ότι δεν πρόκειται να εισπραχτούν περισσότερο από το 50%, ενώ στο 1.520.000 ευρώ ανέρχονται τα χρήματα που εισέπραξε η ΔΕΜΕΚΑΒ από τη ΔΕΥΑΜΒ με προγραμματικές συμβάσεις
“Προσπαθούμε να τα φέρουμε βόλτα…Πιστεύουμε τον επόμενο χρόνο να είμαστε σε καλύτερη μοίρα, επισήμανε ο κ. Ρούμπος εισηγούμενος το δάνειο 563.000 ευρώ που παίρνει η επιχείρηση για να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις της.
Το δάνειο δεν ψήφισε η αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Μαρκάκης αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία. Μάλιστα επιχείρησε να ειρωνευτεί με προσωπικές αιχμές τον νυν πρόεδρο της ΔΕΜΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και να υποχρεωθεί να ανακαλέσει.

Ναι μεν, αλλά…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κυριάκος Μήτρου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχτηκε τα προβλήματα που υπάρχουν, αν και ειδικά για τη ΔΕΜΕΚΑΒ και τη ΔΗΤΕΒ επισήμανε ότι ακούστηκαν υπερβολές και ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη από αυτή που παρουσιάζουν τα νούμερα.
Για τη ΔΗΤΕΒ μάλιστα υποστήριξε ότι οι οφειλές στο ΙΚΑ δημιουργήθηκαν, διότι η προηγούμενη διοίκηση περίμενε τη ρύθμιση και επανέλαβε τα περί επιβάρυνσης λόγω του ραδιοφώνου, αλλά και την έλλειψη ρευστού λόγω των εργασιών στο Ξενία.
Ωστόσο δεν ήταν πειστικός, όταν επιμόνως ρωτήθηκε από το δήμαρχο γιατί δεν πληρώθηκε το ΚΤΕΛ για τα μπάνια του λαού ή γιατί υπήρξαν τόσες οικονομικές εκκρεμότητες με την Αργώ που παραπέμφθηκαν, όπως και αγωγές στη νέα διοίκηση που σήμερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Μιλτιάδης Ζιάκας, “τρέχει και δεν φτάνει για να ξεχρεώσει τους προμηθευτές με το δάνειο που πήρε…”.

Όσον αφορά στους οργανισμούς του πολιτισμού, ο κ. Μήτρου αιτιολόγησε τα προβλήματα κυρίως στην αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού να καταβάλει τις προγραμματικές συμβάσεις, ενώ όσον αφορά στη ΔΕΜΕΚΑΒ, υπεραμύνθηκε του έργου που παρείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι τα όποια προβλήματα έχουν την αιτία τους στις προηγούμενες δημοτικές αρχές του κ. Πιτσιώρη.
Όσον αφορά στη νέα διοικητική δομή των Ν.Π., ο ίδιος προέτρεψε τη δημοτική αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες συγχωνεύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο κ. Παππάς και ο κ. Νίκου από τη ΔΑΣ καταψήφισαν όλους τους ισολογισμούς, κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης στα Ν.Π., χαρακτήρισαν “παραμάγαζα ΔΗΤΕΒ και ΔΕΜΕΚΑΒ, που συστήθηκαν για να εξυπηρετούν ρουσφετολογικές προσλήψεις και επανέλαβαν την πάγια θέση τους για τη δημιουργία δημοτικών υπηρεσιών που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων ιδιωτικού δικαίου.

Ο κ. Μαργαρίτης Πατσιαντάς, που ψήφισε λευκό, ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των συγχωνεύσεων και να εκπροσωπείται η παράταξή του στα νέα διοικητικά συμβούλια, ώστε να υπάρχει έλεγχος στα πεπραγμένα των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Στάμος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι συνολικά το λειτουργικό παθητικό του Δήμου και των επιχειρήσεων υπολογίζεται στα 12 εκ. ευρώ, παρατήρησε ότι θα πρέπει να αναδειχτεί η αναξιοπιστία του Υπουργείου Πολιτισμού, που δεν τηρεί τις υπογραφές στις προγραμματικές συμβάσεις, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι “εάν δεν το κάνουμε είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα και δεν μπορούμε να ευχαριστιόμαστε με τις ελεημοσύνες”, ενώ αναφερόμενος στη ΔΗΤΕΒ και τη ΔΕΜΕΚΑΒ επισήμανε ότι “παρέκλιναν” του αρχικού ρόλου για τον οποίο συστήθηκαν και πλέον λειτουργούν για να μπαίνουν μέσα”, αντί να υποστηρίζουν και τις άλλες επιχειρήσεις.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπρόεδρος της ΔΗΤΕΒ Μιλτιάδης Ζιάκας παρατήρησε ότι “λογικές που παραπέμπουν στο μηδενισμό της προσφοράς των επιχειρήσεων είναι κοντόφθαλμες” και επισήμανε ότι δεν μπορεί να είναι πανάκεια η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση που άσκησαν ορισμένοι, προκειμένου να κλείνουν επιχειρήσεις.
“Το ποια θα είναι η νέα μορφή των Ν.Π. θα το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, που θα λάβει και τις πολιτικές αποφάσεις, δεν θα το υποδείξει κανένας στη λογική “πονάει δόντι, κόβει κεφάλι”, τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε, όσον αφορά στη ΔΗΤΕΒ, ότι εφόσον υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν θα επιβαρύνεται πλέον με προγραμματικές που δεν αφορούν στις δικές της αρμοδιότητες και θα μπορεί να ρίξει το βάρος στον τουρισμό και άλλες δράσεις.

Επισημάνσεις για τους οργανισμούς που προΐστανται και στους οποίους ωστόσο η οικονομική κατάσταση, βάσει των ισολογισμών του 2006, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα έκαναν η κ. Μπαρτζιώκα για το ΔΙΕΚ, ο κ. Τζαφλέρης για το ΔΕΟΒ και ο κ. Σκυργιάννης για το ΔΗΚΚΙ.

Υπέρ της διοίκησης που ασκήθηκε επί θητείας Μήτρου τοποθετήθηκαν εξάλλου οι κκ. Τέλης Δουλόπουλος και Αν. Στρατηγόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου