ΤΟΠΙΚΑ

Υποδέχονται με απεργία τη νέα υπουργό

υποδέχονται-με-απεργία-τη-νέα-υπουργό-851206

Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Απασχόλησης, καθώς εκτιμούν ότι η αλλαγή στα πρόσωπα δεν σημαίνει και αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής στο ασφαλιστικό. Παράλληλα προειδοποιούν για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων τους.
Δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και κατέρχονται αύριο 19 Δεκεμβρίου σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ενώ για την Πέμπτη, ανάλογα με τον κλάδο, θα πραγματοποιήσουν είτε στάσεις εργασίας είτε 24ωρη απεργία.
Μάλιστα, για τις 19 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης και τη Βουλή για να επιδώσουν ψηφίσματα με τα αιτήματά τους.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων που η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει στο Ταμείο Επιστημόνων, εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στην ενοποίηση των Ταμείων τους και κάλεσαν την κυβέρνηση σε διάλογο.
Τόνισαν ότι η λύση της ενοποίησης των ταμείων δεν θα είναι βιώσιμη και θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στους ήδη συνταξιούχους όσο και στις επόμενες γενιές.
Ακόμη, επισήμαναν, ότι περιμένουν να δουν τη στάση που θα τηρήσουν η νέα υπουργός Απασχόλησης και η κυβέρνηση στο θέμα της ενοποίησης των Ταμείων και ανάλογα θα καθορίσουν και τη δική τους στάση.

Μάλιστα, αποφάσισαν να συνεδριάσουν αμέσως μετά την κινητοποίηση της Τετάρτης καθώς και στις 8 Ιανουαρίου για να προσδιορίσουν τη μορφή του αγώνα τους, η οποία θα εξαρτηθεί -όπως τόνισαν- από τη στάση της κυβέρνησης.
Τι είπαν οι πρόεδροι των Συνδικάτων
Ειδικότερα χθες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ κοινή σύσκεψη -με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ- των συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων που αφορούν τα σχέδια για το Ταμείο Επιστημόνων τα οποία είχε ανακοινώσει ως υπουργός Απασχόλησης ο κ. Βασίλης Μαγγίνας.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, κάλεσε τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια σε συνεργασία με τις οργανώσεις των δικηγόρων, των μηχανικών, των γιατρών και των φαρμακοποιών.
Ο κ. Σόμπολος δήλωσε ότι η ΕΣΗΕΑ προσβλέπει σε θετικότερη συνεργασία με τη Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, αλλά υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι είναι αντίθετοι με τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τις απώλειες στον έλεγχο πάνω στα αποθεματικά των ταμείων και την ενοποίηση ετερόκλιτων ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε ότι ο υπουργός Απασχόλησης άλλαξε, αλλά η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να αλλάζει και προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν στο δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε ως ιδιαίτερα θετικό συμπέρασμα, της αποτίμησης της μεγάλης απεργίας της 12ης Δεκεμβρίου, την ευρύτατη κοινωνική σύνθεση κάνοντας λόγο για μέτωπο των μισθωτών εργατών, των εργαζόμενων επιστημόνων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοτεχνών και των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η επιτυχία αυτή, είπε, δημιουργεί στα συνδικάτα σημαντικά καθήκοντα τόσο για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού όσο και γενικότερα. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ του μόνιμου συντονισμού και ζήτησε τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, υπογράμμισε ότι τα συνδικάτα όταν μιλούν για λύση του Ασφαλιστικού εννοούν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, ενώ η μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική προωθεί την πλήρη ανατροπή των δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι μένει να αποδειχθεί αν η αλλαγή στο υπουργείο Απασχόλησης αποτελεί στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης, τάχθηκε υπέρ του συντονισμού των οργανώσεων που παραβρίσκονταν στη σημερινή σύσκεψη και κάλεσε σε συμμετοχή στις απεργιακές εκδηλώσεις της ερχόμενης Τετάρτης και Πέμπτης σημειώνοντας ότι επίσης την ερχόμενη Πέμπτη τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν νέο διάβημα προς την κυβέρνηση σχετικά με τον Προϋπολογισμό.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης, έκανε λόγο για κοινωνικό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και υποστήριξε τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής από τις οργανώσεις που παραβρέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ.Αλαβάνος, έκανε λόγο για διάλογο-φάντασμα, δήλωσε ότι απέτυχε η κυβερνητική προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων και τόνισε ότι η πρώτη απάντηση θα δοθεί με την απεργία της ερχόμενης Τετάρτης και της συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στα Προπύλαια.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, με βάση την εμπειρία του ΟΑΕΕ δήλωσε ότι όλες οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να προσέξουν τις ενοποιήσεις ετερόκλιτων ταμείων οι οποίες όταν γίνονται χωρίς μελέτες και χωρίς να τηρούνται οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση οδηγούν στην καταστροφή.

Συγκέντρωση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στις 20 Δεκεμβρίου 2007, ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού και ώρα 2.30, καλούν εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές και εργαζομένους οι Ομοσπονδίες των Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων (ΟΛΜΕ), των δασκάλων και νηπιαγωγών (ΔΟΕ) και της Συνομοσπονδίας Γονέων.
Στόχος της εκδήλωσης, όπως ανακοίνωσαν οι φορείς είναι «να εκφράσουμε τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία για όλους τους πολίτες, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αποδοχές των εκπαιδευτικών, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου