ΤΟΠΙΚΑ

“Νέα Μακεδονία” προτάθηκε στον Γκρούεφσκι

νέα-μακεδονία-προτάθηκε-στον-γκρού-851206

Σωρεία αντιδράσεων του πολιτικού κόσμου της Π.Γ.Δ.Μ. προκάλεσαν τα δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση των ηγετών του “Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος” (ΕΛΚ), την Πέμπτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ., Νίκολα Γκρούεφσκι, έγινε διεξοδική συζήτηση και για την εκκρεμότητα της ονομασίας και προτάθηκε η ονομασία “Νέα Μακεδονία”.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο κ. Γκρούεφσκι στη συνάντηση αυτή απέρριψε την ονομασία “Νέα Μακεδονία”. Τη συζήτηση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, άνοιξε ο πρόεδρος του “Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος” Βίλφρεντ Μάρτενς.
Μετά το σχετικό “θόρυβο” που προκλήθηκε από τις αναφορές αυτές, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης των ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες δεν έγινε συγκεκριμένη πρόταση για την ονομασία, όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ, αλλά έγινε αναφορά στο πώς πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό.
“Δεν είναι μυστικό, ότι στις περισσότερες συναντήσεις κατά τους τελευταίους 6-7 μήνες και ιδιαίτερα στις ανεπίσημες συναντήσεις, Ευρωπαίοι ηγέτες ευθέως λένε πως περιμένουν από μάς να καταλήξουμε σε συμβιβασμό με την Ελλάδα. Μάλιστα, προτείνουν και ονομασίες, όπως: Νέα Μακεδονία, Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια, Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία. Όλα αυτά σε κατ ιδίαν συνομιλίες. Συνήθως κάτι τέτοιο από πλευράς τους γίνεται με καλή πρόθεση. Λένε ότι βλέπουν τι συμβαίνει, τι εξαγγέλλει η άλλη πλευρά και τι προτείνει. Εγώ τους εξηγώ τα επιχειρήματα από την πλευρά μας. Ευελπιστώ ότι θα είναι αποτελεσματική αυτή η επεξήγηση, όχι μόνον σε αυτούς, αλλά και στην Ελλάδα και ότι στις επικείμενες συνομιλίες θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα”, δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ερωτηθείς εάν η Π.Γ.Δ.Μ. βρίσκεται ενόψει της επιλογής “ΝΑΤΟ ή συνταγματική ονομασία” απάντησε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται πως έτσι έχουν τα πράγματα, αλλά η θέση της χώρας για το ζήτημα αυτό είναι γνωστή.
Ο κ. Γκρούεφσκι συμμετείχε στη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ, ως πρόεδρος του “VMRO-DPMNE”, το οποίο πρόσφατα έλαβε καθεστώς παρατηρητή στο ΕΛΚ.
Η ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση-SDSM) , Ράντμιλα Σεκερίνσκα, ζήτησε από τον κ. Γκρούεφσκι να πει ποια ήταν η πρόταση που έγινε στις Βρυξέλλες. Η κ. Σεκερίνσκα κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι ως υπεύθυνη για το γεγονός ότι “η χώρα από την εξαιρετική θέση που κατείχε τους τελευταίους δώδεκα μήνες, λόγω κάποιων λανθασμένων κινήσεων της κυβέρνησης, μετετράπη στον ηττημένο της υπόθεσης”.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ., Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, πρότεινε να αποδεχθεί η χώρα την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την ονομασία Βόρεια Μακεδονία, που σημαίνει πως η Μακεδονία θα διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία στις διμερείς συμφωνίες, ενώ η αλλαγή της ονομασίας θα αφορά τις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς, αυτή η ονομασία θα πρέπει να είναι Βόρεια Μακεδονία. Άποψή μου είναι πως αυτή είναι η ιδανικότερη δυνατότητα που μας έχει δοθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι ίσως η πρώτη ευκαιρία που μας δίδεται να αλλάξουμε την απαξιωτική ονομασία Π.Γ.Δ.Μ., με μία ονομασία η οποία δεν πλήττει ούτε το έθνος μας, ούτε την ύπαρξή μας και ακόμη ούτε το ιστορικό μας σύμπλεγμα στο σύνολό του”, είπε ο κ. Γκεοργκίεφσκι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου