ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα για τους θεριακλήδες

πρόστιμα-για-τους-θεριακλήδες-851206

Με ιδιαίτερη αυστηρότητα απέναντι σε όσους αγνοούν τις απαγορευτικές ενδείξεις απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους του Νοσοκομείου Βόλου, είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου. Έως και πρόστιμα θα απειλούν τους παραβάτες, είτε πρόκειται για επισκέπτες είτε για εργαζόμενους στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Η διοικήτρια του Αχιλλοπούλειου Μαρία Καρρά, στη διάρκεια των εργασιών ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή απέναντι στους καπνιστές-παραβάτες.
«Είναι αδιανόητο», είπε, «να καπνίζει κανείς μέσα σε Νοσοκομείο. Τόσο οι επισκέπτες, όσο και οι εργαζόμενοι πρέπει να το κατανοήσουν και να συμμορφωθούν με την απαγόρευση». Η κ. Καρρά κάλεσε γιατρούς και εργαζόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καλούν τους επισκέπτες καπνιστές, σε περίπτωση που τους εντοπίζουν με αναμμένο τσιγάρο, να εγκαταλείπουν το χώρο.
Σύντομα, όπως ενημέρωσε, στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος αναμένεται να τοποθετηθούν νέες πινακίδες με την ένδειξη απαγόρευσης του καπνίσματος, ενώ επόμενο βήμα θα αποτελέσει η επιβολή προστίμων.
Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κάλεσε τους γιατρούς και τους εργαζομένους να αποτελέσουν μαζί με τη διοίκηση την «ομάδα κρούσης» κατά του καπνίσματος μέσα στους χώρους του Αχιλλοπούλειου.
Η κ. Καρρά στο μεταξύ ανακοίνωσε την ενίσχυση με προσωπικό του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, το οποίο λειτουργεί στο Νοσοκομείο Βόλου, ώστε να μπορεί να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά το έργο του.
Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του αγώνα κατά του καπνίσματος και θέμα «Ζωή χωρίς κάπνισμα».
Εκτός της κ. Καρρά, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης, ενώ εισηγήσεις έγιναν από τον Κ. Κωστίκα, Λέκτορα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Χρυσή Χατζόγλου, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η καπνιστική επιδημία, όπως επισημάνθηκε, αποτελεί ένα από τα σοβαρά προβλήματα του αιώνα. Οι επιπτώσεις της φαίνονται στα πλέον θανατηφόρα νοσήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η στεφανιαία νόσος, οι χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, η υπέρταση και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο αριθμός των νέων καπνιστών αυξάνεται και κυρίως μεταξύ των γυναικών. Πέρα από το γεγονός ότι οι μισοί περίπου Έλληνες είναι καπνιστές, αξιοσημείωτη είναι μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 95% του ποσοστού των γυναικών που καπνίζουν και μία σημαντικά μικρή πτώση (-5% σε διάστημα 16 ετών) του ποσοστού των ανδρών που καπνίζουν σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε.
Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας του καπνίσματος και των βλαβερών συνεπειών του και το κάπνισμα είναι η κυριότερη αιτία αποτρέψιμου θανάτου και αναπηρίας στον κόσμο. Αν οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι αποτελεσματικές εκτιμάται ότι στο μέλλον όπως και σήμερα ο καπνός θα είναι η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους και από τις χειρότερες επιδημικές νόσους.

Η διακοπή του καπνίσματος παρέχει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία. Άμεσα εντός 20 λεπτών από τη διακοπή ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε 8 ώρες τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα πέφτουν και αυξάνουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα οξυγόνου. Σε 24 ώρες η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αρχίζει να μειώνεται. Σε 48 ώρες η γεύση και η όσφρηση αρχίζουν να βελτιώνονται. Σε 72 ώρες η αναπνοή γίνεται ευκολότερη και η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνει. Σε δύο εβδομάδες με εννέα μήνες η κυκλοφορία βελτιώνεται, ο βήχας, η κόπωση και το λαχάνιασμα ελαττώνονται και η αναπνευστική λειτουργία αυξάνει. Σε 5 χρόνια η πιθανότητα θανάτου από καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% και ο κίνδυνος για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος είναι σχεδόν ίδιος με τους μη καπνιστές. Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος η πιθανότητα προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου μειώνεται στο ελάχιστο.

Μέθοδοι διακοπής
Σήμερα υπάρχουν μέθοδοι διακοπής καπνίσματος που θεωρούνται αποτελεσματικές και σε κάθε καπνιστή θα πρέπει να παρέχεται τουλάχιστον μία. Η πλειοψηφία των καπνιστών θέλει να διακόψει το κάπνισμα, Έτσι το 70% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα και το 30% περίπου προσπαθεί κάθε χρόνο. Τελικά μόνο το 2-3% κατορθώνει να περάσει στην κατηγορία των μη καπνιστών κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία αυτό αποδεικνύουν ότι ο ισχυρός εθιστικός χαρακτήρας της νικοτίνης αποτελεί την κύρια αιτία για την οποία δεν μειώνεται με ταχύτερους ρυθμούς ο αριθμός των καπνιστών, παρόλο που οι περισσότεροι θέλουν και προσπαθούν να το κόψουν.
Όταν οι καπνιστές ζητούν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα ποσοστά διακοπής αυξάνουν σημαντικά, μέχρι και 30-50% όταν η βοήθεια παρέχεται σε οργανωμένα κέντρα διακοπής καπνίσματος και χρησιμοποιηθούν τα νεότερα φάρμακα.
Στο Νοσοκομείο Βόλου λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο πλαίσια του Πνευμονολογικού Ιατρείου. Στόχοι του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος είναι η ενημέρωση για τους κινδύνους από τη νικοτίνη και τα οφέλη της διακοπής καπνίσματος, η κινητοποίηση των καπνιστών για τη διακοπή του καπνίσματος και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης για κάθε καπνιστή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου