ΤΟΠΙΚΑ

Δεν πετάει (η τιμή) της γαλοπούλας

δεν-πετάει-η-τιμή-της-γαλοπούλας-851206

Στα κρεοπωλεία της Μαγνησίας τα φετινά Χριστούγεννα η τιμή της γαλοπούλας όχι μόνο δεν θα «πετάξει», αλλά το κόστος για τον καταναλωτή θα «προσγειωθεί» σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαβεβαιώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Οι τιμές λιανικής πώλησης των κρεάτων, τα οποία έχουν αυξημένη ζήτηση για το γιορτινό τραπέζι, θα κινηθούν φέτος στα κρεοπωλεία της Μαγνησίας από 80 λεπτά έως 1,50 ευρώ το κιλό φθηνότερα. Πτωτικά στην τοπική αγορά θα κινηθεί και η τιμή της παραδοσιακής γαλοπούλας, που δεν θα ξεπεράσει τα 8,50 ευρώ.
Την εικόνα για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά κρέατος –απόρροια των ελάχιστων εξαγωγών αμνοεριφίων και υπερεπάρκειας ντόπιου κρέατος λόγω των καλών συνθηκών το φθινόπωρο- μετέφεραν σε χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλή, τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας παρουσία του διευθυντή Κτηνιατρικής Απ. Λαγουδάκη.
Στην καθιερωμένη πλέον σύσκεψη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι εκπρόσωποι των κρεοπωλών και ο αρμόδιος αντινομάρχης ασχολήθηκαν με τα ζητήματα της επάρκειας κρέατος, της ποιότητάς τους, αλλά και των τιμών.
Υπερεπάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων, προϊόντα άριστης ποιότητας θα χαρακτηρίσουν τη φετινή εορταστική αγορά κρέατος, ανέφερε ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής ως δύο από τα βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης.
Όπως τόνισε, επαναβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί, με στόχο να μηδενιστούν τα όποια κρούσματα τυχόν αλλοιώσουν την καλή εικόνα στην αγορά κρέατος στη Μαγνησία.
Ο πρόεδρος του συλλόγου κρεοπωλών Μαγνησίας Π. Μουστάκας τόνισε ότι οι κρεοπώλες είναι υπέρ των ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις και όλα τα επίπεδα.
Φέτος, είπε, δεν έγιναν μεγάλες εξαγωγές αμνοεριφίων, γεγονός που οδήγησε σε υπερεπάρκεια ντόπιων αρνιών και κατσικιών, που αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα είδη κρέατος τα Χριστούγεννα.
«Αυτό αφενός διασφαλίζει καλή ποιότητα και αφετέρου καλή τιμή», εξήγησε ο κ. Μουστάκας και ενημέρωσε ότι με μείωση του κέρδους τους προς όφελος των καταναλωτών, οι κρεοπώλες της Μαγνησίας κατάφεραν να μειώσουν φέτος τις τιμές από 0,80 έως 1 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 1,50 ευρώ.
Έτσι η τιμή του κατσικιού, που πέρυσι πωλούνταν γύρω στα 12 ευρώ, φέτος θα κινηθεί κατά 1,50 ευρώ το κιλό πιο χαμηλά.
Το αρνί πέρυσι πωλούνταν προς 10,50 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος η τιμή του δεν θα φτάσει τα 9,50 ευρώ.
Η παραδοσιακή γαλοπούλα δεν θα ξεπεράσει τα 8,50 ευρώ, τιμή μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι, οπότε κυμαίνονταν από 9,40 έως 9,80 ευρώ το κιλό.
Στα υπόλοιπα είδη, και κυρίως στα βασικότερα που είναι το μοσχάρι και το χοιρινό, «είμαστε στις περσινές τιμές του Οκτωβρίου, ούτε καν των εορτών», πρόσθεσε ο κ. Μουστάκας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στην ντόπια αγορά θα μπουν τα «πονηρά» αμνοερίφια από ξένες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, οι πωλητές κρέατος είναι υποχρεωμένοι να ξεχωρίσουν με εμφανείς τις ενδείξεις τα εισαγόμενα από τα εγχώρια κρέατα.

Εντατικοί έλεγχοι
Από την πλευρά του ο διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Νομαρχίας Μαγνησίας Απ. Λαγουδάκης αναφέρθηκε στις σύγχρονες υποδομές και άριστες συνθήκες υγιεινής των εμπόρων κρέατος και των κρεοπωλείων σε επίπεδο νομού.
Η υπηρεσία, είπε, έχει εντείνει τους ελέγχους για την περίοδο των εορτών. Ένα μικτό συνεργείο με εκπροσώπους των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, Εμπορίου, Υγείας και ΣΔΟΕ, βρίσκεται καθημερινά στην αγορά για ελέγχους, ενώ σημεία πώλησης κρέατος ελέγχονται από άλλα δύο συνεργεία της Κτηνιατρικής υπηρεσίας, ενώ εάν χρειαστεί θα προστεθεί και τρίτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου