ΤΟΠΙΚΑ

«ΧΑΡΑΤΣΙ» ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Τι θα πληρώσουμε για τα ακίνητα

χαρατσι-στουσ-μικροϊδιοκτητεσ-τι-θ-851206

Στα ψιλά γράμματα του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται ο ελάχιστος φόρος κατοχής ακινήτων 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, που για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες -κυρίως για όσους έχουν ακίνητα ως δεύτερη κατοικία σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες- αυξάνει σημαντικά το φόρο κατοχής σε σχέση με το βασικό συντελεστή υπολογισμού του φόρου 0,1% επί της αντικειμενικής.
Έτσι για παράδειγμα ζευγάρι που έχει δηλώσει στη δήλωση Ε9 εκτός από το καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ. που χρησιμοποιεί την κύρια κατοικία στο Βόλο και επιπλέον δηλώνει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στη ΙΔ΄ Ζώνη (παλαιότητα 20 ετών) στους Αγίους Αναργύρους, που έχει κληρονομήσει από τους γονείς του ο σύζυγος και ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. στην οδό Περίνθου στη Νέα Ιωνία (παλαιότητα 10 ετών) που το έχει αποκτήσει η σύζυγος από τους δικούς της γονείς, τότε το συγκεκριμένο ζευγάρι θα κληθεί να πληρώσει το 2008 φόρο ακινήτων 160 ευρώ. Το ίδιο ζευγάρι μέχρι τώρα δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ, καθώς και τα τρία διαμερίσματα έχουν αντικειμενική αξία λιγότερο από 300.000 ευρώ, που βάζει ως αφορολόγητο για την κύρια κατοικία ο νόμος.
Εάν τα διαμερίσματα νοικιάζονται: Οι ενοικιαστές επιβαρύνονται με Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται στους Δήμους μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα δύο διαμερίσματα που νοικιάζονται από 1.1.2008 δεν θα επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη με την υποχρέωση καταβολής χαρτοσήμου σε ποσοστό 1,8%, το οποίο καταργείται από την πρώτη του Νέου Έτους. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από 1.1.2008 αλλάζει και η φορολογία κληρονομιών και ο φόρος γονικής παροχής. Ο φόρος γονικής παροχής και κληρονομιάς για τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού καταργείται και αντικαθίσταται με τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας πάνω από τα αφορολόγητα όρια.
Ειδικότερα εξισώνεται το φορολογικό καθεστώς για γονικές περιοχές και κληρονομιές σε συγγενείς πρώτου βαθμού (παιδιά, εγγόνια). Διατηρείται το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ και πάνω από το αφορολόγητο θεσπίζεται τέλος 1% επί της αντικειμενικής αξίας της μεταβιβαζόμενης κατοικίας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο καταργείται και ο φόρος μεταβίβασης κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας επιφάνειας έως 200 τετραγωνικών μέτρων. Το όριο προσαυξάνεται κατά 25 τ.μ. για κάθε επιπλέον από το τρίτο παιδί που βαρύνει το φορολογούμενο.
Να σημειωθεί ότι για την απαλλαγή δεν υπάρχει όριο αντικειμενικής αξίας.
Επειδή είναι πολλοί οι κάτοικοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας που διαθέτουν δεύτερη εξοχική κατοικία στους οικισμούς της Αγχιάλου ή στο Πήλιο, διευκρινίζεται ότι το ελάχιστο ενιαίο τέλος ακινήτων του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό θεσπίζεται για όλα τα κτίσματα (διαμερίσματα, εξοχικό, μονοκατοικία, καταστήματα κλπ.) που βρίσκονται σε οικισμούς της χώρας με πληθυσμό άνω των 1.000 κατοίκων. Σύμφωνα με μελέτη που είχε κάνει και είχε δημοσιεύσει πριν από δεκαπέντε χρόνια ο Καθηγητής του Τμήματος Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θωμάς Μαλούτας, το 23% των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος είχαν και δική τους εξοχική κατοικία.
Στις Εφορίες του Βόλου περιμένουν τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Υπουργείου πριν πουν ο,τιδήποτε, εκτιμούν ωστόσο ότι θα υπάρξουν πολλά προβλήματα εξαιτίας της αναντιστοιχίας, όπως επισημαίνουν, που υπάρχει στα αναγραφόμενα τ.μ. στα συμβόλαια και σε αυτά που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9 το έτος 2005.
Από την άλλη πλευρά κατασκευαστές του Βόλου αισιοδοξούν ότι τώρα θα αναθερμανθεί και πάλι η τοπική κτηματαγορά, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα όλο το 2007 σημείωσε καθίζηση, με τις αγοραπωλησίες να είναι 40% χαμηλότερες με τις αντίστοιχες του 2006.
Επειδή τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλος θόρυβος και για τη φορολογία ακινήτων (πρώτη κατοικία) με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ σημειώνεται πως στο Βόλο υπάρχουν πολύ λίγα τέτοια ακίνητα (κατοικίες, διαμερίσματα). Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι οι ακριβότερες τιμές ζώνης στο Βόλο που είναι η Α΄ Ζώνη (Δημητριάδος από Ι. Καρτάλη μέχρι Περραιβού και Πλαστήρα – Φιλελλήνων, από Αργοναυτών μέχρι Δημητριάδος) και η Β΄ Ζώνη (Αργοναυτών από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Μπόρελ δεξιά), είναι 2.100 ευρώ το τετραγωνικό. (Σ.Σ. Η τιμή αυτή αφορά σε διαμέρισμα καινούργιο στον Α΄ όροφο. Σε διαφορετική περίπτωση συνυπολογίζονται με επιμέρους συντελεστές βαρύτητας και άλλοι παράγοντες, όπως ο όροφος ο οποίος όσο ανεβαίνει αυξάνεται, αν είναι γωνιακό ή όχι, αν βλέπει σε κοινόχρηστο χώρο ή σε δρόμο, η παλαιότητα του κτίσματος κ.ά.).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου