ΤΟΠΙΚΑ

Λαοθάλασσα στο Βόλο

λαοθάλασσα-στο-βόλο-851206

Χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες και συνταξιούχοι διατράνωσαν προχθές στο Βόλο την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.
Συνδικαλιστές του ΕΚΒ μιλούσαν για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ η συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική απεργία ήταν καθολική.

Λόγω της κινητοποίησης νέκρωσε σχεδόν η Βιομηχανική Περιοχή, στις δημόσιες υπηρεσίες υπήρξε καθολική συμμετοχή, όπως επίσης σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες που έβαλαν λουκέτο.

Δυναμικό «παρών» στο Βόλο έδωσαν οι δημοσιογράφοι, που με δικό τους πανό διατράνωσαν την αντίθεσή τους στις “τυφλές λύσεις” στο ασφαλιστικό και ακολούθησαν την πορεία με δυναμισμό και μαχητικότητα.

Κλειστά παρέμειναν και όλα τα καταστήματα μέχρι τις 11 το πρωί, ενώ σε τρεις περιπτώσεις αλυσίδων χρειάστηκε η παρέμβαση του ΠΑΜΕ νωρίς το πρωί, προκειμένου να τηρηθεί “το μπλακ- άουτ”.

Παρέμβαση έγινε από το σωματείο της ΔΕΗ επίσης, προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κεντρικά γραφεία. Κλιμάκιο συνδικαλιστών κινήθηκε για να αποτρέψει κάτι τέτοιο νωρίς το πρωί, κλείνοντας όλες τις εισόδους με πανό και πλακάτ.

Στην κεφαλή της πορείας του ΕΚΒ βρέθηκαν ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανοιχτή Πολιτεία” Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου, δημοτικοί σύμβουλοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ο πρώην Νομάρχης Πάνος Σκοτινιώτης, καθώς και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.αλ.

Καθολική επιτυχία της απεργίας σημειώθηκε και στους κλάδους των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο ΕΚΒ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Ηλίας Τασιός έκανε λόγο για «ισχυρό μήνυμα αντίστασης και πάλης στην κυβερνητική πολιτική και υπογράμμισε «την αποφασιστικότητα και τη διάθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τον αγώνα για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».
Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Δημήτρη Κουτσούκου, που κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, για να μην επιτραπεί στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την αντιλαϊκή της πολιτική».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος (ΔΑΚΕ) είπε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν βιώσιμη λύση για την επίλυση του ασφαλιστικού, για να έχουμε -όπως τόνισε- ένα σύστημα δημόσιο, κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και μακράς διαρκείας για τους σημερινούς εργαζόμενους αλλά και για τη νέα γενιά που έρχεται, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να ρίξει βολές κατά του ΠΑΣΟΚ και του νόμου Ρέππα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Πελεκούδας, ο οποίος τόνισε ότι «δεν πρέπει να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τα Ταμεία» αλλά και ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Παπαϊωάννου, που προειδοποίησε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εάν τελικά η Κυβέρνηση δεν υποχωρήσει και επιμείνει σε αλλαγές που καταργούν την κοινωνική ασφάλιση και ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτική.

Στο ψήφισμα που επέδωσε αντιπροσωπεία του ΕΚΒ στο Νομάρχη επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία ανατροπή στο ασφαλιστικό.
“Θα συνεχίσουμε τον αγώνα, υπογραμμίζεται, προκειμένου να μη θιγούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην περάσουν τα μέτρα κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, με θύματα για μία ακόμη φορά τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους και συνταξιούχους”.

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ από την πλατεία Ελευθερίας προς τη Νομαρχία Μαγνησίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό και 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου