ΤΟΠΙΚΑ

Ιερέας του Βόλου «βοηθά» επιχειρηματία

ιερέας-του-βόλου-βοηθά-επιχειρηματ-851206

«Φως» σε υπόθεση που αφορά στην «χρηματοδότηση» επιχειρηματία του Κολωνακίου από ιερέα του Βόλου(!), προσπαθεί να ρίξει η Εισαγγελία Βόλου μετά από αναφορά της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «βοήθεια» του ιερωμένου προς τον επιχειρηματία ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Αρχή, ο ιερέας εμφανίζεται να καταθέτει σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία (εισαγωγέα – εξαγωγέα) που ανοίχθηκε στο Κολωνάκι χρηματικά ποσά. Στα ενημερωτικά έγγραφα που απεστάλησαν στην Εισαγγελία Βόλου ζητείται να διερευνηθεί από πού προκύπτουν τα χρήματα του καταθέτη και για ποιο λόγο μεταφέρονται σε άλλο λογαριασμό.
Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης διέταξε την διενέργεια επείγουσας έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες εναντίον του ιερέα ή άλλων προσώπων. Ο ίδιος ζητά από την Πταισματοδίκη στο πλαίσιο της προανάκρισης να κληθεί ο ιερέας να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες των χρημάτων και ποιος ήταν ο λόγο ενίσχυσης του επιχειρηματία. Επίσης η Πταισματοδίκης καλείται να λάβει καταθέσεις από τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας που υπηρετεί ο ιερέας, τραπεζικούς υπαλλήλους και τυχόν άλλα πρόσωπα που μπορεί να προκύψουν από την έρευνα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, ο ιερωμένος φέρεται να κατέθετε κατά το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2006 έως τον Μάιο του 2007 από υποκατάστημα τράπεζας στο Βόλο χρήματα στο λογαριασμό του επιχειρηματία, που έχει ανοιχθεί σε τράπεζα στο Κολωνάκι, με την αιτιολογία «ενίσχυση του ιερέα… προς τον επιχειρηματία…».
Όπως επίσης αναφέρεται, ο τραπεζικός λογαριασμός εμφανίζεται ανενεργός, στη συνέχεια όμως εμφανίζει κίνηση ποσών που ξεκινούν από 2.000 έως και 15.000 ευρώ. Το τελικό ποσό που κατατέθηκε κατά το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο του 2006 έως τον Μάιο του 2007 ανέρχεται σε 99.750 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο λογαριασμός εμφάνιζε υπόλοιπο 42 ευρώ.
Τα χρήματα κατατίθεντο σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Βόλο είτε από τον ίδιο τον ιερέα είτε από άλλα άτομα που τον εξυπηρετούσαν.
Οι αναλήψεις των χρημάτων σύμφωνα με τα όσα εντοπίστηκαν από την Αρχή, γινόταν με κάρτα μέσω των αυτόματων μηχανημάτων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3424/2005«περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», μετά από καταγγελία μπορούν να γίνουν έρευνες σε λογαριασμούς χωρίς να ισχύει το απόρρητο, όταν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις λογαριασμών.

Αρμοδιότητες
της Αρχής
– Συγκεντρώνει, διερευνά και αξιολογεί τις πληροφορίες που διαβιβάζονται σε αυτήν και σχετίζονται με ύποπτες συναλλαγές νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
– Δέχεται, διερευνά και αξιολογεί κάθε πληροφορία σχετική με συναλλαγές νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που διαβιβάζεται σε αυτήν από αλλοδαπούς φορείς, με τους οποίους και συνεργάζεται για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής.
– Έχει πρόσβαση σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής τήρησης και επεξεργασίας δεδομένων, περιλαμβανομένου του συστήματος Τειρεσίας Στο πλαίσιο των ερευνών της δεν ισχύει το φορολογικό απόρρητο.
– Μπορεί να διενεργεί οικονομικούς ελέγχους, σε σοβαρές κατά την κρίση της περιπτώσεις, σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση άλλης Αρχής.
– Ζητά κατά τη διάρκεια των ελέγχων της προηγούμενης περίπτωσης, στοιχεία που αφορούν την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών ή λογαριασμών άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
– Ζητά τη συνεργασία υπηρεσιών και οργανισμών, οποιασδήποτε μορφής και την παροχή στοιχείων ακόμα και από δικαστικές αρχές, εξ αφορμής του ελέγχου και της έρευνας στοιχείων σχετικών με εγκληματικές δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από την τέλεση των εγκλημάτων που αναφέρονται παρακάτω.
– Ενημερώνει εγγράφως ή με ασφαλές ηλεκτρονικό μέσο τον διαβιβάζοντα την πληροφορία ότι την έλαβε και του παρέχει άλλα σχετικά στοιχεία χωρίς όμως να παραβιάζεται το απόρρητο των προανακριτικών της ενεργειών ή να δυσχεραίνεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
– Αξιολογεί και διερευνά πληροφορίες και αναφορές που διαβιβάζονται σε αυτή από αρμόδιους φορείς της χώρας μας ή από τα αρμόδια όργανα διεθνών οργανισμών και αφορούν στο έγκλημα της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Όταν η Αρχή θεωρήσει ότι ορισμένη σύμβαση ή συναλλαγή είναι ύποπτη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα και το αποστέλλει μαζί με το φάκελο της υπόθεσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Σε διαφορετική περίπτωση θέτει την υπόθεση στο αρχείο από όπου μπορεί να ανασυρθεί αν συσχετισθεί με την ίδια ή με οποιαδήποτε άλλη ύποπτη σύμβαση ή συναλλαγή.
Εγκληματικές δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση υποβολής αναφοράς: Εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, παθητική δωροδοκία, εμπορία ανθρώπων, απάτη με υπολογιστή, σωματεμπορία, τα εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, τα εγκλήματα σχετικά με όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες κ.λπ., τα εγκλήματα σχετικά με την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα εγκλήματα σχετικά με την προστασία εξ ιοντιζουσών ακτινοβολιών, προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δωροδοκία αλλοδαπού δημόσιου λειτουργού, δωροδοκία υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατάχρηση αγορών (είτε με κατάχρηση προνομιακής πληροφορίας, είτε με χειραγώγηση της αγοράς), κάθε αξιόποινη πράξη που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των έξι μηνών και από την τέλεσή της προέκυψε περιουσία τουλάχιστον 15.000 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου