ΤΟΠΙΚΑ

Αιματοκύλησε τον ΟΗΕ η Αλ Κάιντα

αιματοκύλησε-τον-οηε-η-αλ-κάιντα-851206

Ομόθυμη καταδίκη για το «δίδυμο» τρομοκρατικό χτύπημα στο Αλγέρι που φέρει τα σημάδια της Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ. Στους 67 εκτινάχθηκαν οι νεκροί, δεκάδες τραυματίες και αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Υπάλληλοι του ΟΗΕ ανάμεσα στα θύματα της χειρότερης επίθεσης στην Αλγερία από τη δεκαετία του 90…
Επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα -η μία έργο καμικάζι- αιματοκύλισαν δύο συνοικίες του Αλγερίου. Στόχοι, το κτίριο το Συνταγματικού Δικαστηρίου στη συνοικία Μπεν Ακνούν και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), καθώς και ένα αστυνομικό τμήμα, στη συνοικία Χίντρα.
Και στις δύο συνοικίες που χτυπήθηκαν βρίσκονται κατοικίες ξένων και εδρεύουν δυτικές εταιρείες. Πολλοί φοιτητές που βρίσκονταν σε ένα λεωφορείο του πανεπιστημίου με το οποίο συγκρούστηκε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στη συνοικία Μπεν Ακνούν σκοτώθηκαν ακαριαία.
Ο ήχος των εκρήξεων ήταν εκκωφαντικός. Σοροί κείτονταν στους δρόμους και πολίτες έτρεχαν πανικόβλητοι προς κάθε κατεύθυνση, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ανθρωποι παγιδεύτηκαν στα ερείπια και ώρες μετά τα ίχνη τους αγνοούνται. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ξένοι, αλλά οι ανακοινώσεις για την εθνικότητα των θυμάτων καθυστερούν.
Ο τελευταίος απολογισμός που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει λόγο για 67 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 10 αλγερινής καταγωγής υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), ανακοινώθηκε από αξιωματούχο του Οργανισμού στο Αλγέρι.
Από τη Γενεύη γνωστοποιήθηκε ότι αγνοούνται στα συντρίμμια τουλάχιστον άλλοι 12 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών.
Ανάληψη ευθύνης για τη διπλή βομβιστική επίθεση δεν υπήρξε άμεσα, όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για έργο της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική. Η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ βρίσκεται πίσω από ανάλογη διπλή επίθεση στο κέντρο του Αλγερίου τον περασμένο Απρίλιο και σειρά άλλων επιθέσεων στα ανατολικά της πρωτεύουσας το καλοκαίρι.

Διεθνής καταδίκη

Το «δίδυμο» χτύπημα καταδικάστηκε διεθνώς με έκδηλα σημάδια ανησυχίας. Εμφανώς ταραγμένος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε «με τον πλέον απόλυτο τρόπο» τη διπλή βομβιστική επίθεση. «Είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» δήλωσε από το Μπαλί, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΟΗΕ.
Η πορτογαλική προεδρία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης και σταθερότητας στην Αλγερία και επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς τις αλγερινές αρχές που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα μεγάλα δεινά των τελευταίων δεκαετιών».
«Αυτές οι τρομακτικές επιθέσεις δείχνουν σαφώς ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία απειλή για όλες τις χώρες και όλους τους λαούς. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τρομοκρατικές ενέργειες» σημειώνει η πορτογαλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τους δράστες «εχθρούς της ανθρωπότητας» και εξέφρασε αλληλεγγύη προς το λαό της Αλγερίας και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τις επιθέσεις μιλώντας για «βάρβαρες και βδελυρές πράξεις» και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα για να του εκφράσει τη συμπαράσταση του γαλλικού λαού.
Στις Βρυξέλλες, η Μπενίτα Φερέρο-Βάλντερ, κοινοτική επίτροπος αρμόδια για της Εξωτερικές Σχέσεις, καταδίκασε τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Αλγέρι και έκανε λόγο για αποτρόπαιες ενέργειες εναντίον αμάχων. «Αισθάνομαι φρίκη από τις αποτρόπαιες αυτές ενέργειες εναντίον αμάχων και τις καταδικάζω με τον πιο απερίφραστο τρόπο» τονίζει σε δήλωσή της.
Στη Μαδρίτη, ο Χοσέ Θαπατέρο εξέφρασε με τηλεγράφημα προς τον Αλγερινό πρόεδρο τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν. Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών σε χωριστή ανακοίνωση επαναδιατυπώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης Θαπατέρο για συνεργασία και υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Τις επιθέσεις καταδίκασε και η Συρία.

.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου