ΤΟΠΙΚΑ

Το διακύβευμα της απεργίας

το-διακύβευμα-της-απεργίας-851206

Τη συνταγή του… σκωτσέζικου ντους φαίνεται πως εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Δέσμια των δημοσκοπήσεων, όπως απέδειξε και από τα πεπραγμένα της πρώτης κυβερνητικής της θητείας, αρχίζει και γίνεται κάτι παραπάνω από φανερό, μέρα με τη μέρα, ότι δεν αυτοσχεδιάζει, αλλά ότι κινείται με βάση τις διαθέσεις της κοινής γνώμης στο επίμαχο πρόβλημα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Με βάση και τα ευρήματα της προχθεσινής δημοσκόπησης της GPO, σύμφωνα με τα οποία το 84,1% της Κοινής Γνώμης ζητά να λυθεί το ασφαλιστικό, προκύπτει σαφώς ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι είναι η κατάλληλη πολιτική συγκυρία για τη λήψη μέτρων που θα της επιτρέψουν να απαλλαγεί από το βραχνά της κρατικής χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, έτσι ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να έλθουν να καλύψουν ελλείμματα του τρέχοντος κρατικού προϋπολογισμού, όπου τα έσοδα παρουσιάζουν ήδη σημαντική υστέρηση κατά 500 τουλάχιστον εκατομμύρια ευρώ.
Εκείνο που διακυβεύεται επομένως από την επιτυχία της σημερινής πανελλαδικής κινητοποίησης είναι το εύρος των αλλαγών που θα επιχειρήσει στο ασφαλιστικό η Κυβέρνηση, που πάντα, όπως έχει δείξει στη μέχρι τώρα συμπεριφορά της, τείνει ευήκοον ους στις διαθέσεις της κοινωνίας. Μία μαζική κινητοποίηση σήμερα πολύ πιθανόν να δρομολογήσει από την κυβερνητική πλευρά αυτό που έχει ήδη επισημανθεί από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μετάθεση εφαρμογής των αλλαγών στα γενικά όρια και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο έτος 2015.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου